Læsetid: 2 min.

Fransk major sigtet for spionage for Serbien

4. november 1998

Den sigtede franskmand har ifølge de officielle oplysninger aflagt tilståelse og antydet, at han havde handlet ud fra en pro-serbisk indstilling

PARIS - En fransk major, medlem af den franske repræsentation ved NATO's militærkomite i Bruxelles, risikerer op til 15 års fængsel, efter at han er blevet arresteret og sigtet for spionage til fordel for Serbien.
Han er mistænkt for at have udleveret oplysninger til Beograd om NATO's planlagte luftangreb i tilfælde af, at den jugoslaviske leder, Slobodan Milosevic, undlader at bøje sig for kravet om militær tilbagetrækning fra Kosovo.
"Det synes fastslået, at der er begået forræderi," siger anklagemyndigheden i Paris, der iøvrigt er meget fåmælt om sagen.
Den sigtede er en 46-årig major fra den franske hær, Pierre Bunel. Han er mistænkt for at have udleveret tophemmelige dokumenter til serbiske efterretningsagenter med oplysninger om, hvilke militære mål i Jugoslavien NATO planlagde at angribe i oktober. Disse angreb skulle iværksættes, hvis den jugoslaviske regering ikke bøjede sig for det ultimative krav om tilbagetrækning af de serbiske tropper fra Kosovo.
Bunel har ifølge de officielle oplysninger aflagt tilståelse og antydet, at han havde handlet ud fra en pro-serbisk indstilling. Han nægter at have modtaget betaling for sine tjenester
Den franske officer er blevet afhørt i Paris af det franske efterretningsorgan DST (kontraspionagen), og sagen er blevet overdraget en undersøgelsesdommer ved anklagemyndigheden i Paris.
Der er ikke fremkommet nøjagtige oplysninger om de dokumenter, majoren skal have udleveret, men i værste fald er der tale om, at hans handlinger har bragt piloter, soldater og officerer fra NATO-landene, herunder også hans franske kammerater, i forstærket livsfare i tilfælde af angreb mod jugoslaviske mål.
I forsvarsministeriet fastslår man, at sagen mod majoren er rejst på foranledning af den franske forsvarsminister, Alain Richard, men de nærmere omstændigheder omkring afsløringen af sagen er omgivet med stor diskretion, og i franske militære kredse erklærer man sig overrasket. Det er imidlertid en offentlig hemmelighed, at der er en pro-serbisk tradition inden for den franske hær med oprindelse i Frankrigs historiske alliancer med Serbien og Jugoslavien, og blandt de vestlige allierede er der en vis mistænksomhed over for Frankrig.

Belastende for Frankrig
Det er ikke første gang, en fransk officer er i søgelyset. I april i år blev en fransk major, Hervé Gourmelon, af den amerikanske presse beskyldt for ved samarbejde med serbisk-bosniske agenter at have beskyttet personer, der er eftersøgt for krigsforbrydelser, og således at have forpurret en planlagt anholdelse af den berygtede serbisk-bosniske leder Radovan Karadzic.
Den nye affære kan blive en politisk belastning for Frankrig. Præsident Chirac er slået ind på en noget fastere linje over for serberne end forgængeren Mitterrand, og der er næppe længere mistanke om, at de serbiske sympatier i Frankrig lever videre på regeringsplan. Derimod synes de at overleve i kredse inden for hæren, og det belaster det vestlige militære samarbejde med Frankrig. Det påpeges, at krigsforbryderne i Bosnien i vidt omfang er blevet skånet i den fransk-kontrollerede zone, mens f.eks. de britiske militære myndigheder ikke er veget tilbage for håndfaste aktioner for at få krigsforbrydere sat under lås og slå.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her