Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

27. november 1998

Öcalan får ikke asyl i Italien
*Den italienske indenrigsminister, Lamberto Dini, sagde torsdag til en italiensk avis, at han værger sig mod at give PKK-lederen Abdullah Öcalan politisk asyl.
"Politisk asyl gives til en person, som er forfulgt for sine ideer. I Öcalans tilfælde stiller det sig anderledes, da han er anklaget for "forsætlige terrorhandlinger," siger han til avisen Corriere della Sera.
Italien forsøger fortsat, at få Tyskland til at kræve Öcalan udleveret, men indtil videre har den tyske regering ikke besluttet sig.
Tema side 3

Buksti afviser SiD's kritik
*Socialdemokratiets politiske ordfører, Jacob Buksti, afviser SiD's skarpe angreb på finanslovsforliget og opfordrer medlemmer "at spise brød til."
"Ser man på ledige, der som 60-årige går på efterløn, gik mange efter de gamle regler direkte på 82 procent af dagpengene, netop fordi de har gået ledige i en periode forud for 60 års dagen. Det er med finanslovsforslaget ændret. I fremtiden vil de få 91 procent ligesom alle andre, der går på efterløn som 60-årig. I kolde kontanter svarer det til 14.000 ekstra om året i fem år til ledige," siger Jacob Buksti som svar på kritikken.

Tyrkisk politik er lammet
*Tyrkiets præsident, Süleyman Demirel, søger nu intensivt efter en ministerpræsident for at komme den usikkerhed til livs, der er opstået efter den hidtidige koalitionsregerings sammenbrud.
Ministerpræsident Mesut Yilmaz indgav onsdag aften sin afskedsbegæring, efter at hans regering tabte en tillidsafstemning på grund af korruptionsanklager.
Yilmaz' ministerium fungerer videre, til der er dannet en ny regering.
Demirels kontor meddelte, at præsidenten havde aftalt møder torsdag med de to tidligere ministerpræsidenter Tansu Ciller og Bülent Ecevit. Vanskelighederne ved regeringsdannelsen, der skyldes dybe og langvarige personkonflikter, kan forsinke planlagte økonomiske reformer og lamme den tyrkiske regerings bestræbelser på at få udleveret kurder-lederen Abdullah Öcalan fra Italien.

Rigsadvokaten ser på Pinochetsag
*Den danske rigsadvokat Henning Fode forventer i løbet af den kommende uge at afgøre, om der er grundlag for at forfølge anmeldelsen, mod Augusto Pinochet, som en gruppe eksil-chilenere i Danmark har indgivet.
Det er tidligere sket, at forbrydelser, begået i udlandet er blevet straffet i Danmark. Nogle bosniere lagde sag an mod en bosnisk kroat, der ved Højesteret fik otte års fængsel for grusomheder, begået i en fangelejr i det tidligere Jugoslavien.
Den britiske regering har endnu ikke besluttet, om Pinochet skal udleveres til Spanien, der vil retsforfølge ham.
Leder på forsiden og artikel på side 5

Forældre truer med blokader
*Københavnske forældre er så utilfredse med kommunens bebudede spareplaner, at de nu truer med yderligere blokader af institutionerne fra på mandag.
"Vi kan ikke holde folk i ro længere. Hvis der ikke er kommet et bedre tilbud senest søndag, kan der blive tale om aktioner fra forældrene side," sagde Erik Bennett fra bestyrelsen i Københavns Forældre Organisation efter et møde søndag aften.

Eks-præsident dømt for sex
*Zimbabwes tidligere præsident Canaan Banana blev torsdag fundet skyldig i 11 anklager om homoseksuelle forhold og utilstedelig adfærd.
Højesteretsdommer Godfrey Chidyausiku udstedte samtidig med skyldsspørgsmålets afgørelse en arrestordre mod den tidligere præsident, der angiveligt skal være flygtet ud af landet for at søge politisk asyl i nabolandet Botswana.
Den 62-årige Banana, der også er præst, har været løsladt mod kaution, siden sagen mod ham begyndte ved Højesteret.
Retssagen mod Banana har været pinlig for Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, der har forbudt homoseksuel adfærd og gentagne gange har beskrevet bøsser som "lavere end svin og hunde".

