Læsetid: 2 min.

FN-penge skal afvæbne albanerne

30. november 1998

I kølvandet på albanernes ja til ny forfatning, frygter politiet vold fra væbnede grupper, mens FN forsøger at samle våben ind fra civilbefolkningen

Albanerne stemte med overvældende flertal - 93,5 procent af stemmerne - for landets første ikke-kommunistiske forfatning ved sidste weekends folkeafstemning, fremgik det af det endelige resultat offentliggjort fredag.
Men i kølvandet på afstemningen hersker der nu frygt for en ny voldsbølge i Albanien - foranstaltet af væbnede civile grupper, der støtter oppositionspartiet, Det Demokratiske Parti, ledet af den tidligere præsident Sali Berisha.
For to måneder siden foranstaltede Berisha-tilhængere et oprør, fordi en af partiets tilhængere var blevet myrdet. Blandt andet gik de løs på regeringsbygninger.
Politiet og indenrigsministeriet frygter nu nye uroligheder, iværksat af Det Demokratiske Parti, som havde opfordret vælgerne til at boykotte afstemningen om forfatningen.
Chefen for det albanske hemmelige politi, Fatos Klosi, sagde til avisen Gazeta Shqiptare, at der var ved at blive planlagt uroligheder til at foregå midt i december i forbindelse med otte-året for kommunismens fald.

Politiet i beredskab
Ved de sidste uroligheder mente regeringen, ledet af Socialistpartiet, at oppositionen var igang med et kupforsøg.
To uger senere gik ministepræsident Fatos Nano af, og han blev efterfulgt af den unge Pandeli Majko.
"Politiet er i højt beredskab, og endnu et kupforsøg vil ikke blive tolereret," sagde en højtstående embedsmand fra indenrigsministeriet til nyhedsbureauet Reuters.
"Politiet vil skyde hvem som helst, der er involveret i en terroraktion," sagde han. Sandsynligheden for vold er ikke blevet mindre af, at der i Albanien er cirka en halv million håndvåben i omløb blandt civilbefolkningen. Der bor tre millioner mennesker i Albanien.

Lokker med vand og veje
Nu forsøger FN's udviklingsprogram, UNDP, imidlertid at gøre noget ved sagen.
Gennem et pilotprojekt i kommunen Gramsh, sydøst for Tirana, forsøger UNDP i samarbejde med de lokale myndigheder at samle våben ind fra civilbefolkningen.
Guleroden er udviklingsprojekter i kommunen, for eksempel veje eller bedre vandforsyning osv.
"Vi lægger det ud til de lokale myndigheder at organisere indhentningen af våben. De skal så - med os i ryggen - argumentere med, at det er til kommunens og borgernes fordel," siger Jan Wahlberg, der er UNDP's faste repræsentant i Albanien, til Information.
"Vores første tanke var at give 'penge for våben', men det er der noget umoralsk ved. Man belønner dermed dem, som ikke overholder reglerne, og man tilskynder til tyveri og omsætning af våben. Vores næste tanke var at sige 'mad for våben', men eftersom albanerne ikke sulter ville det blot underminere deres økonomi i området. Derfor endte vi med 'udvikling for våben'," forklarer Wahlberg.
I Gramsh distriktet bor der 50.000 mennesker, og der skønnes at være 10.000 ulovlige håndvåben i omløb.
"Hvis vi samler over 5.000, vil jeg være tilfreds," siger Wahlberg og understreger, at hvis forsøget bliver en succes, så skal det udbredes til andre dele af Albanien. Grunden til, at UNDP har valgt Gramsh er, at det er et politisk neutralt område, hvor der er cirka lige mange tilhængere af Det Demokratiske Parti og Socialistpartiet.
"Vi ville gerne være sikre på en vis succes. Det ville være meget sværere at gennemføre sådan et projekt i det nordlige eller sydlige albanien. Begge steder er lovløsheden stor," siger Wahlberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her