Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

28. november 1998

SF og EL støtter SiD-kritik
*Mens statsminister Poul Nyrup Rasmussen i går afviste SiD's kritik af de nye efterlønsregler, så bakker både SF og Enhedslisten op om kritikken.
Begge venstrefløjspartier henviser til, at fremrykningen fra 67 år til 65 år nedskærer den samlede ydelse, som almindelige efterlønnere har oppebåret, fra 60 til 67 års alderen, idet efterlønnen er højere end folkepensionsydelsen. Reformen rammer skævt, så folk, som er udslidte og ikke har valgmuligheden for at vente med at gå på efterløn, straffes, mener SF og EL.
Ifølge regeringens beregninger kommer en almindelig SiD'er til at miste minimalt på reformen, men det afvister en af SF's finanslovsforhandlere, Aage Frandsen, som "et rent blufnummer" for folk, som er gift.
Hverken SF eller Enhedslisten har gjort op, om de bare stemmer lodret imod reformpakken, eller om de vil forsøge sig med ændringsforslag.
Leder på forsiden og artikler side 4

Italien sidder tilbage med Öcalan
*Den tyske kansler Gerhard Schröder meddelte fredag den italienske regeringschef Massimo D'Alema på et fælles pressemøde, at Tyskland ikke vil kræve den kurdiske oprørsleder, Abdullah Öcalan udleveret.
"Dette er en af de vanskeligste beslutninger, der har været i den seneste tid," sagde den tyske forbundskansler.
"Jeg har bedt den italienske ministerpræsident udvise forståelse for, at vi ikke vil anmode om en udlevering," sagde Schröder
Det er ikke mindst frygten for sammenstød mellem landets store kurdiske og tyrkiske indvandere, der får Tyskland til at afstå for at kræve PKK-lederen udleveret.
Artikel side 5

Pinochet-sag trækker ud
*Britiske dommere accepterede fredag at give Storbritanniens indenrigsminister, Jack Straw, ni ekstra dage til at tage beslutning om, hvorvidt Chiles eksdiktator Augusto Pinochet skal udleveres til Spanien.
Straw skulle efter den oprindelige plan have taget beslutningen den 2. december, men torsdag anmodede han om at få udskudt tidsfristen til den 9. december.
Fredag accepterede en domstol i London anmodningen og gav Straw yderligere ni dage til at tage beslutningen. Det betyder, at Pinochet den 11. december skal møde op i retten, hvor beslutningen om, hvorvidt udleveringsproceduren skal sættes i gang, vil blive taget.
Artikel side 6

Albanien får ny forfatning
*Albanerne stemte med overvældende flertal for landets første ikke-kommunistiske forfatning ved sidste weekends folkeafstemning, fremgik det af det endelige resultat offentliggjort fredag.
Den nye forfatning, der skal afløse en buket af love, der blev indført efter kommunismens fald i 1991, giver plads for en adskillelse af magten og retsvæsnets uafhængighed. Et medlem af den centrale valgkommission, CES, sagde fredag, at 93,5 procent af vælgerne stemte for den nye forfatning. Stemmeprocenten var 50,57.

Danmark bør støtte tysk atomudspil
*SF opfordrer regeringen til at bakke op bag et forslag fra den tyske udenrigsminister Joschka Fischer om, at NATO fraskriver sig retten til førstegangsbrug af atomvåben.
"En sådan beslutning vil have en meget stor symbolsk værdi i forsøget på at få gang i nedrustningsforhandlingerne med Rusland," siger SF's formand, Holger K. Nielsen.
Holger K. Nielsen har nu spurgt udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) om, hvad regeringen mener om Joschka Fischers (partiet De Grønne) forslag.
USA og Frankrig har afvist Joschka Fischers ide, og i tirsdags sagde den tyske forsvarsminister Rudolf Scharping (S) - uden direkte at underkende sin regeringskollega - at den nye venstrefløjsregering ikke vil sætte spørgsmålstegn ved denne kerne i NATO-strategien.
Blandt andet derfor mener SF, at Danmark bør støtte udspillet.

