Læsetid: 2 min.

K'NYT

27. november 1998

Anlægger sag mod orkester
*Den russiske violinist Viktoria Mullova har sagsøgt Radiosymfoniorkestret for kontraktbrud samt ulovlig bortvisning og fyring efter et kunstnerisk slagsmål med dirigenten Gennady Rosjdestvenskij, skriver Ritzau. Det var en strid om tempi i Sjostakovitjs første violinkoncert, der medførte Viktoria Mullovas afgang fra Radiosymfoniorkestret. Mullova mener, at dirigenten skulle have bøjet sig for hendes ønske om tempi, mens orkesterchefen påpeger, at orkestermusikerne tog afstand fra hendes opførsel.

Kafka drømmer igen
*Foreningen for Boghaandværk har udsendt Franz Kafkas Drømme i ny udgave, udvalgt, oversat og med forord af Villy Sørensen. Der er grafiske arbejder af Helle Frøsig. Bogen er den første i en såkaldt 19 centimeterserie, opkaldt efter bøgernes højde. Næste udgivelse bliver Frasorterede tankestreger af Arno Victor Hansen.

Ny status til discjockeyer
*Den franske kulturminister, Catherine Trautmann, har store planer med nationens kulturliv. Om disse berettede vor Paris-korrespondent, Tine Byrckel, i gårsdagens avis. Det kan tilføjes, at DJ's eller discjockeyer ifølge planerne skal have status som kunstnere. Et signal om at kunstlivet er under bestandig forandring.

Det er ikke en UFO
*Fredag klokken 16 bliver der lys i Århus, nærmere bestemt over området ved åen ved Clemens Bro. Horisonten, En 30 meter lang lysformation skabt af den slovakiske, herboende kunstner Viera Collaro, vil spænde rummet over åen, og vil på mørke vinteraftner kunne ses som en svævende lysform, der spejler sig i åens vand. Installationen er en del af Kulturhus Århus løbende Art Crash-projekt og indgår i en serie af lyskunstværker, der frem til april næste år vil blusse op i Århus under overskriften Lys & rum.

Niels Vium får betonpris
*I dag uddeles årets Betonelementpris på 75.000 kr. til arkitekten Niels Vium. Festligheden finder sted i den auditoriebygning, han for to år siden opførte til Aarhus Arkitektskole. Bygningen får ved samme lejlighed en hædrende plakette til at sætte på muren. Niels Vium er medindehaver af arkitektfirmaet Kjær&Richter, og var i sin tid hovedarkitekten på Aarhus Musikhus.

Konference om rytmisk musik
*Statens Musikråd har inviteret til høringskonference på mandag i Landstingssalen på Chrisitiansborg, hvor de såkaldte spillesteders trængte økonomiske situation skal diskuteres. Den rytmiske musik vil gerne ind i varmen til de andre kunstarter, og musikrådet har udarbejdet et lovforslag herom. Kulturministeren plus andre nøglepersoner vil være til stede.

Dyrere bøder på biblioteket
*Københavns borgerrepræsentation har vedtaget nye bødetakster for lånere, der ikke afleverer biblioteksbøger til tiden. Fra 1. jan. koster det fem og 10 kr. for hhv. børn og voksne at være for sent på den, 100 og 50 kr. hvis det er mere end tre uger.

Saramago som paperback
*Samlerens Forlag har udsendt romanen, Da Ricardo Reis døde, som paperback (118 kr.). Udgivelsen er aktualiseret af, at José Saramago, netop har modtaget nobelprisen i litteratur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her