Læsetid: 2 min.

'Jamen så er det spionage'

13. november 1998

Eks-PET-meddeler Frede Farmand fastholder, at tidligere næstformand i Den Danske Forening var PET-meddeler i Folkebevægelsen mod EF og afviser alle beskyldninger om nazikontakter

Farmands svar
Poul Vinther Jensen informerede sin PET-kontakt og en såkaldt Gladiomand om, hvad der skete i Folkebevægelsen mod EF. Og han gjorde det løbende. Det skete, mens Vinther Jensen var medlem af Folkebevægelsens ledelse fra 1983-86.
Det siger den tidligere PET-meddeler Frede Farmand Rasmussen, som samtidig afviser alle beskyldninger fra Vinther Jensen om Nazi-kontakter.
Det gør han efter Information i går bragte et interview med den PET-spionanklagede Poul Vinther Jensen.

Dokumenteret
"Jeg kan dokumentere, at Poul Vinther Jensen som forretningsudvalgsmedlem meldte tilbage til sin Gladio forbindelse og til PET, hvad han havde erfaret i Folkebevægelsens ledelse," siger Farmand.
"Han fortalte mig, at Folkebevægelsens forretningsudvalg var uvidende om, at han meddelte til Gladioforbindelsen og til PET. Da jeg spurgte ham om Ib Christensen, Else Hammerich og kommunisterne var orienteret, svarede han, at det var de ikke. Jeg sagde til ham: Jamen så er det spionage? Han svarede: Nej, jeg melder tilbage," siger Farmand som på opdrag fra PET i 1992 båndede en samtale mellem ham selv og Vinther Jensen, hvori de to drøfter Jensens rolle som meddeler i Folkebevægelsens forretningsudvalg.

Ingen hævn over PET
Frede Farmand afviser Poul Vinther Jensens spekulationer om, hvorfor han selv netop nu er gået til TV2 og Ekstra Bladet med det båndede materiale, der afslører Vinther Jensens placering som PET-meddeler i Folkebevægelsen:
"Jeg har givet mit bidrag til den demokratiske debat med min offentliggørelse af materialet. Han (Vinther Jensen, red.) bruger udtrykket 'farmands hævn over PET'. Jeg har ingen hævnfølelse overfor PET. Når jeg går til pressen og offentligheden med oplysninger om PET, så er det først og fremmest på grund af Frank Jensens kommissionsundersøgelse", siger Farmand, som håber, at undersøgelsen vil medføre et bedre og mere moderne PET, så alle borgere igen kan få fuld tillid til efterretningstjenesten.

Sov ikke med Heinrich
Den tidligere PET-meddeler afviser at have delt dobbeltværelse med den tidligere danske rigsfører, Heinrich Riis-Knudsen, som det hævdes af Poul Vinther Jensen i gårdagens Information:
"Den pågældende person, der har sovet på dobbeltværelse med Hr. Riis Knudsen og været på rejse med ham i Tyskland er jeg fuldt bekendt med, fordi jeg ligger inde med en billedokumentation af det pågældende forhold", siger Farmand, der ikke ønsker at oplyse, hvordan han er kommet i besiddelse af billedmaterialet.
Han tilføjer, at den pågældende i perioden 1974-76 var organisationssekretær for de danske nazister:
"Og så har han i hele perioden været Poul Vinther Jensens personlige ven og fortrolige på en sådan måde, at han sammen med Poul Vinther Jensen blev hvervet som meddeler af Politiets Efterretningstjeneste for at holde øje med Nordirlands Komiteen. Jeg ønsker ikke at afsløre hans identitet af hensyn til hans privatlivs fred."
"Jeg har ikke kendt Riis Knudsen i den betydning, Vinther Jensen antyder i 20 år. Jeg har heller ikke rejst Tyskland tynd med ham. Eller sovet på dobbelt værelse med ham. Så udtrykket 'så tæt har de været på hinanden', som Vinther Jensen bruger er urigtigt og injurierende", slutter den tidligere PET-meddeler, som i øvrigt finder det kritisabelt, at han ikke fik chancen for at imødegå Poul Vinther Jensens beskyldninger i Information før de blev trykt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her