Læsetid: 2 min.

København sakker bagud

11. november 1998

Ny rapport viser, at væksten i Hovedstadsområdet er mindre end i resten af landet. Slå det hele sammen, siger eks-minister Birte Weiss

Tidligere indenrigsminister, Birte Weiss, anbefaler på det kraftigste dannelsen af et storamt i Hovedstadsområdet. Det sker på baggrund af en ny rapport om den regionaløkonomiske udvikling i hovedstadsområdet, som et ekspertudvalg offentliggjorde tirsdag.
"Rapporten giver en overbevisende argumentation for, at det er en halv løsning, hvis reformerne i hovedstadsområdet kun sammenlægger Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Københavns Amt med hinanden og ikke også Frederiksborg Amt og Roskilde Amt," siger Birte Weiss til Information.
Den socialdemokratiske politiker, der selv som mini
ster nedsatte ekspertudvalget, peger på to grunde til, at ekspertudvalgets analyser tilskynder til dannelsen af et storamt.
"Rapporten siger, at væksten i hovedstadsområdet er 14 procent mindre end i det øvrige land og mindre end forventet i sammenligning med andre storbyområder i verden. Forklaringen er, at der mangler en overordnet beslutningsmyndighed, der kan tage nødvendige, men upopulære beslutninger," siger hun.
Som eksempel nævner Weiss striden mellem Københavns Kommune og Københavns Amt om, hvem der skal betale hvor meget til at forlænge metrobyggeriet til Kastrup Lufthavn - en strækning, der begynder i kommunen og ender i amtet.
Regeringen har lagt op til en reform af den politiske struktur i regeringsgrundlaget fra marts måned. Birte Weiss opfordrer til, at reformen kommer til at omfatte hele hovedstaden og ikke kun kernen omkring Københavns Kommune. Hun mener en stor løsning er nødvendig.
"Hvis man vælger den lille løsning, så blokerer man for den store løsning i en periode på mere end ti år. Man snyder på vægten i sin argumentation, hvis man siger, at den lille løsning kun er trin et i en proces, hvor den store så følger bagefter. Der er tale om en beslutning med meget store konsekvenser, hvor institutioner, budgetter og udviklingsplaner skal lægges sammen," siger Birhe Weiss.

Venstre har traditionelt været og er - trods ekspertudvalgets analyser - stadig modstander af den store løsning: "Forklaringen på den lavere vækst i hovedstadsområdet skal findes i København, hvor overborgmesteren i mange år har samarbejdet med venstrefløjen og gjort det så svært som muligt for virksomheder at slå sig ned," siger Ester Larsen, Venstre.
For Venstre er der ingen grund til at slå alle amter i Hovedstadsområdet sammen med Københavns og Frederiksberg kommuner, Ester Larsen foretrækker i modsætning til Birte Weiss dannelsen af et lille storamt, uden at det på længere sigt skal føre til et storamt.
Selv om de radikale er forpligtet af regeringsgrundlaget om at reformere den politiske struktur i hovedstaden, mener de radikale heller ikke, at resultetet skal være et storamt
Dorrit Myltoft, kommunalpolitisk ordfører, mener, det må være nok at danne et amt med de 1,2 millioner, der bor omkring kernen af København. Et storamt i hele Hovedstaden vil omfatte 1,7 millioner indbyggere eller en trediedel af landets befolkning.
Rapportens forfattere mener i øvrigt ikke, at deres udredning kan bruges som argument for et storamt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her