Stop for gen-planter
*Ingen gensplejsede afgrøder på dansk jord hele næste år. Det er resultatet af en aftale, som Miljøstyrelsen har indgået med dansk landbrug og storindustri.
Aftalen blev offentliggjort på et pressemøde torsdag hos Miljøstyrelsen i København.
Den gør det klart, at der igennem hele 1999 ikke vil blive markedsført gen-modificerede produkter i Danmark. Hverken fra landbrugets eller industriens side.
Kun i forbindelse med en række forsøg i stor skala med gensplejsede foderroer, vil et genmodificeret produkt være at finde i Danmark.
Forsøgene er en del af aftalen og har til formål at indsamle så stor en viden om konsekvenserne ved brugen af gensplejsede afgrøder, som det nu er muligt, inden aftalen om et års tid skal genforhandles.

Nyrup afviser EU-løn
*"Besked til Europa-Parlamentet: Om igen, dur ikke," fastslog statsminister Poul Nyrup Rasmussen, da han kommenterede et nyt forslag om EU-parlamentarikernes løn, som Parlamentet i Strasbourg ventes at vedtage i næste uge.
Poul Nyrup Rasmussen lovede således efter et samråd i Folketingets Europaudvalg, at den danske regering vil nedlægge veto mod forslaget i EU's ministerråd, hvis det kommer så vidt. Ifølge forslaget, som parlamentets retsudvalg er blevet enig om, skal parlamentarikerne fremover betale en lav EU-skat på 22,5 procent af deres løn i stedet for den nationale skat.
Forslaget - eller den såkaldte statut - giver samtidig fælles løn til medlemmer, mens de efter det nuværende system er lønnet som deres nationale kolleger.
Den fælles løn bliver efter forslaget et gennemsnit af den nuværende løn, det vil sige cirka 42.500 kroner om måneden.
"Så skal vi i Danmark til at forholde os til det spørgsmål, at en EU-parlamentariker får en højere løn end et folketingsmedlem. Betyder det, at man er mere værd, fordi man er EU-parlamentariker og dermed får en højere løn? Det ville vi jo ikke mene, at det er. At være parlamentariker har den samme grundliggende værdi," sagde han.

Letlands regering overlever
*Letlands mindretalsregering med ministerpræsident Vilis Krishtopans vandt torsdag overraskende let en tillidsafstemning i parlamentet, da det venstreorienterede socialdemokratiske parti overraskende støttede landets nye centrum-regering.
Krishtopans har kun 46 af parlamentets 100 medlemmer bag sig, men da Socialdemokratiet med sine 14 medlemmer kort før afstemningen meddelte, at de ville bakke regeringen op, var der ikke tvivl om udfaldet.

3.700 færre i arbejdsløshedskøen
*Ledighedskurven fortsætter sin kurs i nedadgående retning i oktober i år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. I forhold til måneden før faldt ledigheden i oktober i år med 3.700 personer, svarende til en ledighedsprocent på 6,1.
I sæsonkorrigerede tal betyder det, at 169.000 danskere var uden arbejde i oktober mod knap 173.000 personer måneden før.
I faktiske tal faldt ledigheden fra september til oktober i år med 3.500 personer til 155.100 ledige. Det svarer til en samlet ledighedsprocent på 5,6 procent af arbejdsstyrken. Dermed er den faktiske ledighed nede på sit laveste niveau siden 1979.

