Læsetid: 3 min.

Det' hammer, Kramer synd

24. november 1998

Pladsen foran Peder Lykke Skolen på Amager var for lille til de mange hundrede pædagoger, der i går mødte op for at demonstrere mod Københavns kommunes spareplaner

'Den Grønne Ko siger BUUH!!'. 'Røde Rose siger NEJ - det går den forkerte vej'. 'Nej tak til burbørn - Hilsen Børnenes Beskyttelse'.
Jo, der vajede masser af fantasifulde bannere over den enorme mængde vinterklædte pædagoger, der i går nedlagde arbejdet for at møde op foran Peder Lykke Skolen på Amager. Her skulle overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S) orientere kommunens tillidsrepræsentanter om Københavns økonomi og budget frem til år 2000.
Men pædagogerne ville med demonstrationen gøre opmærksom på, at diskussionen om 1999-budgettet ikke er slut endnu.
De er utilfredse med, at der skal spares to procent i samtlige institutioner, hvilket bl.a. klares ved at forkorte åbningstiden for fritidshjem, vuggestuer og børnehaver. Derudover stiger forældrebetalingen, og de fleste fritidshjem skal holde lukket i hele juli måned.
Og det har provokeret så mange pædagoger, at pladsen foran skolen ikke kunne rumme dem. Langt ned af vejen til begge sider stod demonstranter, sympatisører og en hel del af de upassede børn.

Ingen dialog
"Det er flot, at der er kommet så mange i dag," lyder det fra to store højttalere, der er placeret på ladet af en gammel lastbil, der fungerer som scene. Taleren er næstformanden for Socialpædagogernes Landsforening, Terje Bech.
"Baggrunden for, at vi står her i dag, er, at der skal foregå noget indenfor på skolen. Jens Kramer Mikkelsen skal diskutere kommunens værdigrundlag med kommunens tillidsfolk. Et værdigrundlag, som han siger, bygger på dialog med medarbejderne. Men hvordan kan han sige det, uden man falder død om af grin. De sidste måneder har han nægtet at gå i dialog med os," fortsætter han til demonstranternes store begejstring.
Der hujes og blafres med bannerne. '100 pct. ren uvidenhed' står der på ét med direkte adresse til Borgerrepræsentationens medlemmer.
Jublen bliver pludseligt forvandlet til en buh'en. Den starter yderst i flokken og breder sig hastigt til resten af mængden, da det går op for de frysende demonstranter, at den socialdemokratiske overborgmester er på vej gennem masserne til skolens hoveddør.
"Lad nu Jens komme igennem," opfordrer Terje fra ladet. "Gør plads for ham, for vi vil nemlig godt dialogen."

Nægter nedskæringer
Kramer Mikkelsen stopper op midt inde i flokken, da han bliver konfronteret med et kamera og en håndfuld mikrofoner. Han har ikke det forhandlingsvillige ansigtsudtryk på - men det er også koldt denne mandag eftermiddag.
"Vi har indbudt til møde onsdag. Det her er helt ude af trit med de mange flere penge, vi bruger på børneområdet. Det er helt ude af proportioner at tale om besparelser, for det budget, der er vedtaget, er et udvidelsesbudget. Københavns kommune er ikke kendt for at lave discount-løsninger, og det her er en måde at finde penge til flere institutionspladser og derved løse et problem for mange forældre," siger Jens Kramer Mikkelsen og gør det klart, at onsdagens møde mellem Borgmester for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen Winnie Larsen-Jensen (S) og de pædagogiske fagforeninger ikke betyder flere penge på bordet.
"Budgettet er vedtaget, men jeg har bedt Winnie Larsen-Jensen om at mødes med pædagogerne for at se, hvordan vi udmønter det her. De bør bringe deres gode ideer med, men hvis der skal ændres på noget, så bliver det inden for budgettets rammer," siger han.

Kramer synges til døren
Mens Kramer Mikkelsen kæmper sig videre hen imod hoveddøren med kameramanden i ryggen, bryder demonstranterne ud i sang på bedste Jacob Haugaard-manér:
"Det' hammer, Kramer synd
den plan er lidt for tynd
det ikke særlig sundt
at børn blir' kastet rundt
det er alt for pinligt
vi syn's det er urimligt
forliget skal af bordet lige
NU!"
Da overborgmesteren til disse toner forsvinder ind bag skolens døre begynder demonstranterne langsomt at sive fra pladsen mod cykler og busser.
Næste punkt på strejke-dagsordenen hedder tillidsmandsmøde i Nørrebro-hallen, hvor forsamlingen skal diskutere, hvad de skal stille op med borgmesterens tilbud om forhandling, og hvor der skal træffes en beslutning om, hvorvidt pædagogerne skal fortsætte strejken eller ej.
Mens der langsomt bliver mere og mere plads til store armbevægelser foran lastbilen overtager en langhåret fyr mikrofonen og underholder den sivende flok med engelske toner:
"Let me listen!" nærmest råber han ind i mikrofonen. Og med højtalernes hjælp forstærkes lyden så meget, at selv Kramer Mikkelsen ikke kan undgå at høre opfordringen til dialog.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu