Læsetid: 2 min.

Frie fugle er retsløse

12. november 1998

En ny stærkt voksende gruppe af vikarer, freelancere og projektansatte har ingen faglige rettigheder og falder mellem to stole, både når det gælder skattelove og a-kasseregler

Gruppen af freelancere, vikarer, projektansatte og andre løst tilknyttede medarbejdere er i vækst. Men en stor del af de løse fugle er hverken lønmodtagere eller selvstændige og falder derfor igennem de love og regler, der regulerer arbejdsmarkedet.
Den klassiske fælde er de modstridende a-kasseregler og skattelove, der koster mange freelancere dyrt.
A-kassen betragter deres skiftende job for forskellige arbejdsgivere som lønmodtagerjob, hvorfor de kan få supplerende dagpenge i ledighedsperioder.
Men efterfølgende kan de risikere, at skattevæsenet erklærer dem for selvstændige, og så skal de betale dagpenge ne retur med tilbagevirkende kraft.
"Flere af vores medlemmer er kommet i økonomisk klemme mellem disse modstridende regler, som slet ikke passer til den nye mellemgruppe af løse medarbejdere" siger Berit Dehli, der er faglig koordinator i fagforbundet HK.

Paradokse regler
De løse fugle falder også igennem love og regler på en række andre områder.
Det er f.eks. fortsat et fortolkningsspørgsmål, om de kan få sygedagpenge under sygdom, erstatning ved arbejdsskader, feriegodtgørelse og andre af de goder, som traditionelle lønmodtagere har.
"Regelsættet for denne gruppe er fyldt med paradokser og uklarheder, som placerer gruppen i et retstomt rum," siger Margrete Bak
Margrete Bak er jurist og som selvstændig freelancer underviser hun bl.a. nuværende og kommende freelancere i at finde rundt i junglen af love og regler.
De er stort set fastsat eller påvirket af arbejdsmarkedets parter, der ikke tidligere har haft øje for denne mellemgruppe, mener Margrete Bak.
Flere fagforbund er de seneste år blevet opmærksomme på problemerne for den løse gruppe.
I 1996 vedtog HK at optage freelancere i forbundet, fordi de reelt arbejder som lønmodtagere men for forskellige arbejdsgivere.
"Vi kender ikke antallet, men flere af vores medlemmer arbejder på løse vilkår som oversættere, bogholdere, sælgere og med edb, og gruppen er i stor vækst," siger Berit Dehli fra HK.
Hun vurderer, at mange har lyst til at forme deres eget job og nogle ser freelance-livsformen som en mulighed for at forene arbejdsliv med mere tid til familien, ligesom virksomheder i stigende grad efterspørger fleksibel arbejdskraft i takt med de teknologiske muligheder og de skærpede konkurrenceforhold på et mere globaliseret marked.

Ingen statistik
Den nye mellemgruppe af løs arbejdskraft glimrer ikke bare ved at falde uden for love og regler, de falder også uden for statistikkerne.
"Denne mellemgruppe passer ikke ind i de officielle statistikker, der er bundet op på det gamle arbejdsmarked," siger lektor i markedsøkonomi, Kent Nielsen fra Handelshøjskolen i Århus, hvor han er leder af en forskergruppe, der bl.a. forsøger at få et overblik over den brogede mellemgruppe af selvstændige.
Trods de manglende tal, så oplever flere fagforbund, at de løse ansættelsesformer er i vækst.
Dansk Journalistforbund er et af de få fagforbund, der har en opgørelse. Her tæller freelancerne ca. 1.100 medlemmer, hvilket er en fordobling på under ti år, og de udgør nu de hvert syvende forbundsmedlem.
Sammen med otte andre forbund arrangerede Dansk Journalistforbund en konference om den såkaldte tredie gruppe i oktober måned.
Her lovede arbejdsminister Ove Hygum at nedsætte en arbejdsgruppe mellem flere ministerier, der skulle se på, hvordan love og regler kan tilpasses det nye arbejdsmarked.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her