Læsetid: 2 min.

Fiasko truer i Buenos Aires

13. november 1998

Overførsel af penge og ny teknologi til u-landene skal bane vej for en pakkeløsning på
FN-klimamødet

VARM LUFT
BUENOS AIRES - Forhandlingerne om klimaaftalen i Buenos Aires er blevet et puslespil så indviklet, at ikke engang mødets leder, den argentinske minister Maria Julia Alsogaray, kan holde styr på alle brikkerne.
Men 30 centrale lande arbejder hårdt for at hindre, at de falder på gulvet.
USA skrev under på Kyotoprotokollen i går, men vil ikke binde sig juridisk til at skære ned på energiforbrug og drivhusudslip, før centrale u-lande også forpligter sig. Argentina har lovet at sætte mål for begrænsning af sine udslip. Andre lande, blandt andet Kasakhstan er på vej. Men det er ikke nok.

Hektiske møder
USA arbejder for ubegrænset global frihandel med kvoter. Nedskæringerne skal ske i det land, hvor de kan gøres billigst.
EU og ansøgerlandene plus Schweiz og Kroatien ønsker stramme regler med overvågning og kontrol, loft over handel, forhindring af smuthuller og sikkerhed for, at de lande, der har størst udslip, gør det meste af deres indsats i hjemlandet.
De arbejder for en pakkeløsning ved at alliere sig med så mange u-lande som muligt. Ritt Bjerregaard, Svend Auken og EU's andre ministre søger støtte til pakken gennem forhandlinger med u-landenes organisation, G77, og kontakter med centrale udviklingslande som f.eks.
Indien. Aktiviteten er hektisk, og alle brikker er i spil for at både i-lande og u-lande til sidst kan føle, at de fik noget med hjem.

Den forkerte vej
"I Kyoto påtog de rige lande sig at stabilisere og reducere deres udslip. De påtog sig også at overføre den bedst mulige teknologi til fattige lande, så de i deres udvikling kan undgå at gentage de rige landes fejl," sagde Svend Auken i sin tale i går.
"Men indtil nu har de industrialiserede lande ikke vist ret meget i bestræbelserne på at nå disse to mål. Udviklingslandene er ved at være utålmodige."
Hvis man ikke vender udviklingen vil verdens samlede udslip af CO2 stige 45 procent i år 2010 og 75 procent i år 2020 sagde Det Internationale Energiagentur for få dage siden: "Verden bevæger sig hurtigt. Men den bevæger sig i den forkerte retning," konstaterede Auken.
En aftale i Buenos Aires skal sikre, at de udviklede lande stiller den nødvendige teknologi til rådighed for udviklingslandene på økonomisk overkommelige vilkår, sagde han.
En del af pakkeløsningen er, at udviklinglandene, også de fattigste, skal føle sig sikre på at de får ekstra midler overført og at regler bliver lavet, sådan at de på længere sigt fører til en lige fordeling af mulighederne og rettighederne til at udlede drivhusgasser i atmosfæren.
Auken lægger meget vægt på at give u-landene konkrete tilbud om vedvarende energi, herunder finansieringsaftaler. En aftale skal forhindre at reelle nedskæringer erstattes med kreativ bogføring. "Handel med udledninger og fælles projekter åbner for en ny trafik. Vi må derfor have klare færdselsregler," sagde Auken.
Han påpegede at Danmark - som det første land - faktisk vil indføre CO2-kvoter for elværkerne. Mens andre lande mest snakker om det.
Auken foreslog at alle de regler, der skal sikre, at Kyoto-protokollens nedskæringer bliver virkelighed, skal være vedtaget inden år 2001.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu