Læsetid: 3 min.

Lærere skal have IT-kørekort

16. november 1998

Alle folkeskolelærere får nu mulighed for at erhverve sig et pædagogisk IT-kørekort. Men lærererne får ikke mere tid af den grund

'Skole-IT, det pædagogiske IT-kørekort' er et nyt kursus, der skal sikre, at alle folkeskolelærere i fremtiden kan bruge computere i deres undervisning.
Kurset er udviklet af bl.a. Undervisningsministeriet og Danmarks Lærerhøjskole og kører allerede nu som pilotprojekt på enkelte skoler. Og fra 1. januar næste år skal alle landets omkring 60.000 lærere kunne søge om at få det pædagogiske IT-kørekort.
Men kurset, der hovedsageligt er baseret på fjernundervisning over skolernes netværk, SkoleKom, strækker sig over cirka fire måneder. Og timerne, lærerne skal bruge, skal findes inden for den eksisterende årsnorm.

Mangler tid
"Kurset er et rigtig godt initiativ, men problemet er den tid, der skal til. Det er lagt ud til de lokale lærerkredse at aftale med skoleforvaltningerne eller med de enkelte skoler, hvordan det skal se ud."
"Det mest sandsynlige er, at det er de såkaldte ø-timer, man kigger på. Det vil sige de 'øvrige timer', som vi bruger, når vi går på almindelige kurser, men de er under hårdt pres i forvejen," siger Fritz Knudsen, der er formand for Foreningen for Informatik i Undervisningen.
"Vi har erfaring for, at det er svært at få folk på kurser til fuldt ø-timeforbrug, fordi der er mangel på timer. Så man kan forestille sig, at man siger, at det er et arbejde, der foregår derhjemme - altså i forberedelsestiden."
Et andet problem, der kan hindre initiativet i at blive den succes, der er lagt op til, er økonomien. I forvejen kan det være det svært for lærerne at få de kurser, de ønsker, fordi den enkelte skoles økonomi sætter en grænse for, hvor mange der kan sendes på kursus om året.
Jette Jensen, der er formand for Århus Lærerforening, medgiver, at det kan være utrolig svært at finde timer og midler til at uddanne alle. Men hun mener dog, at det kan lade sig gøre, hvis skolerne udelukkende vælger at prioritere kurset.
"Det er et spørgsmål om at prioritere. Det kan helt klart være svært at få bevilget kurser, men hvis en skole vælger at sige, at alle lærere skal have det pædagogiske IT-kørekort, så må de bruge alle årets kursusmidlerne på det. Men det er klart, at lærerne så vil opleve, at de ikke kan komme på kursus i alt det andet, de gerne vil efteruddannes i," siger hun.
Tilbuddet om det pædagogiske IT-kørekort er en del af Undervisningministeriets IT-handlingsplan for perioden 1998-2003, som blev fremlagt i sidste måned. I den står der, at alle landets skoleelever skal kunne dokumentere deres IT-færdigheder allerede efter tredje klasse, og at de skal lære informations- og kommunikationsteknologi på linie med læsning, skrivning og regning.
Samtidig vil ministeriet formulere en række specifikke krav til det eksisterende lærerkorps, så alle lærere ved udgangen af år 2003 besidder et minimum af almene og fagspecifikke IT-kvalifikationer.

Høje krav
Men sådanne krav blev allerede indført, med den seneste folkeskolelov fra 1994.
Her står nemlig, at IT skal integreres i alle fag. Og læseplanerne til de enkelte fag udspecifiserer disse krav.
Og de er høje. Så høje, at selv lærere, der tager det pædagogiske IT-kørekort, ikke umiddelbart vil kunne opfylde dem.
"Der er umådeligt mange krav i folkeskoleloven, og vi skal hele tiden arbejde med at fylde den ud. Det her er et virkelig godt udgangspunkt. Men nej. Det er nok ikke nok," siger Fritz Knudsen, der dog er glad for, at der endeligt er kommet gang i efteruddannelsen af de mange lærere, der mangler IT-kundskaber.
"Det er klart, at IT-kørekortet alene ikke er nok i al fremtid. Men de, der tager det, vil være nået et langt skridt i den rigtige retning. Specielt fordi lærerne under kurset skal udarbejde undervisningeplaner, hvor de integrerer IT. For færdigheder er langt fra nok. Det bliver først funktionelt, når det bliver sat i forbindelse med den daglige undervisning. Hvis man kan finde timerne til det, tror jeg, det bliver en succes," siger Fritz Knudsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her