Læsetid: 5 min.

Italien på kurdernes side

18. november 1998

Kvinderne gik forrest i farverige folkedragter, da 10.000 kurdere støttet af italienere marcherede gennem Rom i går

ROM - De er der allesammen. Kurdere fra Tyskland, Sverige, Danmark, Østrig, Frankrig, Tyskland, Tyskland og Tyskland.
Kvinderne forrest, skønt udmattede af deres fire dage lange sultestrejke, i farverige folkedragter og kurve med blomster på hovedet. Dernæst mændene, klædt i mørke, afdæmpede farver og langs kortegen italienere, der holder hinanden i hånden og skaber en symbolsk mur af solidaritet omkring den kurdiske sag.
"Vi bliver her, så længe Öcalan er her," siger Gülten Acar, en kurdisk kvinde, der er kommet ned fra Bonn, hvor hun bor.
Italienske medier taler om 10.000 deltagere i demonstrationen i går, det foreløbige højdepunkt i det kurdiske svar på arrestationen torsdag af Tyrkiets mest eftersøgte mand, Abdullah Öcalan, der i 14 år har ledet kurdernes kamp mod, hvad de opfatter som tyrkisk undertrykkelse og overherredømme.
Han blev holdt tilbage af de italienske myndigheder, så snart han landede med falsk pas i Roms lufthavn torsdag i sidste uge, og siden har de italienske myndigheder spurtet rundt i paragraffer og politiske overvejelser for at finde den rigtige løsning på, hvad mange kalder en slem kattepine.
For Italien vil nødig kompromittere sin position som næststørste eksportør til og NATO-allieret med Tyrkiet, men kan heller ikke gå imod sin egen forfatning, der forbyder at udlevere personer til retsforfølgelse i lande med dødsstraf.

Giv ham asyl
Barmændene, der laver kaffe og skærer pizza ud få meter fra demonstrationens yderkant, er ikke i tvivl. Sympatien er hos kurderne.
"Selvfølgelig skal Italien give ham asyl. Hvis vi sender ham tilbage, slår de ham ihjel," siger bartenderen uden at se op fra det stykke pizza, han er ved at skære ud til en kunde. Kollegaen mener, at kurdernes sag bedst varetages ved at udlevere Öcalan til en international domstol.
Demonstrationen starter fra Celio, et romersk militærhospital, hvor Apo - Onkel - som Öcalan kaldes, indtil for få dage siden mentes at opholde sig. Nu er han angiveligt i Palestrina, en lille by sydvest for Rom. Under råb som 'international solidaritet', 'Frit Kurdistan' og 'Tyrkiske terrorister' og med bannere, der anmoder om en 'politisk løsning på det kurdiske
problem', rykker menneskeslangen fremad i den lave eftermiddagssol langs de romerske kejserfora, der er ved at blive udgravet.
To portugisiske turister glaner måbende med guidebogen hængende slapt for enden af armen og indrømmer, at de ikke har hørt et ord om fængslingen af Öcalan. De aner heller ikke, hvem han er. En nonne med anti-smogmaske for munden og hånden dækkende for solen står ubevægelig i flere minutter og ser på de råbende mennesker, der har nået Piazza Venezia og snart drejer ind på Piazza SS. Apostoli, hvor de sætter sig ned på den bare asfalt for at høre på dagens kurdiske talere.

Ligesom med Mandela
Den 27-årige Zubeyde Polat, der har boet 25 år i Tyskland og understreger, at hun fik statsborgerskab for fire år siden, sætter sig ned blandt sine landskvinder helt oppe under mini-lastvognen, der fungerer som talerstol.
"Selvfølgelig ville vi kurdere ikke bruge voldelige midler, hvis vi vidste, at vores stemme blev hørt. Vi vil da gerne gå i dialog med Tyrkiet og de andre lande, der nægter os vores kultur og rettigheder, hvis bare de ville tale med os," siger Zubeyde Polat, der studerer jura i Tyskland.
"Alle kurdere læser jura, for det er lov og rettigheder, vi har brug for. Vi har levet uden alt for længe," siger hun.
Hun er overbevist om, at Öcalan får asyl i Italien og afviser, at han skulle være en terrorist, som Tyrkiet og USA hævder.
"Mandela blev også engang opfattet som en terrorist. Men så fik han Nobelprisen. Sådan går det med frihedskæmpere," siger hun.

Et historisk øjeblik
"Hey, er du fra Danmark?"
En smuk ung fyr griber fat i min frakke og præsenterer sig som Ilyas Kirkan, 26 år, født i Danmark og opvokset i Ishøj, søn af kurdiske forældre, der kom til Danmark i slutningen af 60'erne for at arbejde, har studeret samfundsvidenskab på RUC og læser nu socialpsykologi i London. Er kommet til Rom samme morgen med et budget for hele turen på 5.000 kroner, "som jeg ikke har". Men penge må ikke være nogen hindring, når man skal vise solidaritet med sit folk.
"Dette er et afgørende historisk øjeblik for os kurdere og PKK vil snart blive en lovlig bevægelse, først i EU og som følge deraf i Tyrkiet. Døren har været lukket til demokratiske rettigheder, men snart vil Kurdistan være at finde på landkortet," siger han. Også Ilyas er sikker på, at Apo får asyl i Italien.
"Ellers ville alle de her mennesker gå amok," siger han og peger på den klappende forsamling. Vi må råbe for at overdøve tilhørernes råb og talernes megafonskratteri.
"Alle kurdere er omvandrende atombomber, og jeg tror der ville blive borgerkrig i Tyrkiet, men også i Europa, hvis han blev udleveret," siger Ilyas, der er positivt overrasket over italienernes afslappede måde at tackle kurderinvasionen på.
"Når vi holder demonstrationer i Tyskland, er det svært at komme ind i landet, og der er politi overalt. Her var det nemt at komme ind, og politiet er meget diskret. Det medvirker til den rolige atmosfære," siger han.

Italien afviser
Italien synes indstillet på at afvise tyrkernes krav om at udlevere PKK-lederen. Ministerpræsident Massimo D'Alema opfordrede i går Tyrkiet til at benytte sig af politisk forhandling med kurderne i landets udvikling mod integration i EU. Han sagde mandag, at Italien ikke vil bøje sig for pres fra Ankara og i går tilføjede han, at Öcalan har erklæret sig modstander af terroristiske kampmetoder og villig til at bruge udelukkende politiske midler for et autonomt Kurdistan. Ord, som D'Alema refererede med tilfredshed, men opfordrede myndighederne til at verificere. En ministeriel kommission skal nu tage stilling til Öcalans asylansøgning.
I Tyrkiet sprængte en ca. 30-årig kurdisk kvinde sig selv i luften i et angreb, der ud over hendes eget liv kostede seks sårede foran en politistation i det sydøstlige Tyrkiet, og i Moskva er to kurdere kommet alvorligt til skade ved at sætte ild til sig selv i en solidaritetsaktion med Öca-lan. Italien fik i går uventet hjælp fra Grækenland, der sagde, at Öcalan er et europæisk og ikke et italiensk problem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her