To FN-folk dræbt i Angola
*FN's Verdensfødevareprogram (WFP) meddelte fredag, at to af dens lokale ansatte er blevet dræbt af skud og en anden såret, da deres lastbil-kortege blev angrebet i den nordlige del af Angola torsdag.
En FN-styrke på 1.000 mand er udstationeret i Angola for at hjælpe til med at gennemføre fredsaftalen fra 1994 mellem Angolas regering og UNITA-oprørerne, men fredsprocessen er reelt stoppet efter fornyede kampe ikke mindst i landets nordlige og nordøstlige del.
På verdensplan er 11 WFP-ansatte blevet dræbt indenfor de seneste to år.

Brandårsag fortsat ukendt
*For mange mennesker i lokalet, brændbare materialer i nødudgangen og en døråbning, som kun var 90 centimeter bred. Det er de afgørende årsager til, at storbranden i et festlokale i Göteborg for godt en måned siden udviklede sig til en katastrofe og kostede 63 unge livet, vurderer brandvæsnet i Göteborg i en rapport, som blev offentliggjort fredag.
Hvordan branden så er opstået, er politiets eksperter fortsat i gang med at finde ud af, men noget resultat foreligger endnu ikke.

Kvinder tjener bare mindre
*Endnu engang kan Danmarks Statistik dokumentere, at statsansatte kvinder tjener mindre end deres mandlige kollegaer.
I gennemsnit får mænd 178 kr. i timen, mens kvinder må nøjes med 161 kr. Gennemsnitslønnen ligger på 172 kr.
Også på lederplan er der forskel. Her må de kvindelige ansatte tage til takke med en gennemsnitlig timeløn på knap 237 kroner, mens de mandlige ledende medarbejdere i chefstolen kunne se frem til en timeløn på godt 287 kroner.

Marsvin-direktiv overtrædes
*Fire danske natur- og dyreværnsorganisationer har indbragt sagen om den omfattende bifangst af marsvin for EU-Kommissionen.
De fire organisationer - Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden, Foreningen til Dyrenes Beskyttelse og Greenpeace Danmark - mener, at Danmark overtræder EU's såkaldte habitat-direktiv, der handler om fredning af levesteder for truede dyr og planter.
Det er første gang, at de grønne, danske organisationer i fællesskab indbringer en sag for EU-kommissionen.
Ifølge organisationerne har man fra politisk side helt overhørt en række uvildige forskere i den handlingsplan, der er lavet for at nedbringe bifangsten af marsvin.

Mulig fusion skaber oliegigant
*Exxon og Mobil, USAs to største olieselskaber, bekræftede fredag, at de forhandler om en sammenlægning, som i givet fald vil skabe verdens største olieselskab.
Ifølge en fælles meddelelse fra de to oliegiganter er parterne dog endnu ikke nået frem til en definitiv aftale.
Exxon er hjemmehørende i den amerikanske delstat Texas, og kunne i 1997 fremvise en årsomsætning på 137 mia. dollar (880 mia. kr.), mens Mobil, som har hjemsted i Virginia, sidste år "kun" omsatte for 66 mia. dollar (423 mia. kr.).
Fusionsplanerne kommer på et tidspunkt, hvor oliepriserne ligger på det laveste niveau i de seneste 10 år, hvilket tvinger selskaberne til at finde nye måder at kontrollere deres omkostninger på.

