Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

13. november 1998

PET-forlig med venstrefløjen
*Meget tyder på, at regeringen må læne sig op af venstrefløjen og Kristeligt Folkeparti, hvis den skal hente flertal for en undersøgelse af Politiets Efteretningstjeneste. Under Folketingets førstebehandling af forslaget i går stod det klart, at hverken Venstre eller de konservative har til sinds at støtte en undersøgelse af PET.
De radikales retspolitiske ordfører, Elisabeth Arnold, konstaterede efterfølgende, at "der ligger en god mulighed med venstrefløjen".
"Jeg hørte ingen åbning fra Venstre og de konservative. Et bredt flertal giver større troværdighed. Men ikke hvis det betyder, at vi ikke får en undersøgelse," sagde hun.
Leder og artikel på forsiden og tema side 3

Asylsag under lup hos Ombudsmand
*Folketingets ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, modtog torsdag en redegørelse fra Flygtningenævnet om, hvordan nævnet har behandlet en forsvunden iransk mands asylansøgning. Han skal nu vurdere, om Flygtningenævnet handlede korrekt, da man afviste iraneren asyl og udviste ham, eller om sagen skal genoptages.
Flygtningenævnet afviste at give manden og hans familie asyl, og siden familien i oktober blev udvist til Iran, har manden været forsvundet. Manden flygtede fra Iran, fordi han frygtede for sit liv efter at have uddelt dele af De Sataniske Vers, hvilket er forbudt i Iran.

Revner i FDB's miljøimage
*Fagforbundet SiD og u-landsorganisationen Ibis meldte i går fra til en planlagt rejse til Mellemamerika med FDB, hvis formål var at kontrollere produktionen af Chiquita-bananerne. De to organisationerne har meldt fra, fordi FDB i sidste øjeblik har stillet krav om, at Chiquita-repræsentanter skal være tilstede, når organisationerne taler med bananarbejderne. Det vil hverken Ibis eller SiD stille op til og har altså aflyst besøget. FDB vil alligevel gennemføre turen og har arrangeret, at regnskovsgruppen, Nepenthes, tager med.
Generalsekretær i Ibis, Vagn Berthelsen, kritiserer FDB for at lave en "paradetur".
"Hverken Nephentes eller FDB har de nødvendige forudsætninger og relevante kontakter til at skabe sig et reelt overblik over, hvorvidt Chiquita overholder deres miljøprogram eller ej," siger han.

Israel fortsætter provokationerne
*Spillet om freden i Mellemøsten fortsætter. Blot dagen efter, at den israelske regering ratificerde fredsaftalen fra Wye River, udliciterede selvsamme regering opførelsen af 1.025 boliger til isralske bosættere i bydelen Har Horam i den østlige del af Jerusalem.
Palæstinenserne har tidligere protesteret voldsomt over byggeplanerne og siger, de er i direkte modstrid med aftalen fra Wye River.

Estonia-ofre får ikke gravfred
*Ofrene for Estonia-katastrofen bør bjerges op fra vraget, som ligger på bunden af Østersøen ud for den finske kyst. Det anbefaler et udvalg nedsat af den svenske regering. Ved forliset i 1994 omkom 852 passagerer og besætningsmedlemmer, hvoraf de fleste fortsat menes af være i vraget.
Det forventes, at den svenske regering vil følge udvalgets anbefalinger. Udvalgetforeslår, at det bliver dykkere, der skal bjærge ofrene.

Dansker bortført i Colombia
*Udenrigsministeriet bekræftede i går, at en 30-årig dansk ingeniør er blevet bortført af en guerillabevægelse i det sydamerikanske land Colombia den 26. oktober. Udenrigsministeriet vil dog ikke nærmere ind på, hvor meget man kender til sagen, da man frygter, at det vil skabe unødig opmærksomhed om sagen og dermed besværgliggøre frigivelse.
Ifølge Ritzaus Bureau er det en udbrydergruppe fra oprørsbevægelsen Den Folkelige Befrielses Hær (EPL), der har bortført danskeren. Den danske ambassade arbejder på, at få danskeren frigivet

Prins Ranariddh vender hjem
*Den cambodjanske oppositionsleder prins Norodom Ranariddh sagde torsdag, at han har indvilget i at rejse hjem til hovedstaden Phnom Penh for at forhandle om en koalitionsregering med sin rival, ministerpræsident Hun Sen.
Mere end tre måneder efter det omdiskuterede valg, der blev vundet snævert af Hun Sen, mangler prins Ranariddh og den øvrige opposition endnu at godkende en ny koalitionsregering. De har siden valgresultatet blev offentliggjort krævet omvalg og beskyldt Hun Sen for valgsvindel. Der er endnu ikke fastsat en dato for forhandlingerne.

Hjemmeside meldes til politiet
*En række af de personer og firmaer, der står på Fælleslisten mod Indvandring's såkaldte 'sorte liste' på Internettet vil anmelde den indvandrerfjendske liste til politiet.
Det drejer sig blandt andet om de to socialdemokratiske medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation, Hamid El Mousti og Lubna Elahi.
Servicekoncernen Sophus Berendsen A/S, der også figurerer på hjemmesiden, fordi den sammen med en række andre firmaer arbejder for integration på arbejdsmarkedet, har allerede meldt Fælleslisten til politiet for overtrædelse af racismeparagraffen og registerloven.
Ud for hver person, der er registreret på hjemmesiden, står navn, adresse og en beskrivelse af, hvordan den pågældende ifølge Fælleslistens opfattelse skader Danmark gennem sit syn på indvandring. Også Arne Melchior og biskoppen i Århus, Kjeld Holm står på listen.

