Læsetid: 5 min.

En mand i fuld størrelse

17. november 1998

Tom Wolfes netop udgivne 742 sider gigantroman er kommet i et førsteoplag på 1,2 millioner eksemplarer. Men bag det store udspil ligger lykkeligvis en stor, stor roman

NY BOG
Tom Wolfe er sin - amerikanske - generations store nyskabende journalist. Hans altid veloplagte og nysgerrige reportager fra 60'erne lukkede op til en ny forståelse for pop- og folkekultur, nye livsformer (bl.a. hos de nye ny-rige), en genopdagelse af landskabet især i de sydvestlige stater.
Med en terminologi, som er kommet til sidenhen, kan man sige, at han var den første, der med rigtig store bogstaver pegede på en ny æstetisering og fiktionalisering af amerikanernes hverdag.
Han skabte den lange reportage, som nu er standardinventar i amerikanske uge- og månedsblade som Rolling Stone, Vanity Fair, The New Yorker. Og han introducerede den mere tilbagelænede, talesprogsfarvede fortællestil. Ind imellem malede han vildt og vanvittigt med lydord.
Det andet store navn indenfor den såkaldte 'new journalism', Hunter S. Thompson, dyrkede forfaldet, opløsningen og det hæmningsløse, umættelige jeg. I snart mange år har han levet højt på gamle resultater og koncentreret sig om et langsomt selvmord med alkohol og stoffer.
Tom Wolfe har aldrig et sekund lagt blyanten, men har i stedet forsøgt at udvide sit format - længere og længere og mere romanprægede bogreportager.
Gennem 70'erne og begyndelsen af 80'erne kom et antal bøger, som i høj grad har farvet opfattelsen af, hvor langt man kan gå indenfor det område, som nu hedder faktion - i hans tilfælde reportager, der betjente sig af fiktionens fortællemønstre.

Film, bestseller
I 1987 tog han springet over i fiktionen med sin store roman Forfængelighedens bål - bestseller, filmatisering osv. Og nu kommer så hans absolutte hovedværk siden 60'ernes stilskabende reportager - romanen A Man In Full. Alle de tidligere viste teknikker og greb, alle de tidligere demonstrerede insigter, detailrigdommen baseret på årelang research, den eventyrlige evne til at rapportere indefra, ikke kun fra steder, men også omkring de mest forskelligartede typer mennesker - samlet i en kæmpeudladning af en psykologisk, politisk spændingsroman på 742 sider.
Det geografiske centrum for Wolfes nye roman er den ny storby Atlanta i staten Georgia. Tidligere en ikke specielt vigtig provinsby i en af de tilbagestående Sydstater. Nu centrum for og symbol på regionens ny placering som det afgørende økonomiske og politisk-moralske vækstområde i USA.
Da de store racekonfrontationer i 60'erne var overstået, blev også det politiske liv integreret. De gamle George Wallace- og Orville Faubus-typer i guvernørboligerne var ikke kun indskrænkede og fantasiforladte på det racepolitiske område. Da først de var blevet båret ud, kom nye typer ind i lokalpolitikken (Jimmy Carter i Georgia og - senere - Bill Clinton i Arkansas). En ny og helt anderledes generation af både sorte og hvide politikere og erhvervsfolk tog magten og initiativet.

Den gamle sportshelt
Hovedpersonen i Wolfes roman heddes Charles Croker. Han er gammel fodboldhelt, derefter erhvervsmand med stor succes. Han leverer frosne fødevarer til supermarkeder over hele USA, han har i 80'erne bygget varehuse, hoteller, hvadsomhelst. Men han har også forbygget sig. Ved romanens start står han med et enormt prestigebyggeri, et kontorhus der bærer hans navn - og som han ikke kan få lejet ud. Han forbløder - millionerne siver ud af koncernen.
Hans ekstravagante livsstil hedder nu pludselig at leve over evne. Hans luksusboliger er fyldt med tjenestefolk. Han opretholder en gammeldags sydstats-plantage med søjlepalads og det hele - mest for at have et sted hvor han kan gå på vagtel-jagt. Han har skilt sig af med sin første kone - det var dyrt, og anskaffet sig en meget yngre model - endnu dyrere.
I en stor afgørende scene mødes Croker med sin bank, som fortæller ham, at han har misligholdt sine lån, at han må acceptere en gradvis afvikling af dele af koncernen. Mødet er en grusom duel mellem den selvsikre, joviale, Croker med gammel sydstatsdialekt og saftige landbrugsmetaforer - og bankens benhårde moderne storbyslagterhund af en kreditchef. Wolfe lægger sin fortælling to steder: i de sproglige sammenstød mellem de to sprog og i en minutiøs beskrivelse af Crokers afsondring af sved. Da først han begynder at svede gennem skjorten, ikke kun under armene og på ryggen, men også omkring brystpartiet, er bankfolkene klar over, at de har vundet.

Depression
Hvad ingen omkring ham fatter er, at den ellers altid så bralrende selvsikre Croker derefter rammes af en depression. Hans handlingslammelse kommer indefra - mest som følge af en pludselig erkendelse af alder og fysisk skrøbelighed.
Mens Crokers verden begynder at gå i opløsning, fyger det omkring ham med sidehandlinger.
En af dem skildrer følgerne af en såkaldt date-rape. En hvid pige, datter af et af de rigeste medlemmer af det gamle sydstatsaristokrati, går i seng med en sort fodboldstjerne med underklassebaggrund. Det bliver opdaget, og hun siger voldtægt, men vil ikke anmelde det. Atlantas sorte borgmester frygter, at en tiltale mod stjernen vil føre til raceoptøjer. Han sætter folk i sving for at trække i de mest usandsynlige tråde bag kulisserne.
En anden historie følger Conrad Hensley, en ung mand i San Francisco-området, som fyres fra sit job i et Croker-frysehus som følge af den første bølge af fyringer. Alting går herefter galt for Conrad. Bureaukrati og tilfældigheder driver ham ud i desperate handlinger, og pludselig befinder han sig i det rædselsfulde Santa Rita-fængsel, hvor han både skal bevare sin forstand og sin heteroseksuelle dyd. Som ung og hvid uden kriminel opvækst er han frit bytte.
Tom Wolfe skriver i store scener - som en novellekreds eller en stort anlagt tv-serie. Man sendes videre fra reportage til reportage, nye miljøskildringer, nye ofte satiriske knaldperler (rettet mod både de gammel- og de ny-rige og mod kunsten at drive racebevidst politik uden at være racistisk).
Miljøskildringerne er mere end noget andet med til at gøre A Man in Full til den store 90'er-roman. Ikke alene indfanger Wolfe overgangen fra 80'ernes guldflipperovermod til 90'ernes forbehold og fin de siècle-nervøsitet - han viser afstanden mellem på den ene side overklassens selvsnobberi og det gode liv i forstæderne - og på den anden side de middelalderlige forhold for den millionstore fængselsbefolkning og det usynlige liv hos den ligeledes kæmpestore befolkningsgruppe af illegale indvandrere.
Wolfes roman er kommet i et førsteoplag på 1,2 millioner eksemplarer. Der er dømt gigantsucces på forhånd. Time Magazine fortdelte allerede i sidste uge rollerne i den filmatisering, man ikke kommer udenom (Jack Nicholson som Croker). Men bogen er samtidig nomineret til The National Book Award. Bag det voldsomme cirkus og masselanceringen ligger lykkeligvis en stor, stor roman.

*Tom Wolfe: A Man in Full. 742 s. 180 kr. Jonathan Cape, London.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her