Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

30. november 1998

Vælgerne flygter fra Nyrup
*Vælgerne ser ud til at være på flugt fra Socialdemokratiet efter finanslovsaftalen, mens Venstre går stærkt frem. Både hos Gallup i Berlingske Søndag og hos Sonar i Jyllandsposten får Socialdemokratiet den laveste vælgeropbakning i årtier.
Hos Sonar ville Socialdemokratiet miste 22 mandater, hvis der var valg nu, mens Venstre ville blive Danmarks største parti.
Hos Gallup får Socialdemokratiet opbakning fra 27 pct. af vælgerne, mens Venstre sætter ny rekord med 32,7 pct. af stemmerne.

USA overvågede kendte danskere
*Gennem årtier foretog de amerikanske myndigheder - via USA's ambassade i København - en omfattende registrering af intime, personlige og politiske oplysninger om fremtrædende danskere, både på højre- og venstrefløjen.
I det amerikanske rigsarkiv, National Archives ved Washington D.C., har Jyllands-Posten fundet papirer, som dokumenterer, at amerikanerne indsamlede pikante oplysninger om danske politikeres privatliv og kendte personers politiske tilhørsforhold.
Arkiverne viser tillige, at ambassaden i København holdt myndighederne i Washington forsynet med en jævn og ubrudt strøm af rapporter om bl.a. venstreorienterede studenter,
NATO-skeptikere og homoseksuelle.
Jens Otto Krag, der i syv år var Danmarks statsminister, fik bl.a. sit privatliv blotlagt og blev betegnet som "promiskuøs" (letlevende, red.) I 1953 blev han karakteriseret som "en opportunist, der kan være farlig".

Öcalan klar til international dom
*Den kurdiske oprørsleder Abdullah Öcalan er parat til at blive stillet for en international domstol, fordi han mener, at det vil give ham en chance for at bevise sin uskyld, sagde hans advokat i går.
"Jeg er tilhænger af en international retssag. Det samme er Öcalan selv," sagde Giuliano Pisapia, og bedyrede samtidig sin klients uskyld i de anklager, PKK-lederen står over.
Pisapia sagde, at en international domstol ville kunne afgøre, om Tyrkiet befinder sig i en "krigstilstand" mellem regeringen og PKK og om, hvorvidt international krigs-lovgivning i givet fald skal være gældende i et kommende opgør.
Ankara betragter Öcalan som terrorist, men tilhængere i Tyrkiet og Europa hylder ham som frihedskæmper for sit kurdiske folk.
Tyskland og Italien har indvilget i at arbejde sammen for at bringe PKK-lederen for en international domstol, men ideen afvises fortsat af Tyrkiet. Rom har til gengæld afvist Ankaras krav om at få udleveret Öcalan, fordi italiensk lovgivning forbyder udvisninger til lande, der har dødsdomme i lovkataloget.

De unge betaler finanslovs-gildet
*De nye efterlønsregler har udløst et generationsopgør, skriver flere søndagsaviser.
ÆldreSagen betegner reformen som en omfordeling mellem generationerne, og ungdomspolitikere kalder det slet og ret generationstyveri.
Ifølge forliget skal a-kassemedlemmer frem over kunne score en skattefri gevinst på godt 100.000 kr., hvis de holder ud på jobbet til den bliver 65 år.
Prisen for denne bonus er en voldsom forøgelse af kontingentet til a-kasserne allerede fra næste år. Men hvor omkostningerne for de 60-62-årige kun når at blive på 5.000 - 10.000 kr., skal unge under 35 år lægge op mod 70.000 kr. for at opnå de samme rettigheder.

Pinochet kan ende i chilensk retssal
*Storbritannien og Chile er ved at indgå en aftale i sagen om den chilenske eks-diktator Augusto Pinochet, der skulle betyde Pinochets hjemvenden til Chile mod, at han retsforfølges dér, forlød det i går.
De britiske aviser The Observer og Sunday Telegraph citerede regeringskilder for oplysninger om, at en hjemsendelse af den 83-årige Pinochet vil være den bedst mulige løsning for den britiske regering.
Både fra britisk og spansk side blev avisrapporterne i går benægtet.
En spansk undersøgelsesdommer kræver Pinochet udleveret for at drage ham til ansvar for folkemord, terrorisme og tortur. Mindst 3000 mennesker omkom i sikkerhedsstyrkernes varetægt, mens Pinochet styrede det sydamerikanske land med jernhånd i årene 1973-1990.
En britisk underhåndsaftale med Chile om at lade Pinochet, som er tilbageholdt på en privatklinik uden for London, rejse hjem vil fjerne risikoen for, at sagen skader det givtige britiske handelssamkvem med Chile. Desuden vil løftet om en eller anden form for retsligt efterspil i Chile værne Straw mod kritikere internt i det regerende britiske Labour-parti.
Problemet er imidlertid, at Chiles regering ikke kan udstede garantier om retsforfølgelse. Den chilenske udenrigsminister, José Miguel Insulza, mindede i weekenden under et besøg i London om, at der er 14 igangværende private stævninger mod Pinochet hjemme i Chile.
"Det chilenske folk bør have lejlighed til at dømme og beslutte, hvordan det vil håndtere fortiden," sagde Insulza til den britiske radio BBC.

