Læsetid: 4 min.

Den gennemætsede personlighed

25. november 1998

Ny bog af den amerikanske sociolog, Richard Sennett, hudfletter, hvordan den fleksible kapitalisme ætser den menneskelige karakter

NY BOG
På et tidspunkt, hvor statsministre og finansministre vil have os til at knokle endnu mere for at 'bevare velfærdssamfundet', og hvor det moderne erhvervsliv og fagbevægelsen råber på mere fleksibilitet på arbejdsmarkedet, er Richard Sennetts nye bog - The Corrosion of Character. The Personal Consequences of Work in the New Capitalism - rystende læsning.
Mænd og kvinder i det dobbeltarbejdende moderne familier bevæger sig permanent på kanten af et psykisk og menneskeligt sammenbrud, fordi de mangler kontrol over tiden og konstant må genopfinde sig selv og værdierne i det fleksible og produktivitetsjagende arbejdsliv.
I den nye kapitalismens netværkslignende strukturer skal man hele tiden forny og forandre det bestående - men det er i åben konfrontation med de værdier, som man som forælder skal give videre til sine børn.
Eller som Rico - den karrierebevidste konsulent der er gift med den lige så karrierebevidste Jeanette - siger til Sennett:
"Vi kommer hjem klokken syv om aftenen, laver aftensmad, forsøger at finde en time til vore børns hjemmearbejde og derefter går vi i gang med vort eget papirarbejde."
Rico 'bekender', hvad mange mænd og kvinder ikke tør sige højt, at familien ofte er det rene anarki og børnene er forsømte.
Imens prædiker den nye kapitalismes managementguruer, som James Champy, at "folk er sultne efter forandring", fordi "markedet er forbrugerdrevet som aldrig før."
På børserne i USA og Storbritannien er gennemsnitstiden for, hvor lang tid en aktionær beholder en aktie faldet med 60 procent i de sidste 15 år - et blandt mange symboler på, at ældre tiders forestilling om 'det lange sigt' er smidt ud og erstattet af en indædt tro på, at de største gevinster hentes gennem hurtige institutionelle forandringer.
Af aktieporteføljen, teknologien, businesskoncepter, organisationsstrukturen, ideerne og udskiftning i medarbejderstaben.
90'ernes 'moderigtige' managementteori om downsizing og business process reenginering - som Champy har været talsmand for, og mange virksomheder har ført ud i livet - hylder kaos i stedet for stabilitet.

Fragmentarisk liv
Alle principper om tillid, loyalitet og fælles forpligtelse/ansvar undermineres i den fleksible kapitalismes forandringstvang - men det er lige præcis nogle af de vigtigste værdier i opbygningen af den menneskelige karakter.
Eller som Sennett præcist spørger:
"Hvordan kan man skabe holdbare sociale relationer? Hvordan kan mennesket udvikle en identitetsfortælling og en livshistorie i et samfund, der er sammensat af episoder og fragmenter?"
Den historiske bevidste læser vil sikkert indvende, at mennesket til alle tider i historien har været tvunget til at acceptere pludselige brud i livet i form af krige, katastrofer og epidemier. Men hertil svarer Sennett:
"Det særlige ved usikkerheden i dag er, at den er der, selv om vi ikke har udsigt til en historisk katastrofe; den er derimod vævet ind i hverdagens praksis i den energiske kapitalisme. Ustabilitet opfattes som normalt."
Usikkerhedsfølelsen har fået nogle til at længes efter et imaginært 'vi' - et trygt fællesskab - men Sennett har ikke meget til overs for de politiske kræfter, der forsøger at omsætte følelsen til en afvisning af immigranter og andre outsidere. Heller ikke den kommunitaristiske bevægelse mener Sennett giver et holdbart svar med dens overfladiske tro på, at 'vi' deler fælles værdier - eller som han skriver:
"Folk bindes mere sammen gennem verbal konflikt end ved umiddelbar verbal enighed."
Stærke bånd mellem mennesker kræver et engagement i hinandens forskelligheder... problemet er bare, at det kræver tid og menneskeligt overskud, og det har karrieremennesker som Rico og hans skæbnefæller ikke. For deres hele liv er indrettet efter markedets pengeøkonomi. "Rico er fanget i en fælde," skriver Sennett.

Eftertankens kraft
The Corrosion of Character er med sine 176 sider et forfriskende alternativ til den amerikanske 'tradition' med mindst at skrive bøger på over 350 sider - og en fin blanding af anekdoter, interviews, empiri og skarp kritik gør bogen til en fornøjelse at læse. Den provokerer til eftertanke om nogle af vor tids grundlæggende spørgsmål.
Ikke alene rummer den en barsk kritik af den til tider temmelig naive lovprisning af fleksible arbejdsmodeller og flextid, der ofte blot er dække over nye former for magt- og kontrolstrukturer. Den går til selve kernen bag de mange menneskelige lidelser og psykiske problemer, der er fremkaldt af den store samtidsløgn, det er, at man kan bygge et stabilt familieliv og give sine børn en ordentlig opdragelse, hvis begge forældre knokler afsted i arbejdslivets hårdtpumpede og stressende karriereskemaer.

Vor tids Max Weber
Richard Sennett, der underviser i sociologi ved London School of Economics og New York University, er tidligere blevet kaldt vor tids svar på Max Weber og The Corrosion of Character er ikke den eneste bog, der gør ham fortjent til denne karakteristik.
Det er derfor forbløffende, at der foreløbig kun er udgivet en bog af ham på dansk, nemlig Øjets vidnesbyrd. Om storbyens kultur og rum på Samlerens forlag i 1996, der endda ikke er en af hans bedste bøger og langt fra på højde med hans hovedværker: The Uses of Disorder fra 1970, The Fall of Public Man fra 1977, Authority fra 1980 og ikke mindst Flesh and Stone fra 1994 - bogen om byens og kroppens historie gennem de sidste 2500 år.

*Richard Sennett: The Corrosion of Character. The Personal Consequences of Work in the New Capitalism. Er udgivet her i efteråret på W.W. Norton, New York, 176 s., 23,95 US dollars

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu