Læsetid: 3 min.

Italien sætter sig selv i knibe

19. november 1998

Hvis kurderlederen Öcalan får asyl i Italien, skal han afstå fra politisk aktivitet. Men han er allerede i fuld gang

ROM - Italien er godt på vej til at placere sig selv midt i en selvmodsigelse, der kan bringe regeringen i forlegenhed i sagen om den arresterede kurderleder Abdullah Öcalan, der har bedt om politisk asyl i Italien. Det mener den italienske politolog Sergio Romano.
I henhold til almindelige internationale regler skal en person, der får politisk asyl, afholde sig fra politiske aktiviteter. Men lederen af det kurdiske arbejderparti PKK, Abdullah Öcalan, er allerede i fuld gang med at drive politisk virksomhed fra sit hemmelige opholdssted i Italien.
Han giver interviews og modtager delegationer. Og regeringsleder Massimo D'Alema har sagt, at han håber, at den italienske stats eventuelle asyl til Öcalan kan medvirke til, at det kurdiske problem løses politisk.
"Man kan ikke både give asyl og samtidig indirekte opfordre asylholderen til at fortsætte sin kamp med politiske midler," siger Sergio Romano til Information.
"Det strider simpelthen mod alle internationale regler for politisk asyl og kan ende med at bringe Italien i alvorlig forlegenhed," siger han.
Regeringsleder Massimo D'Alema sagde i går i et brev til den tyrkiske ambassadør i Rom, at Italien vil holde sig til sine lovfæstede regler for politisk asyl i sagen om Öcalan, der blev arresteret torsdag i sidste uge, da han ankom til Roms lufthavn på falsk pas.
D'Alema sagde samtidig, at han håber, at sagen ikke vil skade forholdet mellem Italien og Tyrkiet. Udtalelserne kom kort efter, at Tyrkiets ministerpræsident Mesut Yilmaz sagde, at hvis ikke Italien udleverer Öcalan, vil Tyrkiet anse Italien for medansvarlig i PKK's handling.

Afbalanceret holdning
Stemningen i Italien peger i retning af, at Öcalan får asyl, selv om intet endnu er afgjort.
Og Sergio Romano anser det for sandsynligt, at Italien tildeler asyl, med mindre man vælger at udvise ham til et tredje land, muligvis Libyen, som Syrien og Rusland gjorde, før han havnede i Italien.
Italien har meddelt tyrkerne, at det strider mod Italiens lov at udlevere en mistænkt til et land med dødsstraf. Tyrkiet har sagt, at dødsstraffen, der ikke har været brugt siden starten af 80'erne, er ved at blive afskaffet, men heller ikke hvis dette skulle ske hurtigt, er der grund til at tro, at Italien vil udlevere Öcalan.
Et bredt udsnit af italienske politikere, også på højrefløjen, er imod udleveringen af Öcalan, og sympatien for kurdernes sag er stor.
Den udenrigspolitiske kommentator ved dagbladet L'Unità, Umberto De Giovanangeli, understreger over for Information, at Italien ikke bare har sympati for kurderne, men samtidig har været en af de varmeste fortalere for Tyrkiets medlemsskab af EU.
"Det er ikke fordi, Italien er forvirret, men det skyldes en afbalanceret holdning over for problematikken mellem kurderne og tyrkerne. Men det er klart, at sympatien for kurderne ikke kun er udtryk for forsvar for menneskerettigheder, men også skyldes, at vi ikke har lige så mange kurdere som eksempelvis Tyskland," siger De Giovanangeli.
Han kritiserer Tyrkiet for endnu ikke at have sendt Italien oplysninger om, hvad Öcalan er anklaget for, endsige afleveret en officiel begæring om udlevering.
"Det er ikke nok at begrunde udleveringsbegæringen med, at Öcalan er leder af PKK. Der må konkrete sigtelser på bordet, før Italien kan tage stilling," siger han.
En redning for Italien kunne komme fra Tyskland, der i 1990 udstedte en arrestordre på Öcalan. Men den tyske udenrigsminister Joschka Fischer sagde tirsdag i Rom, at Tyskland ikke vil kræve ham udleveret. Det er en sag for Italien, sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her