Venstre klar til at ændre efterløn
*For at fjerne enhver risiko for at befolkningen kommer til at betale forgæves til det nye særlige efterlønsbidrag i 25 år, er Venstre parat til øjeblikkeligt at justere på den netop indgåede aftale om fremtidens efterløn.
Partiets politiske ordfører, Ulla Tørnæs, ser positivt på et forslag fra LO om, at efterlønsbidraget indbetales på en særlig, personlig efterlønskonto i statsligt regi, skrev Aktuelt lørdag.
Som lovforslaget foreløbig er udformet, vil det særlige efterlønskontingent på godt 3.800 kr. årligt, som minimum skal betales i 25 år, ryge direkte i statskassen.
Det var LO-formand Hans Jensen, der på et møde med den socialdemokratiske folketingsgruppe og hovedbestyrelse fredag aften lancerede kravet om en personlig efterlønskonto.
Ifølge LO skal alle frit kunne hæve deres opsparede penge - også før efterlønsalderen. Det er Venstre også med på, siger Ulla Tørnæs til Aktuelt.

Bryggeriarbejdere svigter Nyrup
*Bryggeriarbejdernes Fagforening har besluttet at bryde en ellers fast tradition og indstille støtten til Socialdemokratiet.
Beslutningen blev taget på foreningens generalforsamling og skyldes finanslovsforliget. Bryggeriarbejderne e specielt utilfredse med stramningerne af rådighedsreglerne og begrænsningen af lediges mulighed for uddannelsesorlov.

Svinekød bør for- æres til sultende
*De europæiske svineproducenter skal optræde i rollen som julemænd og forære overproduktionen af svinekød til de mennesker i verden, der sulter. Det mener formanden for Landsforeningen af Danske Svineproducenter, Kent Skaanning.
"På den måde kan noget negativt blive vendt til noget positivt, og det er helt klart mit indtryk, at der vilje til det hos de europæiske svineproducenter", siger Kent Skaanning.
Sommerens overproduktion af grise har dumpet priserne på svinekød, men hvis kødet blev foræret til f.eks. Rusland og Mellemamerika, vil priserne igen komme op på et normalt leje. I alt skal der foræres to millioner svin væk for at få de overskydende flæskestege væk fra markedet. Det svarer til en uges produktion hos samtlige svineproducenter i EU.

Israel hindret i at opføre bosættelser
*Palæstinensisk politi hindrede i går israelske lastbiler i at køre byggematerialer til et sted i Gaza-striben, hvor det er planen at opføre nye jødiske bosættelser.
Brigadegeneral Saeb al-Ajez, som er palæstinensisk kommandant for den nationale sikkerhed i den nordlige del af Gaza-striben, sagde, at Israel ville krænke fredsaftalen med Den Palæstinensiske Myndighed ved at bygge flere boliger.
"Ja, vi har blokeret for det, "sagde han til det britiske nyhedsbureauet Reuter.
De israelske myndigheder betegnede det palæstinensiske indgreb som at gå for vidt og svarede igen ved at forbyde fremtrædende palæstinensere at bruge en særlig passage fra Israel ind i Gaza.
Israel fastholder, at intet i fredsaftalen kan afholde jøder fra at udvide deres bosættelser. Det Palæstinensiske Lovgivende Råd opfordrede til et krisemøde mandag, hvor de jødiske bosættelsesaktiviteter kan drøftes.

Kemi-giganter vil fusionere
*Den tyske multinationale virksomhed Hoechst AG og den franske Rhône Poulenc SA vil i morgen afsløre planer om at fusionere, oplyser velunderrettede kilder til nyhedsbureauet Reuter.
De to virksomheder vil ved en fusion blive verdens største producent af kemikalier til landbruget, medicin, tilsætningsstoffer med mere.
Ingen af de to virksomheder ville søndag bekræfte forlydenderne, men de har reserveret et stor kongrescenter i Strasbourg i Frankrig på tirsdag til et ubekendt formål.
Sammen udgør de to giganters salg en værdi af 13 milliarder dollar (78,5 mia.kr. ) og deres markedsværdi anslås til at være 47 mia. dollar (300 mia. kr.).

Den sorte Firkant på bordet igen
*Syv partier, der tilsammen repræsenterer et flertal i Københavns borgerrepræsentation, mødes mandag i et forsøg på at få løst balladen om HT's udskældte busterminal på Rådhuspladsen.
Borgerrepræsentationen besluttede oprindeligt sidste år, at busterminalen skulle rives ned. Der er imidlertid sået tvivl om beslutningen, efter det er kommet frem, at HT's lejekontrakt for bygningen løber i 22 år, og at det derfor vil koste kommunen mellem 20 og 30 mio. kr, hvis lejemålet skal opsiges.

Transvestit vraget
*Indbyggerne i den lille tyske by Quellendorf vragede i går ved en folkeafstemning deres borgmester, Norbert Lindner eller Michaela, som han som erkendt transvestit begyndte at kalde sig.
Med stemmerne 482 mod 235 sagde vælgerne, at
den reformkommunistiske borgmester skulle gå af. Ud af byens 874 valgberettigede valgte 728 at gå til stemmeurnerne. 717 stemmer blev kendt gyldige.
Quellendorf valgte for to år siden Lindner, som i mellemtiden har gennemgået hormonbehandlinger og er blevet til en kvinde. Vælgerne i området skulle i går tage stilling til, om deres gamle kandidat skulle bøje sig fra et folkekrav om at gå af - eller fortsætte som borgmester.
Den 40-årige Norbert Lindner, der er far til to piger, blev krævet fjernet af vælgere, der blev rasende, da borgmesteren i juni pludselig erkendte, at han var transseksuel og begyndte at kalde sig selv Michaela og gå i kvindetøj. Norbert Lindner blev i 1996 valgt for en syv-årig periode.
For et år siden begyndte han på hormonbehandlinger, og om to år har han planer om en kønsskifte-operation.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her