Læsetid: 2 min.

Hærværk har hovedrollen i Ri-Bussag

6. november 1998

Mens landsretten opruller en række mindre forhold mod tre Ri-Bus-aktivister, går snakken, om Esbjerg Politi når at opklare den seneste tids hærværksaktioner - og dermed lette presset på de tiltalte

"Tænk hvis politiet kunne nå at finde de frem til de folk, som står bag de aktioner, jeg bliver beskyldt for."
Udsagnet kommer fra den 29-årige John Andersen, der endnu engang mødt frem i Domhuset i Esbjerg for at bedyre sin uskyld. I en meget bredt formuleret tiltale, er han anklaget for at have opfordret til hærværk under den 270 dage lange Ri-Bus-konflikt tilbage i 1995.
Sidste år i byretten blev han erklæret skyldig, men han har anket den tre måneder lange fængselsdom til Vestre Landsret, der indledte ankesagen mod ham, Peter Kleist og Thomas Kjær onsdag.
Ingen af dem er direkte tiltalt for at stå bag det grove hærværk mod politimesterens og borgmesterens boliger under Ri-Bus-konflikten.
Men de to tiltalte fornemmer antydningerne og mistænkeliggørelsen.
"Anklagerne mod os er så brede, at der ligger en mistanke om, at vi står bag hvad som helst," siger Peter Kleist.
I sin fremlæggelse af sagen, sagde anklager Karsten Laub, at John Andersen og Peter Kleist havde siddet varetægtsfængslet i 53 dage, blandt andet for forhold, "der minder om dem, som de nu står anklaget for."

Politiet tøver
For en måned siden blev tre amtsrådspolitikere på Esbjerg-egnen udsat for grove ildpåsættelser, som i udførelse minder om de grove tilfælde af hærværk under konflikten for tre år siden.
"Jeg tror ikke, at politiet er interesseret i at opklare hærværket så længe retssagen mod os kører, selv om det kan koste menneskeliv, hvis det fortsætter," siger John Andersen, der i retten forklarede, at han som tillidsmand blev opfordret af fagbevægelsen til at gå ind i Støttekomiteen netop for at sikre, at den megen hærværk mod busser ikke udsprang herfra.
"Vi talte hele tiden imod hærværk, fordi det kunne svække befolkningens sympati og dermed opbakningen til os," sagde han i retten.
Ri-Bus-aktivisterne har for nylig overdraget en række breve til politiet, som kunne føre til gerningsmændene, og Esbjerg Politi har haft en mistænkt til afhøring, men vil ellers ikke sige noget om efterforskningen.

For bred anklage
Netop de nye hærværkssager inddrog forsvareren for Peter Kleist, århus-advokaten Hans Kjellund, i sin indledende redegørelse for sagen.
"Tiltalen mod de tiltalte virker ulogisk. Hvad står de bag, og hvad står de ikke bag, når vi tænker på, at politiet er i gang med et opklaringsarbejde omkring hærværk, der kan omhandle hærværksaktioner under Ri-Bus-konflikten," sagde Hans Kjellund.
Under torsdagens afhøring af de tiltalte blev der sat fokus på den forbitrede og indædte stemning, der prægede byen og forholdet mellem aktivister og politi under konflikten.
Ikke mindst Peter Kleist er tiltalt for at have generet politifolk under de daglige blokader. Han mener selv, at politiet har rettet falske anklager mod ham, og at de bevidst har gået efter at få ham knaldet.
Der er ingen tekniske beviser i retssagen. I byretten blev de tiltalte dømt på vidneudsagn - ikke mindst fra politifolk, og interessen samler sig nu om, hvorvidt landsdommerne vil tillægge deres udsagn samme vægt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her