Læsetid: 2 min.

... og jazzen kort

17. november 1998

ManRec?
*Bag det kryptiske navn, som vist er en kort udgave af Blachman Records, skjuler sig et nyt dansk pladeselskab, der netop har publiceret 10 cd'er (deraf otte med debuterende kunstnere) og seks videoer produceret i samarbejde med Zentropa. Udgivelserne kan kun købes i ManRec's forretning, Frederiksborggade 37, 1360 K, tlf. 33l40033, eller bestilles via nettet: www.manrec.com Når foretagendet omtales her, er det fordi en af de ti cd'er er en original og velspillet jazzplade. Tenorsaxofonisten Thomas Agergaards kvartet med Carsten Dahl (klaver), Lennart Ginman (bas) og Thomas Blachman (trommer) består af nogle af vore bedste yngre jazzmusikere, der her spiller ud fra en slags dogme-princip: Frit improviseret musik, hvor tempoet er eneste fastlagte parameter. Heldigvis er det ikke rigtigt, at der kun er tale om balladetempo, for tre af de otte optagelser, der alle har numre som titler, spilles i varianter af mellemtempi (nr. 2, 4 og 8). Og mens der gennemgående er tale om romantisk spil på hvilende harmonisk grundlag, hvor hovedsolisterne, Agergaard og Dahl, trækker i retning af Stan Getz og Bill Evans, finder man i nr. 8 anstrøg af både blues og Thelonious Monk. Slutningerne kan være lidt søgende, men der er megen hørværdig musik.
Thomas Agergaard Quartet: Testing 1-2-3-4. ManRec No. 10.

Klavertrioer
*Siden Thomas Clausens trio opløstes, har Mads Vinding og Alex Riel holdt sammen og under Vindings ledelse entreret med skiftende pianister om pladeprojekter. En brillant succes var samarbejdet med italieneren Enrico Pieranunzi (The Kingdom), mens alliancen med amerikaneren Roger Kellaway ikke bliver så meget mere end netop brillant. Så hvorfor ikke forsøge med svenskerne Lars Jansson eller Bobo Stenson? Eller vores egen Carsten Dahl? Pianisten Niels Thybo har tidligere indspillet med sine faste folk, Bo Stief og Lennart Gruvstedt (Unexpected, 1992), men trioen kommer nu igen med et selvstændigt og gennemarbejdet udspil, baseret på kompositioner af Thybo og Stief. Ikke så strømliniet som Vindings musik, men mere sammensat og ambitiøs.
Mads Vinding Trio: Daddio Don. Stunt STUCD 19813.
Thybo-Stief-Gruvstedt: Trio Music. Stunt STUCD 19810.

Jazz? Klass?
*Kenneth Knudsens synthesizere og kompositioner og Morten Zeuthens cello skaber endnu en form for crossover, som kan rubriceres flere steder, men denne gang altså her. Den kan også bare aflyttes med glæde over, at to begavede musikere med hver deres udgangspunkt mødes og lader sød musik opstå. Zeuthen solo i sarabanden fra Bachs 2. cellosuite er igen en anden historie.
Kenneth Knudsen & Morten Zeuthen: Light and Metal. Classico CD 2011.

Jazz? Etno?
*Jan Garbareks ny dobbelt-cd overskrider også grænser, mellem hans egen jazzkvartet og saxofonjazz, og former fra anden musik. Så ud over hans egne lavmælte og fredfyldte kompositioner bliver der plads til et stykke med den grusiske komponist, sanger og dirigent Jansug Kakhidze; Don Cherrys Malinye til minde om ham selv; og tilføjelser til kvartetten som drengekoret Sølvguttene og synthesizer-spilleren Bugge Wesseltoft.
98 minutters Garbarek-magi.
Jan Garbarek: Rites. ECM 1685-86

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her