Læsetid: 3 min.

Når Dirch Passer gaber

10. november 1998

I fikseringen på Passer og Korch overser tv-stationerne store dele af den danske filmskat

kommentar
Skal man dømme efter de gamle danske film, DR 1 og TV2 vælger at vise i fjernsynet, kunne man få det indtryk, at den danske filmskat med mere end 15-20 år på bagen væsentligst består af Morten Korch, Dirch Passer-film og Olsenbanden.
Bundrekorden slås med jævne mellemrum af afdankede Dirch Passer-farcer, senest Pigen fra Egborg på TV2, hvor selv Passer giver fuldstændig op og demonstrativt gaber af kedsomhed. Det minder én om, at Passer i 1961 fik en sær-Bodil for misbrug af talent.

Oversete skatte
Men er der så meget andet at tage af, vil man måske spørge. Svaret er: ja, i høj grad. Den danske filmskat fra før 1960 er rig på god underholdning og glimtvis også på regulær filmkunst, på herlige skuespillere og dygtige instruktører. Det fremgår klart, når man i embeds medfør ser over danske 200 film fra 1930'rne, 40'rne og 50'erne.
Så er det, det kan ærgre én, at relativt få af disse stadig seværdige film af instruktører som Johan Jacobsen, Bodil Ipsen, Astrid og Bjarne Henning-Jensen, Svend Methling (ikke sønnen, men faderen!), Lau Lauritzen, Alice O'Fredericks, Emanuel Gregers, Charles Tharnæs og George Schnéevoigt finder vej til skærmen.
Der ligger en perlerække af værker klar med pragtskuespillere som Bodil Kjer, Ib Schønberg, Bodil Ipsen, Berthe Quistgaard, Marguerite Viby, Carl Alstrup, Johannes Meyer, Gunnar Lauring, Poul Reumert, Sigfred Johansen, Mogens Wieth og mange flere. Rede til at give danskerne en rørende, underholdende og ofte vittig oplevelse af en dansk filmfortid, der på masser af finurlige måder afspejler vores nationalmentalitet og samfundsforhold.

Ukendte film
Vi får dem ikke at se - i hvert fald foreløbig. Det er der flere årsager til.
For det første er der ikke mange, som kender dem. Den danske filmskat er stadig et mærkeligt uudforsket område (selv om der er bedring på vej). Det Danske Filmmuseum har f. eks. endnu ikke alle danske tonefilm i kassetteform og har end ikke systematisk registreret deres varighed.
For det andet er filmene i sort-hvid, og de manglende farver skønnes at give lavere seertal. Men også her er man ved at ændre opfattelse.
F. eks. fik visningen af Ole Palsbos Diskret ophold og især hans hvasse Familien Schmidt uventet høje seertal trods deres sort-hvide status.
Men den vigtigste grund har måske været filmenes pris. Tv-stationerne forhandler med den stærke sammenslutning I/S Danske Filmproducenter om visningsretten, og danske film har ofte været så dyre, at man har følt sig presset til at satse på seertals-sikre kort som Dirch Passer.

Bedre udbud?
I Sverige og Norge kan tv-stationerne vise de gamle nationale film for en betydelig mindre pris, og det har betydet, at f. eks. svenske sort-hvide film i mange år har været en fast del af TV-repertoiret. Heldigvis er der tegn på, at tingene er ved at ændre sig. Dansk filmhistorie er ikke længere helt så ukendt land som før, bl. a. takket være Lene Nordins udsendelses-serier på TV2 om den danske filmskat, der dog roder temmelig pietetsløst rundt i skattekisten.
Netop disse udsendelser (og deres redaktør) har gjort tv-stationen opmærksom på, at der er gode muligheder for at gøre udbudet af gamle danske film mere varieret. Og Susanne Teilmann fra I/S Danske Filmproducenter understreger, at filmenes pris selvfølgelig skal afspejle deres markedsmæssige potentiale - og vil i øvrigt appellere til tv-stationerne om ikke udelukkende at skele til seertal.
"Disse gamle film er en vigtig del af vores kulturarv," siger Susanne Teilmann, "og det skyldes nok i høj grad uvidenhed, at mange af dem stadig ligger uviste på en hylde. Nu vil I/S Danske Filmproducenter satse på en bedre oplysning om disse film, og tv-stationerne har allerede vist en vågnende interesse for at vise flere af dem."
Så måske er der bedring på vej. Vist kan det være skægt at se Dirch Passer gabe. Men ikke altid og for enhver pris. Tv-seerne har masser af sjovere ting til gode fra dansk films fortid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her