Læsetid: 2 min.

Lykketoft går til højre

21. november 1998

Regeringen satser på et samlet finanslovsforlig med V og K - Mogens Lykketoft har dermed opbakning til de største sparekrav siden Schlüters dage

Ikke siden Schlüters dage har en dansk regering ønsket at spare så mange penge, som finansminister Mogens Lykketoft lægger op til i forhandlingerne om næste års statsbudget. Og det vil både Venstre og de konservative gerne være med til.
Efter forhandlingsrunden i Finansministeriet i går, meddelte finansministeren, at regeringen håber på en bred aftale om næste års finanslov med de borgerlige partier.
"Regeringen satser på et samlet forlig om næste års finanslov, der i hvert fald omfatter Venstre og de konservative," siger finansminister Mogens Lykketoft til Information.
SF er dermed kørt ud på et sidespor, mens Enhedslisten allerede er trådt helt ud af forhandlingerne. De borgerlige partier var forhåbningsfulde efter mødet med Lykketoft, men de vil dog ikke gå gratis med i et forpligtende forlig med regeringen.
"Der er en vis lydhørhed for det, vi har sagt. Hvis forhandlingerne fortsætter på samme måde, så tror jeg, at der er mulighed for at nå en forståelse," siger Venstres finansordfører Thor Pedersen. Med ordvalget "forståelse" fremfor "forlig", ønsker Venstre at markere, at de ikke vil medvirke til en samlet aftale, der omfatter de få dele af finansloven, der påvirkes af det skatteforlig, som regeringen vedtog i foråret sammen med venstrefløjen - den såkaldte pinsepakke, der delvist fastlægger statens indtægter i de næste år.

Upopulære sparekrav
Det store politiske slag, der venter i de kommende uger, handler derfor om at bestemme, hvor store statens udgifter skal være til næste år. Og her har regeringen allerede lagt op til, at budgetterne skal skæres med omkring otte mia.kr., samtidig med, at regeringen vil forsøge at finde penge til at indfri en lang række valgløfter om bl.a. afskaffelse af ventelister på sygehusene. Og det bliver næppe gnidningsløst.
Mogens Lykketoft erkender også, at der ligger flere "landminer" i de kommende ugers forhandlinger. Regeringen har i forvejen fået sit manøvrerum indskrænket, da Enhedslisten meldte sig ud af forhandlingerne. Dermed kan kan Lykketoft ikke lave de såkaldte kludetæppe-aftaler, hvor enkelte delområder vedtages med skiftende flertal i Folketingssalen. Og det ved Venstre ganske godt.
"Vi har ikke ansvaret for den samlede offentlige økonomi. Vi har kun ansvar for de aftaler, vi indgår her bag lukkede døre i løbet af de næste uger," siger Thor Pedersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her