Læsetid: 2 min.

Iraner sporløst forsvundet

10. november 1998

De danske myndigheder aner fortsat ikke, hvad der er sket med forsvunden udvist iransk asylansøger

Der er fortsat ingen spor af en iransk asylansøger, som forsvandt efter at være blevet udvist fra Danmark sammen med sin kone og sin seksårige søn den 14. oktober i år.
Manden blev ved sin ankomst til Teheran anholdt og afhørt i tolv timer. Derefter blev han løsladt, men to timer senere blev han ifølge sin familie atter anholdt.
De iranske myndigheder hævder, at han er blevet løsladt, men ingen har set ham siden, og hans familie frygter for hans skæbne.
Manden flygtede med sin familie fra Iran i 1996, fordi han frygtede for sit liv, efter at en af hans bekendte var blevet anholdt og senere henrettet, fordi politiet fandt uddrag af centrale islamkritiske afsnit af Salman Rushdies roman De Sataniske Vers i hans bil. Uddrag, han havde fået, af den nu forsvundne iraner.

Uklar strafvurdering
Flygtningenævnet afslog i september at give familien asyl i Danmark.
Begrundelsen for afslaget var en henvisning til et notat fra Udenrigsministeriet, hvor en lokal juridisk kilde i Iran var blevet bedt vurdere, hvilken straf, besiddelse af De Sataniske Vers vil medføre.
Kilden oplyser i notatet til Udenrigsministeriet, at straframmen er fængsel fra en måned til et år.
"Men manden har jo ikke blot været i besiddelse af De Sataniske Vers. Han har aktivt uddelt dem til venner og bekendte, og der er stor forskel på de to ting," siger den iranske families advokat i Danmark, Farhad Nikmaram.
Udenrigsministeriet har netop kun spurgt kilden om straffen for besiddelse. Ikke for uddeling.
"Og ministeriet har fået svar på det, de har spurgt om," har den danske ambassadør i Teheran, Hugo Østergaard, tidligere sagt til Information.

Tavshed om sagen
Også den forsvundne mands svoger stiller spørgsmålstegn ved den vurdering af straframmen, som Udenrigsministeriet har indhentet fra den lokale jurist.
"Jeg har selv haft kontakt med en iransk advokat, som har fortalt mig, at straffen for at besidde De Satanske Vers er minimum et år. Straffen for uddeling af De Satanske Vers, er slet ikke beskrevet i den iranske lovgivning. Derfor vil det være op til den enkelte dommer at udmåle straffen, og det kan både blive livstid og dødsstraf," siger han.
Information har gennem den danske ambassade i Teheran forgæves forsøgt at få oplyst, hvem den lokale juridiske kilde er.
Advokat Farhad Nikmaram, har flere gange forgæves anmodet Flygtningenævnet om at genoptage sagen. Nu har han bedt Folketingets Ombudsmand om af egen drift at tage sagen op. Ombudsmanden har bedt om en redegørelse fra Flygtningenævnet, men indtil han modtager denne, forholder han sig afventende.
Farhad Nikmaram har desuden bedt Udenrigsministeriet gå ind i sagen.
Her afviser man imidlertid både over for familien, advokaten og Information at oplyse, hvad man har gjort for at finde den forsvundne asylansøger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her