Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

14. november 1998

Kaos og død i Jakartas gader
*Mindst ni mennesker lå fredag døde i den indonesiske hovedstad, Jakartas gader, da mørket faldt på efter endnu en dag med blodige gadekampe mellem demonstranter, soldater og politi.
Journalister fra det britiske nyhedsbureau, Reuter, så sikkerhedsstyrkerne skyde mod demonstranterne i flere minutter, mens de blev mødt af sten fra demonstranterne.
Allerede tidligere fredag var det kommet til sammenstød i byen i forbindelse med et ekstraordinært møde i Folkets Rådgivende Forsamling (MPR).
Også her åbnede sikkerhedsstyrkerne ild mod demonstranterne. Skud, der også krævede menneskeliv.

NATO godkender Kosovo-plan
*NATO godkendte fredag en handlingsplan for udstationering af en udrykningsstyrke på 1.700 NATO-soldater, som skal sørge for sikkerheden for de 2.000 internationale OECE-observatører, der skal sendes til Kosovo-provinsen.
NATO-soldaterne får base i nabolandet Makedonien, og derfra skal de 1.700 soldater være klar til hurtigt at rykke ind i Kosovo.
NATO's øverstkommanderende i Europa, den amerikanske general Wesley Clark, advarede om, at NATO indtil nu kun har været i stand til at "tæmme og inddæmme krisen" ved at true Jugoslavien med militær magt.
"Men vi må erkende, at på nuværende tidspunkt er både de væbnede Kosovo-albanere og serberne i gang med at opruste og forberede sig på en ny konfrontation," sagde generalen under et møde i går for NATO-parlamentarikere i Skotland.

Lafontaine bliver i Tyskland
*En talsmand for Tysklands nye regering afviste fredag vedvarende rygter om, at finansminister Oskar Lafontaine stiler efter jobbet som formand for EU-Kommissionen år 2000.
"Der er intet i disse rygter. De er uden grundlag," sagde Uwe-Karsten Heye, talsmand for regeringen.

Svenske a-værker svigter sikkerheden
*Sikkerhedsarbejdet på de svenske atomkraftværker skal forbedres. Det mener Statens Kärnkraftsinspektionen (SKI) efter en ny episode på kernekraftværket i Oskarshamn.
Da reaktoren blev startet for nogle uger siden var dele af sikkerhedssystemet koblet fra. Det har de seneste år været flere lignende hændelser, hvilket bekymrer SKI. Derfor har det svenske kernekrafttilsyn indkaldt ledelsen i Oskarshamns kraftgruppe (OKG) til et møde i slutningen af november.

Kurdisk oprører fanget i Rom
*Tyrkiets mest eftersøgte mand, lederen af den kurdiske guerillagruppe PKK, Abdullah Ocalan, ventes at blive udleveret til Tyrkiet, efter at han fredag blev anholdt i Roms Fimicino-lufthavn.
Den ca. 50-årige Ocalan ankom på falsk pas fra Moskva, hvor han var blevet nægtet politisk asyl tidligere på måneden. Efter 18 år i eksil er sandsynligheden for, at han bliver udleveret til Tyrkiet stor, og Italiens udenrigsminister Lamberto Dini, sagde i går, at det var Italiens pligt at arrestere Ocalan "på grund af beskyldningerne mod ham".
Ud over Tyrkiet har også Tyskland udstedt en arrestordre mod manden, der i 1974 dannede Det Kurdiske Arbejderparti, PKK, en løsrivelsesbevægelse, som i tyrkernes terminologi er en terrororganisation, men som kurderne selv kalder en frihedsbevægelse.

Camre-sag endt hos statsadvokat
*Det socialdemokratiske medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Lubna Elahi har ikke opgivet at få sin partifælle Mogens Camre dømt for at have fremført racistiske udtalelser mod indvandrere i et tv-program tidligere på året.
Politiet i Gladsaxe afviste i oktober Lubna Elahis anmeldelse mod Mogens Camre med den begrundelse, at hans udtalelser på tv hverken var så konkrete, truende eller forhånende, at han har forbrudt sig mod straffelovens paragraf 266b.
Efter at have rådført sig med sin advokat har Lubna Elahi nu valgt at indklage politiets afgørelse til statsadvokaten.

Hjælpepakke til Brasilien
*Den Internationale Valutafond (IMF) og de rige industrilande vil sammen med Verdensbanken og Den Interamerikanske Udviklingsbank støtte Brasiliens skrantende økonomi med omkring 260 mia. kr. for at undgå, at landets økonomi - Latinamerikas vigtigste - bliver revet med i malstrømmen fra den globale økonomisk-finansielle krise, oplyste Valutafonden i Washington.
Ifølge IMF's administrerende direktør, Michel Camdessus, er støtteprogrammets primære formål at gribe ind over for Brasiliens "kroniske" underskud på statsfinanserne.
IMF-chefen tilføjede, at Brasiliens regering har forpligtet sig til at opretholde landets nuværende valutakurspolitik, en stram pengepolitisk disciplin, økonomisk stabilitet samt til åbning af den brasilianske økonomi.

Flere dødsfald efter orkan
*Honduras og Nicaragua risikerer hungersnød, epidemier og endnu flere dødsfald, mens ødelagt infrastruktur hindrer nødhjælpen i at nå frem, sagde myndighederne torsdag.
"Der er fare for hungersnød," sagde FN's vicegeneralsekretær for humanitær hjælp, Sergio Vieira de Mello.
Herhjemme er en lang række organisationer gået sammen om en indsamling til hjælp for ofrene i Mellemamerika, der efter orkanen Mitch's hærgen står uden tag over hovedet og er truet af sygdom og sult.

Økologer kræver nyt økomærke
*Landsforeningen Økologisk Landbrug vil have skærpet kravene til økologiske varer og indført et nyt økologisk mærke - Super-Ø.
Ifølge bladet Økologisk Landbrug kan det kendte Ø-mærke sættes på importeret frugt, der er sprøjtet med kobbermiddel, som er forbudt i Danmark men godkendt i EU.
Det nye Super-Ø mærke skal således kun bruges på varer, der lever op til de skrappere danske krav til økologiske varer.

Panda-farver er giftige
*Miljøstyrelsen advarer forældre mod vandfarverne Panda Water Colurs, som er blevet solgt blandt andet fra Den Kinesiske Butik i København. Butikken stoppede salget i maj måned, men de kan være solgt andre steder også.
Vandfarverne, der sælges i tuber i en æske med en panda uden på, er så fyldt med bly, at Miljøstyrelsen anser dem for giftige.

Det bliver nemmere at blive registreret
*Udenlandske bøsser og lesbiske, der bor i Danmark, kan fra nytår lettere indgå registreret partnerskab. Fremover ligestilles nordmænd, svenskere, og islændinge med danskere. Siden følger hollændere og statsborgere fra andre lande, som også anerkender registreret partnerskab.
Desuden kan andre udenlandske par, som begge har boet mindst to år lovligt i Danmark, fremover indgå registreret partnerskab.
Et bredt flertal i Folketinget støttede ved fredagens førstebehandling lovforslaget fra justitsminister Frank Jensen (S).

Lukkede fængsler skal lukkes
*De lukkede fængsler i Danmark er i en så elendig forfatning, at det ikke kan betale sig at sætte dem i stand. Derfor bør samtlige lukkede fængsler, bortset fra Statsfængslet i Ringe, nedlægges og erstattes af helt nye fængsler inden for de næste 25 år.
Det konkluderer en analyse af Kriminalforsorgen, som Justitsministeriet offentliggjorde fredag. Der er politisk flertal for at følge anbefalingen.

Børnefridage veksles til løn
*Langt over halvdelen af lønmodtagerne på det private arbejdsmarked vælger at hæve to dages ekstra løn frem for at få de to børnefridage, som de opnåede, da regeringen greb ind i storkonflikten i foråret.
Det viser en undersøgelse, som Dansk Industri (DI) er ved at lægge sidste hånd på. DI har ringet rundt til 700 virksomheder, og langt over halvdelsen af de adspurgte fortæller, at de foretrækker at få lønnen udbetalt fremfor at holde fri med børnene.
Det til trods for, at netop mere tid til familien var et af de centrale krav ved overenskomstforhandlingerne.

Jette Gottlieb mister immunitet
*Enhedslistens Jette Gottlieb fik fredag ophævet sin parlamentariske immunitet, så politiet kan tiltale hende for hærværk i forbindelse med en trafikpolitisk happening i København sidste forår.
Gottlieb er sigtet for sammen med fire andre medlemmer af Enhedslisten at have malet nogle kantsten gule i et københavnsk gadekryds. Formålet var at gøre opmærksom på, at kommunen ikke overholdt nye lovregler om, at parkeringsafstanden fra et vejkryds skal være 10 meter.

Hvineriet fortsætter i svinestien
*At de andre EU-lande ikke selv har gennemført eller fået EU-Kommissionen til at godkende en ekstraordinær støtte til svineproducenterne, afholdt ikke formanden for Landsforeningen af Danske Svinproducenter, Kent Skaanning for endnu engang i går at kræve, at regeringen skal støtte de danske landmænd.
"OK, andre lande har ikke gennemført støtten, men de har viljen, sagde Kent Skaanning på svineproducenternes generalforsamling, og fastslog, at alene "viljen" er nok til, at de danske landmænd er urimeligt stillet i forhold til konkurrenterne. Trods kravet om statsstøtte, så fastholdt Kent Skaanning, at svineproduktion ikke skal blive et statsstøttet erhverv.
"Men vi vil have samme betingelser som vores konkurrenter." Og det må jo så være den såkaldte "vilje i de andre lande til støtte ", som svineproducenternes formand henviste til.

Stillingskrigen fortsætter over Golfen
*USA trusler om et militært angreb mod Irak rykkede fredag nærmere, og præsident Bill Clinton understregede, at landets præsident, Saddam Hussein, selv er ansvarlig for konsekvenserne.
"At Irak forsat afviser at gå ind for en diplomatisk, fredelig løsning, at det fortsat overtræder stadig flere FN-resolutioner, gør det mere indlysende end nogensinde, at det er Iraks egentlige mål at få ophævet sanktionerne uden at opgive sin fremstilling af masseødelæggelsevåben," sagde han ved en ceremoni i Det Hvide Hus.
Præsidentens advarsel faldt samtidig med, at USA fortsatte med at samle en stor styrke i området, som skal straffe Irak, hvis det ikke bløder sin holdning op - godt 3.000 soldater står klar og 130 fly er opmarcheret.
Fra Irak lød der lidt mildere toner end de seneste dages ultimative krav.
Iraks præsident, Saddam Hussein, lod fredag eftermiddag Ruslands ambassadør i Iraks hovedstad, Bagdad, forstå, at han vil reagere positivt på ethvert initiativ, som imødekommer Iraks "legitime krav", rapporterede det irakiske nyhedsbureau, INA.
Hussein tilføjede, at Irak med sin beslutning om ikke at samarbejde med FN's våbeninspektører ikke havde til hensigt at skabe en krise i forhold til FN's Sikkerhedsråd.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her