Læsetid: 2 min.

Hygum vil lappe lov-huller

12. november 1998

Arbejdsminister Ove Hygum vil skabe klare regler for løse medarbejdere, men deres rettigheder skal helst reguleres af parterne på arbejdsmarkedet

Rettighederne
Arbejdsmarkedet må ikke udvikle sig sådan, at grupper med samme behov for beskyttelse som almindelige lønmodtagere ikke får den.
Så klart melder arbejdsminister Ove Hygum ud i en erkendelse af, at en stigende gruppe af løse medarbejdere præger det danske arbejdsmarked - og flere er på vej.
Fagforeninger med mange freelancere, vikarer og andre løst tilknyttede medarbejdere som medlemmer, har i de seneste år rendt ministerierne på dørene for at påpege paradokser i love og regler.
Ofte uden held.
Men nu lyder der andre toner.
"Det er glædeligt, at arbejdsministeren er åben over for at diskutere de mange problemstillinger på området, og at han erkender udviklingen mod flere løst ansatte på arbejdsmarkedet," siger Lars Poulsen, der er formand for Dansk Journalistforbund, som sammen med otte andre faglige organisationer på en konference i sidste måned, satte fokus på den såkaldte tredje gruppe på arbejdsmarkedet.

Sikre dansk model
Freelancere, vikarer, projektansatte og hvad de løse medarbejdere ellers har af betegnelser, oplever ofte, at de falder igennem skattelove, a-kasseregler og de almindelige rettigheder på arbejdsmarkedet.
"Jeg vedkender mig uden videre regeringens ansvar for, at lovene ikke bør stride mod hinanden," sagde Ove Hygum, der lovede en række initiativer, der skal beskytte den løse gruppe og samtidig sikre dem ligeværdige rettigheder.
Rent faglige rettigheder er i høj grad præget af frivillige aftaler mellem arbejdsmarkedets parter. Den såkaldte danske model, som hidtil har præget regeringens holdning om, at enten er man lønmodtager med fulde rettigheder eller selvstændig med den konsekvens, at man ikke har lønmodtagerrettigheder.

Ændre funktionærlov
Ove Hygum går derfor i første omgang efter at udvide lønmodtagerbegrebet, så der ikke skal lovgives for meget på området.
"Men viser det sig, at det ikke kan lade sig gøre at presse alle ind i de kendte begreber, må vi nok på et tidspunkt acceptere, at der findes en tredje gruppe," sagde ministeren.
Ministeriet er allerede ved at ændre funktionærloven, så den kan omfatte en bredere gruppe.
Men ministeren vil også overveje, om det trods flere tidligere fejlslagne forsøg igen skal forsøges at vedtage en lønmodtagerlov. En lov, der skal sikre alle på arbejdsmarkedet et minimum af rettigheder.
Lars Poulsen fra Dansk Journalistforbund finder det afgørende, at såvel regering som arbejdsmarkedets parter får skabt nogle løsninger for de løse medarbejdere, så Danmark ikke bliver pålagt modeller og regler fra det internationale LO eller EU, som ikke harmonerer med den danske model.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her