'Ja til vindmøllepark i Øresund'
*Nej'et til en vindmøllepark i Øresund kritiseres skarpt af den tidligere formand for Danmarks Naturfredningsforening, Finn Bro-Rasmussen, der mener, at beslutningen strider mod foreningens langsigtede miljømål.
"Med den beslutning har Danmarks Naturfredningsforening ændret den politiske linje, som var blevet lagt," siger Finn Bro-Rasmussen, der mener, at beslutningen burde have været til debat blandt foreningens repræsentanter.
Sammen med en række medlemmer af Danmarks Naturfredningsforening afleverer han i morgen ved indvielsen af foreningens nye lokaler en protestskrivelse.
På baggrund af kritikken fastslår DN's formand, at spørgsmålet skal afgøres på det kommende repæsentantskabsmøde.
"Hvis der er flertal for at sige ja til en vindmøllepark i Øresund, så må vi jo bøje os for det," siger han.

Kommuneaftale hænger i tynd tråd
*Økonomiminister Marianne Jelved fastslog i går, at kommuner og amter næste år skal forhandle budgetter efter et nyt aftalesystem.
Hun finder det "stærkt utilfredsstillende" for aftale-systemet, at især kommunerne næste år øger udgifterne til service med 1,4 pct., mens de havde aftalt 1 pct. med regeringen
"Jeg er ikke i tvivl om, at Kommunernes Landsforening og Amtsrådsforeningens ledelse har argumenteret meget for, at aftalerne skulle holdes. De ved ligeså vel, som jeg gør, at aftale-systemets fremtid hænger i en tynd tråd," sagde Marianne Jelved og mindede om dengang i 80'erne, da daværenden indenrigsminister Britta Schall Holberg satte kommunerne under administration.

Flere penge til alderdommen
*Ud over en sjette ferieuge kræver godt 131.000 statsansatte mere i løn og en pensionsordning for henved en tredjedel af deres medlemmer. Det besluttede Statsansattes Kartels kongres torsdag, da de samlede kravene til forårets overenskomstforhandlinger. Dermed er der lagt op til hårde forhandlinger, eftersom finansminister Mogens Lykketoft mere eller mindre har slået fast, at den sjette ferieuge ikke kan komme på tale.

Forsvaret får ikke flere penge
*Regeringen vil ikke bøje sig for det konservative krav om, at den dropper alle tanker om at spare på forsvaret i år 2000 og frem, hvis den vil have et forlig om næste års finanslov.
Det fastslog finansminister Mogens Lykketoft efter gårsdagens indledende møder med partiet.
"Forsvarsbudgettet for 1999 er fastlagt. Det er en del af den aftale, vi indgik for flere år siden. Det, der skal ske derudover, er et tema, der skal forhandles i det nye år, når regeringen på baggrund af forsvarskommissionens rapport kommer med sit forhandlingsudspil. Derfor hører denne diskussion slet ikke hjemme i disse forhandlinger," sagde Mogens Lykketoft.
Artikel side 4

Show-time i svinestalden
*Politikerne stod i går på nakken for at fordømme det seneste udspil fra en af de mange forsmåede svinebaroner, der på grund af den såkaldte svinekrise har set sig nødsaget til at aflive nyfødte smågrise, fordi han ikke har råd til at fodre dem.
Postyret skyldes ikke så meget, at han slår den ihjel ved at slå deres hoveder ned i gulvet men mere, at han har inviteret til åbent hus, når han næste weekend slår 700 små grise ihjel, så alle kan få syn for landmændenes uhyrlige kår.
Politikere fra Dansk Folkeparti og de konservative vender sig skarpt imod den store svineproducent fra Horne. Brancheorganisationen Danske Slagterier og Landsudvalget for Svin tager også skarpt afstand fra planerne om at lade publikum se på, næste gang Jens Erik Hansen afliver smågrise.
Lene Espersen fra de konservative vil med lov forhindre, at svineproducenten foretager en "ulækker provokation" for offentligheden.

Information retter
*I artiklen 'Farmands hævn over PET' i gårsdagens Information står der i sidste afsnit, at Farmand 'lavede en video for Thielst Kristoffersen.' Der skulle selvfølgelig have stået Thies Kristoffersen.
Vi beklager fejlen, red.

Frankrig kræver Pinochet udleveret
*Også Frankrig meldte sig torsdag i rækken af lande, der formelt ønsker Augosto Pinochet udleveret til retsforfølgelse.
Beslutningen kommer som fem britiske dommere afsluttede deres høringer i går, om hvorvidt Pinochet kan udleveres eller er beskyttet af immunitet.
Mens nu både Frankrig Spanien og Schweiz kræver den tidligere diktator udleveret, så er der fortsat stille på den hjemlige front.
Herboende chilenere opfordrede i går endnu engang statsministeren, justitsministeren og Rigsadvokaten til at kræve Pinochet udleveret, så han kan retsforfølges for de forbrydelser han begik under sin til som Chiles diktator.
Enhedslistens Søren Søndergaard har skrevet til Rigsadvokaten og bedt ham afslutte behandlingen af chilenernes anmodning, inden den britiske Højesteret kommer med en afgørelse.
Artikel side 5

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her