Læsetid: 3 min.

Til høstfest i Odense

3. november 1998

Musikhøst 98 i Odense fra 4.-8. november. Komponisterne Toru Takemitsu (Japan), Bronius Kutavicius (Litauen) og Ib Nørholm (Danmark) er hovednavne på festivalen

FESTIVAL
I Politikens Hvem Hvad Hvor 1998 står der at læse: "Tyngdepunktet for den nye musik synes gradvist at bevæge sig til Odense... Musikhøst har etableret sig som en væsentlig begivenhed i dansk musikliv."
Det første er noget vrøvl: Der er mindst lige så meget 'tyngdepunkt' i Aarhus og København som i Odense. Det andet er rigtigt: Musikhøst festivalen er en væsentlig begivenhed i det danske musikliv. Denne efterårsfestival er præget af stabilitet, højt kunstnerisk niveau, gode ensembler og musikere - og dertil noget så ubetaleligt som god atmosfære.
De kunstneriske ledere, Per Erland Rasmussen og Bertel Krarup, har arrangeret festivalen sammen adskillige gange. I år er det faktisk den 14. ny musik-festival i Odense siden 1985.
Et blik på programmerne fra tidligere festivaler afslører, at arrangørerne ønsker at blande kendt og ukendt, dansk og udenlandsk musik. Enkelte år med særligt vægt på bestemte komponister:
Poul Ruders (1990) og Per Nørgård (1997) er eksempler på dette.

Nyt værk af Kutavicius
Man kan ikke sige Musikhøst uden også at sige Det Fynske Musikkonservatorium. Festivalen arrangeres af foreningen Ny Musik Odense, men konservatoriet lægger lokaler til, og lærere og elever er aktive medspillere. Det skaber et miljø for opførelse af ny musik, som er med til at give konservatoriet et ry som venligtstillet over for den nye musik. Dette ikke blot som en akademisk interesse, men som noget man gør: Man spiller rent faktisk musikken.
Musikhøst har gennem årene behandlet den nye musik fra U.S.A., den tidligere Sovjetunion, England, Ungarn, Finland, Polen og Litauen. Dette års hovednavn Bronius Kutavicius fra Litauen har været spillet før på festivalen. De særligt interesserede vil huske komponistens smukke grafiske partitur til værket Den Magiske Sanskritcirkel, som blev opført i Odense i 1992. I dette værk genbruger komponisten folkemusik og instrumenterer med noget så specielt som høstredskabet hørskætte. Til åbningskoncerten i morgen aften har festivalen bestilt et kor- og orkesterværk af Kutavicius. Det 40 minutter lange værk som uropføres hedder Epitaphium.
Det er kendetegnende for Musikhøst, at de valgte hovednavne bliver belyst fra flere vinkler. Dette i form af seminarer, rundbordssamtaler, og koncerter. Man søger at afspejle bredden i en komponists produktion. Når man har lyttet sig gennem disse festivalkoncerter, har man et ret præcist billede af, hvad kunstneren står for. Blandt de navne som har været under kærlig behandling huskes især Niels Viggo Bentzon, Arne Nordheim, Mogens Winkel Holm og Pawel Szymanski.
Når det gælder fynboen Franz Syberg så kan vi takke de fynske ny musik-folk for, at denne komponists musik blev hevet ud af glemslen og sat i et nyt historisk perspektiv. Vi har gennem koncerter (og cd-udgivelserne på plademærket Kontrapunkt) fået ørerne op for Syberg.

Tchicai er også med
Dette års festival har, ud over Kutavicius, også Takemitsu og Nørholm som hovednavne. På spørgsmålet om hvorfor det aktuelle program ser præcis sådan ud, siger Per Erland Rasmussen til Information: "En dansk festival kan ikke længere komme uden om en komponist som Ib Nørholm. Han er en af vores væsentligste komponister. Det er Nørholms tur i år."
Takemitsus musik er på plakaten mange steder, nu også i Odense. 15 værker opføres af komponisten, heriblandt bratschkoncerten A
String around Autumn, der spilles af den japanske bratschist Nobuko Imai og Odense Symfoniorkester.
Af Nørholm kan De høre Mod Kimingen (Symfoni nr. 10), som De vil vide ikke at afvise. Af samme komponist kan man også opleve værket De fynske katarakter og andre centrale kammermusikalske stykker. Et 'næsten-hovednavn' er den legendariske jazzsaxofonist og -komponist John Tchicai. Musikhøst sætter fokus på denne grænseoverskrider, som tager sine venner i gruppen Strange Brothers med til Odense.

*Musikhøst: Åbningskoncert i morgen aften kl. 19.30 i Odense Koncerthus. Yderligere oplysninger om festivalen på tlf. 66 11 06 63

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her