Læsetid: 4 min.

Til højre for Lykketoft

26. november 1998

De reformerede kommunister i Polen og Ungarn er blevet så stuerene, at vælgerne har sagt nej til deres 'ansvarlige' politik. Tjekkiske socialdemokrater markerer en anden vej

Mens socialdemokrater nu sidder i regering i 13 af de 15 EU-lande, er den politiske tendens i toneangivende lande i Centraleuropa gået den modsatte vej i de seneste par år.
I de første år efter kommunismens fald havde så godt som alle landene i Øst- og Centraleuropa liberalt-konservative regeringer. Da den første eufori var afløst af skuffelse, skiftede vælgerne på ny ud på regeringstaburetterne - og de reformerede kommunistpartier, iklædt ny ideologi og med nye ledere, kom til magten.
Siden er pendulet svinget tilbage. I 1996 røg den socialistiske regering i Litauen, året efter faldt den polske arbejder-bonde koalitionsregering, og i maj i år var det Ungarns ellers succesrige socialister, der måtte se sig forkastet af vælgerne.
Hvorfor har socialdemokraterne så svært ved at etablere sig i Central- og Østeuropa?

Overhalet venstre om
"Vi har set i både Polen og Ungarn, at de reformerede kommunistpartier, nu socialdemokrater, er blevet overhalet venstre om," siger Søren Riishøj, Central- og Østeuropa-specialist og lektor på Syddansk Universitet, Esbjerg.
"Det har især været tydeligt i Ungarn. Socialistregeringen under Gyula Horn førte en nærmest thatcheristisk økonomisk politik. Regeringen gennemførte i 1996 en økonomisk hestekur med drabelige nedskæringer i de offentlige udgifter og en reduktion af reallønnen på 20 pct. Der blev gennemført en privatisering, der gik videre end i en række vesteuropæiske lande."
"Det gav stor ros fra EU og Den Internationale Valutafond. Men det højre-liberale FIDESZ-parti kunne slå sig op som den lille mands beskytter - og vandt valget og regeringsmagten i maj i år," siger Riishøj.
Den Demokratiske Venstrealliance, der havde regeringsmagten i Polen sammen med det mindre Bondeparti i 1993-97, gik ifølge Riishøj ikke helt så hårdt til værks som de ungarske eks-kommunister.
"Men også her var det socialisterne, som stod for en økonomisk politik, der lå adskillige grader til højre for Lykketoft, hvad angår økonomisk disciplin og tilpasning til EU's krav. Mens det var højrekoalitionen AWS, anført af fagbevægelsen Solidaritet, der vandt valget ved at præsentere sig som tilhængere af den beskyttende stat."
Søren Riishøj konkluderer, at venstre-højre skillelinjen er ubrugelig i Centraleuropa, i alt fald når det gælder den økonomiske politik.
"De store ideologiske slagsmål i Polen gælder moralspørgsmål. Det gælder spørgsmål som fri abort, religionsundervisning og kirkens rolle i samfundet. Spørgsmål om modernisme kontra konservatisme, åbning mod Europa kontra polsk nationalisme. Her ligger den store politiske skillelinje."

Tjekkiet skiller sig ud
Blandt de tre forreste ansøgerlande til EU og NATO skiller Tjekkiet sig ud. Dels har tjekkerne ikke et stort reformeret kommunistparti, men et lille, fortsat stalinistisk. Dels har landet som det eneste i Øst- og Centraleuropa et stort socialdemokratisk parti af den traditionelle type - grundlagt i 1880'erne som de fleste vesteuropæiske.
Partiet opnåede stor fremgang ved valget i juni i år, fik 32 pct. af stemmerne og danner nu regering med den karismatiske Milos Zeman som regeringschef. Zeman sidder som leder af en svag mindretalsregering på de borgerlige oppositionspartiers nåde. Alligevel har han lagt offensivt ud.
"De tjekkiske socialdemokrater har fulgt en helt anden vej end de post-kommunistiske socialister i Polen og Ungarn. Tjekkerne har lagt ud med en keynesiansk politik, hvor man accepterer et større budgetunderskud for at få gang i produktionen. Man satser på uddannelse og atter uddannelse samt en forbedret sundheds- og socialsektor. Regeringen lægger op til at gennemføre institutionelle reformer for at få en strømlinet og effektiv offentlig sektor - et område, der blev helt negligeret under den borgerlige Vaclav Klaus-regering," siger Riishøj.
"Om det lykkes, er uklart. Vaclav Klaus står klar til at trække tæppet væk under regeringen - og skulle allerede have udpeget sin skyggeregering. Men i det mindste har de tjekkiske socialdemokrater markeret, at de vil noget andet."

Parti af gamle mænd
De tjekkiske socialdemokrater har også markeret sig negativt - ved at udpege en regering helt uden kvinder og med en gennemsnitsalder på 64 år.
Det er ikke noget særsyn for de traditionelle socialdemokratiske partier i Central- og Østeuropa, siger Erik Boel, der som Socialdemokratiets internationale sekretær kommer på hyppige besøg hos 'kammeraterne' i Øst.
"De socialdemokratiske partier, der har overlevet kommunismen, er præget af ældre mænd i røgfyldte lokaler. Typisk intellektuelle, der har siddet i eksilet på Paris' Venstre Bred, og nu er vendt hjem. Partierne har ikke slået rødder, har ingen apparat af betydning, ingen partiaviser, ingen tilknytning til arbejderbevægelsen."
Så selv om disse politiske veteraner er socialdemokratismens rette arvtagere, er det kun i Tjekkiet, at de spiller en politisk hovedrolle. I Polen, Ungarn og en række andre østlande vælger den socialdemokratiske verdensorganisation,
Socialistisk Internationale, og Det
Europæiske Socialdemokrati at samarbejde med de reformerede kommunistpartier.
"På det organisatoriske plan har vi langt mere til fælles med de reformerede kommunistpartier. De har som os rod i arbejderklassen og et snævert samarbejde med fagbevægelsen. Og de har en fast og velfungerende partistruktur," siger Boel.

En klump kød i gryden
Men også disse partier er fortsat præget af traditionel "brød-og-smør tænkning" med førsteprioritet til økonomien.
"Her gælder stadig Hans Hedtofts målsætning: 'En klump kød i gryden og en blomst til lillemor'. Der var i begyndelsen meget lidt forståelse, når vi kom for at snakke økologi, uddannelse, sundhed og ligestilling. Men vi har styrket kontakten til østpartierne markant i de seneste år, har mange partiledere og aktivister på kursus - og mærker klart en holdningsændring. En opprioritering af 'de bløde værdier' er på vej".
"Selv om regeringerne i Polen og Ungarn nok er gået for markant til højre efter vores smag, skal man også huske på deres udgangspunkt: De måtte gennemføre et drastisk brud med fortidens centraldirigerede økonomi. Og man kan ikke springe over en grøft i to hop".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu