Læsetid: 3 min.

Italienske steder

9. november 1998

Thomas Harder skriver om det regionale og splittede Italien i fortid og nutid fra Sardinien til Istrien

NY BOG
Italien er ikke ét land, men mange lande og kultur.
Det er svært svært at forklare - især til danskere, som stædigt nægter at forestille sig andet og mere end det fattige, gavmilde, børneglade, livslystne, administrativt rodede, mafiabefængte Italien, hvor solen skinner, og lommetyvene stjæler hele året.
Mildt sagt en forenkling og i værste fald en slem kliché, skønt den tidligere regeringschef Bettino Craxi, der står til 14 års fængsel, lige har haft fernisering på en velbesøgt maleriudstilling i Rom. I et interview, han for et par dage siden gav fra sit tilflugtssted Hammamet i Tunis, sammenligner han sig selv med Andy Warhol.
Det kunne man nok ikke forestille sig i andre eruopæiske lande, tror jeg. Hos os er det kun detroniserede erhvervsledere, som bliver amatørmalere.
Nu har Thomas Harder har skrevet en klog bog om perioden 1991-98, om de italienske gebrækkeligheder, vi ofte ser lidt for hånligt på, men som vejes op af den italienske skarpsindige evne til at finde på løsninger. Sider af nationalhistorien er belyst gennem især hans fortælling om sin morfars politiske og erhvervsmæssige engagementer på Sardinien og aktive deltagelse i de to verdenskrige - som frivillig i den første.

Afsentimentaliseret
Diskret afsentimentaliseret fortælles den store historie gennem slægtningenes bidrag på mange planer og med overraskende opfindsomme initiativer til samfundsudviklingen, så en afdæmpet og forståelig stolthed over den mødrene slægtsarv skinner igennem.
Ivrige læsere af Claudio Magris kendte til den absurde, kortlivede blodsudgydende og primitive kosakrepublikken Karnien (grænselandet delt mellem mellem Italien og Østrig) under Anden Verdenskrig, kosakgeneral og røverbogsforfatter Pjotr Krasnov, hviderussiske ataman, fik oprettet for en kort bemærkning under nazistisk protektion.
Interviewet med Magris, som tidligere har været trykt, belyser forbindelsen til nutidige tilstande i Kroatien og Slovenien, hvor Milosovitz og andre private hærførere opfører sig lige sådan, hvor en usund afhængighed af historiens tabte slag forældede glorie udløser territoriekrav, som igen udløser blodbade og tortur.

Modenhed og omsorg
Harder savner Morten Beiters gemytlig legende stil i Vejen til Napoli, der er udkommet lidt tidligere i dette efterår: Beiter har spontaniteten, hvor der er gjort rum til de sære eksistenser, Storm P.'ske.
Her hos Harder er ikke megen direkte tale, undtagen i professionel interviewform, især i det gennemtænkte Magris-interview, der har ligget Harder inderligt på sinde.
Til gengæld har Harder andet at byde på: Sin alvor og grundighed, der strækker sig ud i selve formuleringerne, der en sjælden gang kan blive klodsede, og en sofistikeret fin underfundighed, der kan komme frem i en sidebemærkning i anledning af skildringen af et pavebesøg i Goriza som "hvilken bureaukratisk-politisk årsag kan der være til at politiet har sine egne hjerteambulancer?"
Dertil en modenhed og omsorg, som kommer frem, hvor han levendegør sig igennem familietraditionerne og de afdøde, der holdes varme og nære. Det er forskellige dele af et regional-Italien, Harder og Beiter beskriver, og det er forskellige måde det gøres på, så de to bøger er gode at læse sammen.

Opdateret
Harders Italienske steder indeholder essays og interview, der ligesom Beiters har været trykt i forskellige aviser. I øvrigt harmonerer tegneren Simon Bang stilfærdigt og fint med teksterne. Thomas Harder har været så klog at binde sine genbrugs-artikler sammen med nyskrevne afsnit sat i kursiv, hvor de urolige og overraskende begivenheder, især inden for den poliske sfære er ført helt up to date (men de forbedrede togforbindelser mellem Fiumicino og Termini heller ikke glemt), så denne nyudgivelse er et glimrende supplement til hans flotte bog fra 97, Italien.
På akademisk vis hænger Harder ved statistik, ved mange datoer og årstalsangivelser, ved angivelser af småbyer, floder og steder, som gør at der er behageligt at have et minutiøst landkort over Italien hos sig, mens man læser. Og bedst som man tror, at nu kan man endelig gribe ham i en enkelt udeladelse eller unøjagtighed, viser det sig i den efterfølgende kursivtekst, at det kan man rigtignok ikke.

*Thomas Harder: Italienske Steder. Illustreret af Simon Bang. 176 s. 198 kr. Samleren

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her