Læsetid: 4 min.

Film i tv

12. november 1998

*Erik Clausen var den mest produktive og rastløse eksperimentator i 1980'ernes danske film. Midt i tiåret fik han en poetisk raptus. Først kom det neo-ekspressionistiske fremmedgørelses-drama Manden i månen, og så fortsatte han i samme ambitiøst stiliserede, farveraffinerede stil med Rami og Julie, hvis historie er inspireret af Shakespeares bekendte kærlighedstragedie Romeo og Julie. - Rami er en ung palæstinensisk indvandrer, der forelsker sig i ekspeditricen Julie, spillet af Sofie Gråbøl. Deres respektive familier sætter sig imod forbindelsen, og Rami sendes på politisk mission i Tyskland. - Meget indre eller ydre liv er der ikke i filmen, hvis kvaliteter udelukkende ligger på det visuelle plan. Fotografen Morten Bruus' stemningsladede billeder fra Tåstrups boligkvarterer indfanger i smukt lysgraderede, mørke totalindstillinger et genkommende Clausensk motiv: Stjernerne over betonen, de klare boligblok-konturer med den lysprikkede nattehimmel som blå baggrund.
Rami og Julie. TV3, torsdag kl. 21.-22.40

*Berit Nesheim talentfuld norsk instruktør, fulgte fra 1989 og to år frem sin kvikke hovedperson Frida i flere tv- og biograffilm, kulminerende med bio-succesen Frida - med hånden på hjertet fra 1992. Da var Frida blevet 13 og havde allerede været igennem de første romantiske identifikationer med ugebladsheltinder og Scarlett O'Hara fra Borte med blæsten. Nu gælder det Erich Fromms Om kærlighed, som den fremmelige Frida bruger som guide for sine forsøg på at finde pubertetsbenene i samlivet med en enlig mor (som hun opdrager på!) og en fraskilt far. En sjov, usentimental og alligevel følsom ungdomsfilm med den charmerende Maria Kvalheim som den søgende Frida.
Frida - med hånden på hjertet. DR 1, fredag kl. 16.10-18.00

*Steve Martin kan ses i en overvejende seriøs rolle i denne opdatering af George
Eliots noget patetiske klassiker Silas Marner. Det er Martin selv, der har skrevet manuskriptet til historien om den ensomme, gerrige møbelsnedker, der får sit liv forvandlet, da han ved skæbnens lune skal tage sig af en lille pige. Hun er tilsyneladende forældreløs, og Martin adopterer hende, men må senere sande, at hun har en far - en lokalpolitiker, spillet af Gabriel Byrne. Hvem af dem skal være den 'rigtige' far? - Filmen omtales positivt af den engelske guide Time Out, der især roser Martins og Byrnes meget 'menneskelige' præstationer. Gillies MacKinnon har instrueret filmen, der er fra 94.
A Simple Twist of Fate/ Skæbnens små luner. DR 2, fredag kl. 20.00-21.45

*Thomas Vinterberg har - som de fleste ved - fået en bragende succes med sin spillefilm nummer to Festen, der kan ventes vist i tv til foråret. Men allerede hans debut De største helte fra 1996 viste naturtalentets musikalitet og fingerspidsfornemmelse i sin både morsomme og rørende historie om to venner på farten op gennem Sverige. Den ene, roden Karsten, er flygtet fra en fængselsorlov og har taget sin bortløbne 12-årige datter med. Nu skal han endelig spille den faderrolle, han aldrig har prøvet! Han levendegøres med vidunderlig spontaneitet og udtrykskraft af Thomas Bo Larsen. Og Ulrich Thomsen, der har hovedrollen i Festen, ses som Karstens gode og trofaste, men ikke så kvikke ven. De er på én gang smukke tabere og komisk uheldige helte i denne road-film med et imponerende varieret toneregister - også en fabel om at leve sine drømme ud. Mia Maria Back er fin som datteren, der på mange måder er mere moden og fornuftig end de to voksne, og i biroller ses Bjarne Henriksen (som en ægte skræmmende skurk), Trine Dyrholm og Hella Loof. - Thomas Vinterberg har selv skrevet manuskriptet sammen med Bo hr. Hansen.
De største helte. DR 1, fredag kl. 21.30-23.00

*Sam Peckinpah var en omdiskuteret, men aldrig ligegyldig amerikansk instruktør, hvis besættelse af vold og macho-mentalitet lå i stadig konflikt med en higen mod personlighedens mere blidt humanistiske sider. Oprørsk, drikfældig og ofte meget udisciplineret havde Peckinpah det svært med Hollywoods
establishment, men en enkelt gang gik alt efter den visionære plan. Det var da han beslutsomt opdaterede den traditionelle westernmytologi med Den vilde bande om en gruppe barske fredløse, der svinger mellem moralsk anarki og slumrende, men ikke helt uudryddelige humane instinkter. I hvert fald står banden moralsk set over datidens kyniske jernbanespekulanter og deres lejemordere. Historien ender med en selvmorderisk mission i Mexico, hvor det for alvor viser sig, at sådanne bander tilhører fortiden. - Filmen rendyrkede den koreograferede vold, optaget i slowmotion med en virtuositet, der skabte en død i skønhed - i skarp modsætning til f. eks. Spielbergs langt mere skræmmende. reportageagtige grusomhedsscener i Saving Private Ryan. Alligevel rummer Den vilde bande Peckinpah en meget stærk virkning af rå, upoleret miljø- og periode-ægthed. - William Holden har en af karrierens bedste roller som den aldrende bandeleder med den smuldrende autoritet, og den altid seværdige Robert Ryan er hans gamle ven, der er gået i jernbaneselskabets sold. Og blandt i biroller ses fremragende spillere som Edmond O'Brien, Warren Oates og Ben Johnson.
The Wild bunch/ Den vilde bande. DR 1, fredag kl. 23.00-01.20

*Bille Augusts 50 års fødselsdag fejres af TV2 med hans Isabel Allende-filmatisering Åndernes hus. Filmen er instruktørens mest populære herhjemme, set af næsten en million. Det kunstneriske udbytte af dette eventyr var dog mindre end det økonomiske, og Bille August har siden selv udtalt, at filmen ikke var så vellykket, som han kunne ønske sig.
Das Geisterhaus/Åndernes hus. TV2, lørdag kl. 21.00-23.30

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her