Pædagoger vil ind i klasseværelset
*Pædagogerne vil være med de første fire år, når børnene begynder at gå i skole frem for i institution.
BUPL - Forbundet for Pædagoger og Klubfolk - foreslår derfor et fire-årigt skolestartsforløb, der skal ændre overgangen fra institution til folkeskole.
Dermed lægger pædagogerne op til faglige grænsestridigheder med lærerne, selv om formanden for BUPL, Bente Sorgenfrey, nedtoner grænsestriden.
"Jeg vil gerne præcisere, at vi ikke skal overtage hinandens arbejde, men supplere med hver vores faglighed," sagde Bente Sorgenfrey i sin mundtlige beretning til BUPL's 250 kongresdelegerede.

Færre dør af hiv
*Betydeligt færre hiv-smittede i Europa dør af deres sygdom. I løbet af to år er dødeligheden af hiv faldet med 84 pct. i Vesteuropa.
Det ekstreme fald tilskrives den nye medicinske behandling med en kombination af forskellige præparater, der hver for sig reducerer mængden af hiv i den smittede.
Udviklingen beskrives i den fælles-europæiske undersøgelse EuroSIDA, som offentliggøres lørdag i det britiske medicinske tidsskrift The Lancet.

DR får den fjerde radiokanal
*Det bliver Danmarks Radio, der får den fjrede landsdækkende radiokanal. Sådan ser billedet ud, efter at partierne bag medieforliget - dvs. alle Folketingets partier minus Enhedslisten - onsdag holdt møde om sagen.
Forhandlingerne om den fjerde, landsdækkende radiokanal har tidligere være strandet på, at de borgerlige partier ønskede, at kanalen skulle reserveres til kommercielle radiostationer, mens regeringen og SF ville give den til Danmarks Radio. Venstre og de konservative kræver i tilgift, at der åbnes en femte kommerciel kanal.

Sangfugl har mistet stemmen
*Den hidtil syngende skuespiller Julie Andrews, der slog sine folder "The Sound of Music" og "Mary Poppins" kommer sandsynligvis aldrig til at synge igen. Siden hun for et år siden fik fjernet nogle knuder på struben har det været galt med sangstemmen.
"Hører De hende, giver de Dem til at tude," siger hendes mand til ugemagasinet Parade

Hemmelig aftaler sikrer busterminal
*Den omstridte busterminal på Rådhuspladsen bliver formentlig stående, efter at det er kommet frem, at HT's lejeaftale med kommunen strækker sig over de næste 22 år.
På baggrund af afsløringen skal overborgmester i København Jens Kramer Mikkelsen (S) nu aflevere en redegørelse for, hvordan HT's fordelagtige lejekontrakt med kommunen kom i stand.
Lejeaftalen har aldrig været diskuteret med de folkevalgte politikere i København ligesom bygge- og teknikborgmester Søren Pind (V) heller ikkekendte til den. "HT har betalt 4,7 millioner kroner for en 22-årig uopsigelig lejeaftale på Rådhuspladsen, der nok er Danmarks mest attraktive adresse overhovedet. Det er helt vildt, og nu må vi have undersøgt, hvordan det kunne lade sig gøre uden om Borgerrepræsentationen, "siger Søren Pind, der har søgt om aktindsigt i sagen.
Den hidtil hemmeligholdte aftale kom frem, fordi et medlem af Borgerrepræsentationen, Ole Hentzen (K), bad om at se grundlaget for kontrakten. I det notat står der, at stadsingeniør Jens Rørbech mente, at det ville være "lige voldsomt nok" at forelægge aftalen for Borgerrepræsentationen. Og den opfordring valgte magistraten at følge.
Lars Engberg, Socialdemokratiets politiske ordfører i Borgerrepræsentationen fastholder, at det har været "offentligt kendt", at HT havde en sådan aftale, og at selskabets erstatningskrav i tilfælde af en nedrivning ville komme til at ligge mellem 17 og 27 mio. kr.
Han kan ikke umiddelbart forklare, hvorfor den 22-årige lejeaftale ikke har været nævnt i medierne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her