Læsetid: 4 min.

Fremragende billedfortællinger

9. november 1998

De kvindelige illustratorer står helt i front, når det gælder eksperimenter og grænsebrydninger i den danske billedbog

NYE BØGER
Slotte af sand er ikke holdbare, men til gengæld føler jeg mig overbevist om, at Prinsessen på sandslottet bliver stående som en af årets allerbedste billedbøger. Den har Christina Hesselholdt - der her debuterer som børnebogsforfatter - som opfindsom barndomsnær sprogskaber og illustratoren Tine Modeweg-Hansen som sprælsk stregfører i et samarbejde, der sprudler af legende fantasi.
Selve historien om mødet mellem miniprinsessen og den sandslotsbyggende dreng fungerer ubesværet og raffineret i et fiktionsrum, der både har eventyret, drømmen og den symbolske virkelighedsskildring i sig. Rummet etableres ved indledningsvis at krydsklippe mellem den gulhårede prinsesse - som i sit køkken er ved at finde beskøjter til sin sejlads over havet - og drengen, der ligger i solen og bag sine solprikkende øjenlåg ser mønstre, der bliver til sandslotte. På en muslingeskal sejler prinsessen ud i den sorte nat, hvor hun efterfølgende entrer det slot, drengen har bygget. De to mødes for første gang den følgende "sandslot-morgen", to væsener i hver sit tilsyneladende uforenelige univers: det "kolossale" barn og den diminutive strithårede prinsesse. Drengen forelsker sig i prinsessen og den verden, hun repræsenterer. Han bygger en stald til hendes vilde og legesyge søheste - der ligner spørgsmålstegn - og hjælper hende med at flytte den dragelignende krabbe, hun har nedlagt til sit morgenmåltid. Drengens største ønske er, at han - lige som det tøj, de sammen vasker i prinsessens røde tryllekuffert - kan krympe og blive den prins, prinsessen utålmodigt venter på.
En stormombrust nat vækker blæsten ham, og han når frem betids nok til at redde prinsessen, som sidder på slottets tag, mens bølgerne langsomt æder sig ind på fundamentet. På det sidste opslag ses de to så gå hånd i hånd på vej mod drengens sommerhus - som prinsessen oplever som noget, der ligner "fyrreogethalvt slot stillet oven på hinanden" - uden at vide, at de overraskede søheste er lige i hælene på dem.
I smuk dialog med Hesselholdts i mere end en forstand lydhøre tekst, skildres mødet mellem de to verdener poetisk boblende af Tine Modeweg-Hansen, som i de dynamiske opslag slår gækken løs og med fart, bevægelse og underfundig humor trækker læseren helt ind i sandslottets magiske verden. Der er sol, sommer og månelys energi omkring den kækt selvbevidste prinsesse, den storøjede dreng og de dansende søheste, hvis livsglade udfoldelser forplanter sig direkte til læseren.

Meget sikker debut
Der er også smittende udtryksglæde i Lise Arildskov Rasmussens debutbilledbog Hør, Alexander, hør! om den forsømte dreng der ikke kan få kontakt med sine fortravlede karriereforældre. Moderen er operasangeren Rosemarie von Skrigenmund, som præsenteres i et herligt grimasserende opslag med en mund som en halv ladeport side om side med den nodeslanke far, dirigenten Wagner Dirigentski.
Alexander opdager, at han er i stand til at kommunikere med tingene omkring sig. Vækkeuret, den gamle bornholmer, maleriet af grev Adelstjerne og klaveret taler til drengen, som udnytter sit ekstraordinære talent til at indgå en aftale med moderens tunge og faderens arm. De skal sove en uges tid, så de to forældre bliver uarbejdsdygtige og dermed får tid til at tage sig af Alexander. Drengen liver op, og efter en uges leg og hygge lover forældrene, at de nok skal være lidt mere hjemme i fremtiden, et løfte som tekstens lakoniske slutbemærkning sætter i relief med bemærkningen: "Men forældre lover jo så meget."
Lise Arildskov Rasmussen har både stået for tekst og illustrationer i denne meget sikre debut, som med plakatstærke farver, heftige penselstrøg og træfsikre personkarakteristikker emner af bittersød fandenivoldskhed.

Finurligt og morsomt
Helle Vibeke Jensen har allerede med sine to første bøger ABse (-95) og Hoved & hale (-97) demonstreret et helt særligt talent for brugen af raffinerede collageteknikker. I sin nyeste bog Tæl selv. En billedbog om tal sender hun sin læser ud på en fascinerende rejse med tallene fra 1 til 10 som numeriske rejseguider.
Bogen er bygget op omkring 10 gennemgående billedelementer: en baby, en bold, en gaffel, et glas, en gris, en kande, en majskolbe, en skammel, en skål og en tallerken - samt 10 små mænd i sparkedragter, der bruges som aktører til at skabe bevægelser og relationer i det forunderlige billedlandskab, som udgøres af de varierede og stadig mere komplicerede mønstre og strukturer Helle Vibeke Jensen bygger op via fantasifulde sammenbygninger af de 10 elementer.
Princippet er, at hvert tal har et opslag, hvor alle ti elementer forekommer i et antal, der svarer til det pågældende tal, men hele tiden med små forskydninger i farve, mønster og baggrund. Resultatet virker som en surrealistisk diasserie, hvor figurerne konstant danner nye betydningskæder af næsten skulpturelle tegn. Opslaget med tallet 7 viser eksempelvis et glidende system af blå fyrtårnslignende majskolber med en baby placeret i et glas ovenpå som "topgast", omgivet af svævende gafler og tallerkener samt grise med vandkander på ryggen.
Det er både klukkende morsomt og finurligt virkelighedsforskydende. Rationaliteten og de vante rumforestillinger får en ordentlig en på godda'en - og det er ikke så ringe en sidegevinst ud over beherskelsen af talrækken. Her er der med andre ord oplevelser at hente - også for de voksne, der i forvejen mestrer den formelle talbeherskelse uden at have mærke suset af den mere øjeåbnende kombinatorik.

*Christina Hesselholdt: Prinsessen på sandslottet, ill. af Tine Modeweg-Hansen, 40 s., kr. 188,- Høst & Søn.

*Lise Arildskov Rasmussen (tekst og ill.): Hør, Alexander, hør!. 40 s., kr. 188,- Høst & Søn.

*Helle Vibeke Jensen (ill.): Tæl selv. En billedbog om tal, 24 s., kr. 188,- Høst & Søn.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu