Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

17. november 1998

Tyrkiet raser på Italien
*En diplomatisk krise mellem Italien og Tyrkiet er under opsejling, efter at Italiens ministerpræsident, Massimo D'Alema, i går lod forstå, at man ikke udleverer folk til lande, der har dødsstraf og dermed heller ikke har til sinds at udlevere PKK-lederen Abdullah Öcalan til Tyrkiet.
"Vort land agter ikke at ligge under for trusler, pres eller betingelser af nogen art," sagde den italienske regeringsleder.
Både Tyrkiet og Tysland har har udstedt internationale anholdelsesordrer på ham, men Öcalan har anmodet om politisk asyl i Italien. D'Alema sagde i går, at det bliver Roms appelret, der træffer den endelige afgørelse.
Artikel på forsiden og side 5

Nyt tilfælde af kogalskab i Belgien
*Et nyt tilfælde af kogalskab er konstateret i Belgien, oplyste det belgiske landbrugsministerium mandag.
Sygdommen blev opdaget på et landbrug i det østlige Belgien, og hele gårdens besætning vil blive destrueret, meddelte den belgiske landbrugsminister, Karel Pinxten. Den 5. november indførte EU et forbud mod eksport af oksekød fra Portugal på baggrund af et stigende antal tilfælde af kogalskab i det sydeuropæiske land.
Et lignende forbud blev indført mod Storbritannien i 1996.

SF: Tobin-afgift på dagsordenen
*Den danske regering har været alt for passiv i forhold til den internationale krise, mener SF.
Derfor fremsætter partiet nu forslag om, at regeringen blandt andet i EU skal arbejde aktivt for initiativer, der ser på mulighederne for og effekterne af indførelse af den såkaldte Tobin-afgift på internationale kapitalbevægelser.
"Vi har i den seneste tid set, hvordan den internationale økonomi kan tippes af få spekulanter. Det er demokratisk uacceptabelt, og viser, at der er brug for at man reagerer internationalt," siger SF's Jes Lunde.
Han peger på, at der er flere ministre i Europa, blandt andet den tyske finansminister Oskar Lafontaine, der taler om et stigende behov for politisk kontrol af den internationale handel med kapital. Jes Lunde erkender, at det bliver svært at lægge afgifter på valutaspekulanternes fortjenester - derfor handler det om, at lave en "ordning som de enkelte lande ikke kan sige nej til." For eksempel ved at indføre strafaktioner.

Krisen skal aflives i Japan
*Den japanske ministerpræsident, Keizo Obuchi, sagde i går forud for APEC-topmødet, at den japanske regering vil iværksætte en økonomisk hjælpepakke på 23.000 milliarder yen (1210 mia. kr.). De mange yen skal sætte gang i den japanske økonomi og skabe mere vækst.
Vækstplanen er god gammeldags ekspansiv finanspolitik, hvor der pumpes over 17.000 milliarder yen (1.088 mia. kr.) ud i offentlige anlægsarbejder. Hertil skal lægges nedsættelser af indkomst- og selskabsskatterne på til sammen 6000 milliarder yen (122 mia. kr.).
Leder på bagsiden og artikel side 5

Venstre mægler i forsvarsstrid
*Venstre forsøger nu at mægle imellem sin konservative partner og regeringen i den forsvarsstrid, der er opstået i finanslovsforhandlingerne. I stedet for som de konservative kræver, at regeringen på forhånd opgiver planer om at spare 3,5 mia. kr. på forsvaret i budgetårene 2000-2002, så foreslår Venstre, at man bare freder forsvaret, indtil forsvarsforliget skal fornyes.
Den konservative leder, Pia Christmas-Møller, reagerede i går positivt overfor Venstres forslag.
Artikel på forsiden

FN-domstol afsiger hårde domme
*FN's Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien idømte mandag to bosniske muslimer henholdsvis 20 og 15 års fængsel for forbrydelser begået under borgerkrigen i Bosnien-Hercegovina 1992-95.
Det er første gang, at tribunalet har idømt bosniske muslimer straf for krigsforbrydelser.
En tredje mand, en 43-årig bosniere blev idømt syv års fængsel.

Dårlig ide at droppe SU'en
*Formand for SU-rådet Jakob Lange advarer undervisningsminister Margrethe Vestager om at fjerne SU'en fra de unge studerende på 18-19 år.
"I stedet for at gå efter besparelser er det på tide at komme de udeboende studerende til hjælp" siger han.
Som Information skrev i går planlægger undervisningsministeren at fjerne eller reducere de såkaldte cafépenge til hjemmeboende og velstående studenter. Det er i orden, mener Jakob Lange, men kun hvis pengene bliver i SU-systemet.
"Desværre ser det ud til, at der alene er tale om at spare penge, og det er forkert. I stedet burde man videregive de penge, man sparer på de hjemmeboende, til de udeboende. Dem tages der ikke nok hensyn til i de nuværende regler, og derfor er de alt for afhængige af erhvervsarbejde," siger Jakob Lange.

Habibie slår ned på oppositionen
*Efter weekendens omfattende uroligheder i Indonesiens hovedstad, Jakarta, var byen mandag nogenlunde rolig, selv om mange studenter igen var på gaderne for at demonstrere for politiske reformer.
Indonesiens regering synes at have valgt en to-strenget strategi til krisen, der i weekenden kostede 14 mennesker livet og sårede yderligere 450.
Politiet tilbageholdt mandag morgen 10 oppositionspolitikere for beskyldninger om forræderi i forbindelse med urolighederne, men de 10 blev senere løsladt. De fik imidlertid forbud mod at forlade landet. Indonesiens præsident, B. J. Habibie, antydede mandag, at han er rede til at udskrive præsidentvalg tidligere end planlagt - sådan som studenterne har krævet.

Politi til kamp mod unges druk
*Der er bred enighed om at rydde op i restaurationsbranchen, så unge under 18 ikke i samme grad som nu kan drikke sig fulde på diskoteker og natklubber.
Politimesterforeningen foreslår mere kontrol, højere bøder og fratagelse af bevillingen, som straf for at servere alkohol for unge under 18. Og det er et ønske, som både justitsministeren og branchen kan slutte op om.
"Jeg finder det især positivt, at der - ved siden af initiativerne til en målrettet politiindsats - også lægges op til, at restauratørerne får en mere synlig rolle og et øget ansvar i bekæmpelsen af dette alvorlige problem," siger justitsminister Frank Jensen (S). Han vil nu tage sagen op i regeringen for at drøfte, hvad der konkret skal ske.

Moské-komité på banen
*Mandag blev foreningen "Komitéen til projekt stormoské i Århus" offentliggjort på et pressemøde i Århus. Foreningen vil arbejde for, at der kommer en stormoské i Århus - som foruden at være moské for muslimer også skal fungere som islamisk kulturcenter for alle borgere i Århus.
Borgmester i Århus, Flemming Knudsen (S), har tidligere udtalt, at kommunen ikke kan støtte projektet økonomisk, men var i øvrigt positiv over for idéen.

Højskoler truet af lukning
*Højskolerne har gjort sit elevtal for skoleåret 1997-98 op, og det viser et fald på 7,3 procent i forhold til året før. Samlet havde højskolerne 5679 årselever mod 6.130 året før. Siden elevtallet toppede i 1993-94, er det faldet med 28 procent. Nogle er direkte truet af lukning, mens andre klarer sig bedre, oplyser Højskolernes sekretariat.
Den væsentligste årsag til elevtalsfaldet er ifølge højskolerne den høje elevbetaling.

Fodboldklub får kraftig påtale
*Københavns Fondsbørs indskærpede mandag overfor den børsnoterede fodboldklub, FC København, at det nu skal være slut med "sande rygter" i pressen, før Fondsbørsen og dermed aktionærerne selv får besked om nye køb af spillere.
Baggrunden for Fondsbørsens påtale er, at FC København i gentagne tilfælde inden for det seneste halve år har forhandlet om spillerkøb, mens rygterne svirrede i pressen og fik kurserne på FC København-aktier til at stige voldsomt - senest ved købet af den tidligere landholdsspiller Brian Laudrup. Andre eksempler er det børsnoterede selskabs køb i sommer af Parken og rygterne om træner Christian Andersens skifte fra fodboldklubben AB til FC København.

Dømt 20 år efter RAF-aktion
*Den 50-årige Monika Haas, blev mandag idømt fem års fængsel, for at have hjulpet militante palæstinensere med at kapre et fly i oktober 1977.
Kapringen dengang var et forsøg på at få løsladt medlemmer af Rote Armee Fraktion. Samtidig blev hun fundet medskyldig i mordet på erhvervslederen Hanns-Martin Schleyer, der blev fundet død samtidig med flykapringen.
Haas, der har boet i Frankfurt med sine børn og arbejdet på byens universitet, indtil retssagen mod hende blev genoptaget i maj 1996, fik lettere nedsat straf på grund af de mange år, der er gået.
Hun nægter sig skyldig og opfatter sig som offer for "en sammensværgelse gennemført af efterretningstjenesten og retsmaskineriet".

Firmafester betaler sig
* Den Sociale Ankestyrelse har netop anerkendt en arbejdsskade, der opstod, da en ansat deltog i et firmaarrangement i sin fritid.
Ulykken opstod, da en medarbejder under et rundboldspil (arrangeret af arbejdsgiveren) fik et boldbræt i hovedet.
Ulykken blev i første omgang afvist som arbejdsskade af Arbejdsskadestyrelsen, men fordi rundboldspillet var en del af en firmaaktivitet, som arbejdsgiveren havde opfordret medarbejderne til at deltage i, mente Den Sociale Ankestyrelse, at der var tale om en arbejdsskade.

Retur til Bagdad
*Chefen for FN's våbeninspektører i Irak, Richard Butler, sagde sent søndag, at hans inspektørhold vil være tilbage i Bagdad tirsdag morgen. Og umiddelbart efter meddelte den amerikanske forsvarsminister William Cohen, at den angrebsstyrke, som USA har samlet ved Den Persiske Bugt, formentlig vil begynde at vende hjem i løbet af de kommende dage.
Beslutningen kommer efter, at Irak søndag meddelte, at landet atter var klar til at genoptage samarbejdet med våbeninspektørerne og dermed i sidste time afværgede et amerikansk militærangreb.
Mens der har været bemærkelsesværdig enighed om ikke at lade Saddam Hussein slippe afsted med sine provokationer denne gang, så har Clintons medling om, at USA nu vil optrappe støtten til irakiske oppositionsgrupper fået en blandet modtagelse i FN's Sikkerhedsråd.
Den britiske udenrigsminister, Robin Cook, sagde, at han "meget gerne" ser Saddam Hussein fjernet, men hans franske kollega, Hubert Vedrine, sagde, at Frankrig ikke støtter ideen.
"Det er ikke Frankrigs tradition at gøre, hvad USA gør," sagde Vedrine.
Nyhedsanalyse her på siden og artikel side 5

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her