Læsetid: 2 min.

Højregruppe registrerer 'ekstremister'

23. november 1998

Ny højrenational studentergruppe vil registrere "venstre-ekstremistisk og voldsforherligende aktivitet"

"Vi er de første nationale højreorienterede, der stiller op til et universitetsvalg i Danmark."
Sådan præsenterer Anders Sørensen som "valgsekretær" opstillingen af Dansk Forums Studentergruppe, DFS, til Københavns Universitets konsistorium og fakultetsrådene for samfundsvidenskab og humaniora.
Dansk Forums Studentergruppe, der også kalder sig Nationale Studerende, går til valg på et stærkt dansksindet program og ser det bl.a som sit formål at registrere såkaldt "venstreekstremistisk aktivitet", også på universitetet.

Degenereret situation
Stud. mag. Thomas Lønbæk, der er den ene af Studentergruppens to kandidater til konsistorium, siger til Information:
"Forenede Studenterråd er vores hovedmodstander. Der er en degenereret studenterpolitisk situation på universitetet. Diskussionen drejer sig om, hvilken farve toiletpapiret skal have. Vi går til valg på, at universitetet først og fremmest er til for danskerne. Vi er modstandere af positiv særbehandling, både etnisk og for kvinder. Vi går ind for national præference, både i ansættelser og i optag på universitetet."
- Så går I jo ind for positiv særbehandling, altså af danskere?
"Njah, det kan du godt sige, men vi er imod, at kvinder skal have fortrinsret."
Thomas Lønbæk og Studentergruppens anden kandidat stud. scient. pol. Anette Ladefoged er netop vendt hjem fra et besøg hos det højreekstremistiske parti Front National i Frankrig, hvor de også har haft kontakt med organisationens studentergruppe Renouveau Etudiant.
"Vi er imod, at videnskabelige afhandlinger obligatorisk skal have en fremmedsproget sammenfatning. Vi vil sætte det danske på dagsordenen på universitetet. Vi er imod en assimiliering i Europa," siger Thomas Lønbæk.
- Det meste af det, I henviser til i jeres egen argumentation, er litteratur fra udlandet, Frankrig, Tyskland, USA?
"Man kan sige, vi tilhører et transnationalt nyt højre."

Ekstremist-register
En væsentlig del af Dansk Forums hjemmesider på Internettet er et omfattende register over angiveligt "venstreekstremistiske, voldsforherligende grupper", heriblandt Det Danske Center for Menneskerettigheder, Jyder Mod Overflødige Motorveje og Danmarks Naturfredningsforenings ungdomsorganisation Natur og Ungdom.
- Vil I bruge jeres tilstedeværelse på universitetet til at indsamle oplysninger til det register?
"Ja, hvis det er muligt," svarer DFS'eren Anette Ladefoged. "Er der noget, vi kan hjælpe dem, der registrerer med - og omvendt - så gør vi det. Vi støtter deres arbejde."
- Har I nogen tilknytning til partiet Dansk Folkeparti?
"Ikke nogen."
- Slet ikke nogen?
"Nej, ingen overhovedet."
Direkte adspurgt om partimedlemsskab oplyser Anette Ladefoged dog, at hun selv er medlem af Dansk Folkeparti, som hun støtter "kulturelt," mens Thomas Lønbæk oplyser, at han er medlem af Det Konservative Folkeparti.
DFS' valgmateriale prydes af et billede af den tyske filosof Martin Heidegger. Han var aktivt medlem af det tyske nazistparti fra 1933 helt til 1945, hvor de allierede gav ham undervisningsforbud som led i afnazificeringen.
- Kan jeres meget stærke hyldning af Heidegger ikke få de studerende til at forbinde jer med nazisme?
"Heideggers politiske virke har ikke noget at gøre med hans filosofi. Det er en forrygende tankerække omkring sandhedsbegrebet," siger Anette Ladefoged.
33.645 studerende ved universitetet modtager i denne uge med posten stemmesedler til valget, der på studentersiden ellers er domineret af Forenede Studenterråd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her