Auken søsætter nyt miljøråd
*Et nyt miljøråd udpeget af miljø- og energiminister Svend Auken (S) skal sætte gang i udviklingen og afsætningen af renere produkter.
Direktør Erik Hoffmann-Petersen fra FLS Miljø A/S er formand for det nye Miljøråd for renere produkter, der har i alt 20 medlemmer, der repræsenterer relevante interesseorganisationer og myndigheder.
Det nye råd afløser det gamle genanvendelsesråd, der hidtil har stået for administrationen af tilskudsmidlerne til renere teknologi samt affald og genanvendelse.
En af hovedopgaverne for det nye miljøråd bliver at prioritere indsatsen under Miljøstyrelsens nye tilskudsprogram for renere produkter, der især skal støtte udvikling og afsætning af renere produkter.
Samtidig skal der satses på et forebygge produktion af affald og forbedre kvaliteten af behandlingen af affald.

Uenighed om dopingstraf
*Den Internationale Olympiske Komite, IOC, oplyste fredag, at den har fået opbakning fra de store idrætsforbund til at skabe et samlet anti-doping regelsæt for de forskellige sportsgrene.
Minimum to års karantæne for brug af "hårde stoffer" som væksthormoner og anabolske steroider til førstegangsovertrædere, mens gentagelsestilfælde fører til udelukkelse på livstid. Lederne fra de forskellige forbund har endnu ikke skrevet under på IOC's forslag og er ikke forpligtede til at bakke op om dem endnu. Tre forbund, fodbold, tennis og cykling, krævede dog en nærmere udredning - derfor lykkedes det heller ikke denne gang den olympiske bevægelse, at fremvise en enig front på mødet, der går forud for IOC's verdenskonference om doping, der løber af stablen i starten af februar.

Bornholmere frygter lastens hule
*Det har vakt harme på Bornholm, at deres øfælle Søren Pind også kendt som Bygge og Teknikborgmester har planer om, at flytte Bornholmerbussens stoppested i til kvarteret omkring Istedgade i København.
"Det hører ingen steder hjemme, at Søren Pind vil sende alle sine landsfæller til Istedgadekvarteret. Mange børn og unge uden ledsager benytter Bornholmerbussen, og det vil være uforsvarligt at sætte dem af i et miljø, hvor narkomaner og drukkenbolte konstant står og hænger" siger BornolmsTrafikkens direktør Kaj Dinesen til Berlingske Tidende fredag.
Faktisk opfordrer han alle bornholmske politikere til oprør, så ingen bornholmere tvinges til at sætte ben i Istedgade

Det brænder på i Sydlibanon
*Efter at fire israelske soldater på to dage er blevet dræbt i Sydlibanon, som Israel holder besat, besluttede Israels ministerpræsident, Banjamin Netanyahu, fredag at afbryde sin rundtur i Europa og rejse hjem for at finde en løsning på den sydlibanesiske konflikt.
I Libanons hovedstad, Beirut, meddelte den militante gruppe Hizbollah (Guds parti), at den stod bag de seneste dages angreb mod de israelske stillinger i Sydlibanon.
Gruppen advarede desuden om, at den også vil angribe civile israelere inde i Israel, hvis israelsk militær gengælder de seneste dages angreb ved at dræbe civile i Libanon.
De seneste drab skete, da en bombe eksploderede nær en israelsk patrulje, der var på vej til at hjælpe to andre pansrede mandskabsvogne, som var kommet i vanskeligheder.
Netanyahu sagde, at han vil se nærmere på sikkerheden langs Israels grænse med Libanon.
Han gav ingen yderligere detaljer, men israelske medier rapporterede fredag eftrmiddag, at ministerpræsidenten "seriøst overvejer" muligheden for en eventuel tilbagetrækning af de israelske soldater.
"Jeg vil ikke udelukke forslaget om, at Israel ensidigt trækker sig ud af Libanon, som udenrigsminister Ariel Sharon har foreslået," sagde Netanyahu til avisen Yedot Aharonot.
Sharons plan går ud på, at Israel trækker sig tilbage fra den stødpudezone på 15 kilometer, som landet har haft i snart 15 år, samtidig med at libanesisk militær overtager kontrollen med området.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu