Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

12. november 1998

PET-instrukser offentliggøres
*Justitsminister Frank Jensen besluttede i går at fremlægge de hemmelige PET-instrukser fra 1952 og 1953, der gav PET grønt lys til at registrere folk alene på baggrund af deres lovlige politiske aktivitet. Det sker som Folketinget i dag førstebehandler regeringens lovforslag til en undersøgelse af PET.
Frank Jensen skriver samtidig i et svar til Venstres retspolitiske ordfører, Birthe Rønn Hornbech, at regeringen er "åben" overfor at udvide den planlagte kommissionsundersøgelse til også at omfatte perioden fra 1945 til 1968.

Israel siger god for fredsaftale
*Den israelske regering ratificerede onsdag aften Wye River-aftalen med palæstinenserne. Men ratifikationen indeholder flere forbehold, sagde talsmænd.
Efter et næsten seks timer langt møde stemte ministerpræsident Benjamin Netanyahus kabinet med otte stemmer for, fire imod og fem, der undlod, for at ratificere land-for-sikkerhed-aftalen.
Kabinettet godkendte også de landkort, der opridser områder på Vestbredden, som ifølge aftalen skal overlades til palæstinensisk kontrol.

Fyringer bliver ugyldige
*Alle medarbejdere i virksomheder med over 50 ansatte skal fremover have krav på at blive hørt, inden virksomheden tager store beslutninger, f..eks. om at flytte produktionen til et andet land.
Sker det ikke, vil eventuelle fyringer være ugyldige, og medarbejderne vil kunne kræve erstatning.
Det er hovedindholdet i et direktivforslag, som EU-Kommissionen lagde frem i går. Både LO og DA har været imod direktivet, fordi de frygter, at de nye EU-regler vil tvinge danske virksomheder til at ændre de samarbejdsudvalg, der allerede i dag fungerer godt.
En kilde i EU-Kommissionen vurderede i går, at direktivet er så løst formuleret, at det ikke vil ramme de danske aftaler. Forslaget skal nu diskuteres af de 15 EU-landes arbejdsministre i december.

USA vil angribe Irak uden varsel
*USA vil sende 129 fly og flere end 3.000 soldater til Golfen, hvor de skal sættes ind i et eventuelt nyt opgør med den irakiske præsident, Saddam Hussein. Det meddelte det amerikanske forsvarsministerium i går aftes.
Ydermere blev det fra amerikansk side understreget, at USA er "parat og i stand til" at angribe Irak uden varsel, hvis ordren til at gribe militært ind bliver givet.
Som et yderligere tegn på, at det er ved at trække op til alvorlig krise i Irak, afkortede FN's generalsekretær Kofi Annan et besøg i Nordafrika på grund af krisen i Irak og alle FN's våbeninspektører blev trukket ud af Irak.
Rusland fastlog i går, at man modsætter sig militær magtanvendelse overfor Irak.

Kommuner bryder loven
*Et stigende antal kommuner tager hjemmehjælpen fra de ældre og henviser dem i stedet til hjemmeservice. Det er i direkte strid med loven, fastslår Enhedslisten, der kræver, at regeringen tager affære over for de pågældende kommuner.
"Vi kræver, at regeringen griber ind mod den udvikling, for det er i modstrid med forudsætningerne for loven om hjemmeservice," siger Enhedslistens Frank Aaen.
I betænkningen til loven om hjemmeservice står der klart, "at der ikke må ske en glidning af hjemmehjælpens praktiske opgaver over mod hjemmeservice."
Men det er netop det, Enhedslisten mener, er ved at ske. Senest i Hjørring Kommune, hvor 543 ældre har fået fjernet eller beskåret hjemmehjælpen og er blevet henvist til privat hjemmeservice.

Italien skaber tvivl om ØMU'en
*Dagen efter, at den tyske finansminister Oskar Lafontaines nærmeste økonomiske rådgivere Heiner Flassbeck antydede muligheden for at lette betingelserne i den stabilitetspagt, som ØMU-landene har indgået, lyder nogenlunde samme toner fra Italiens nytiltrådte ministerpræsident, Massimo D'Alema. I et interview onsdag med Herald Tribune siger D'Alama, at det lan blive nødvendigt at tage kravene op til fornyet revision.
"Vi er på vej mod et meget vanskeligt 1999 med faldende vækst og med risiko for alvorlig økonomisk tilbagegang og prisfald," sagde D'Alema.
For at sætte gang i den skrantende økonomiske vækst kan det ligeledes blive nødvendigt at igangsætte større offentlige investeringsprogrammer, tilføjede den italienske ministerpræsident.

En dræbt under uro i Zimbabwe
*Mindst en person blev dræbt og flere såret, da sikkerhedsstyrker i Zimbabwe onsdag åbnede ild mod demonstranter, der protesterede over en drastisk forhøjelse af benzinpriserne i landet.
Statsradioen i landet rapporterede, at urolighederne fandt sted i den østlige by Mutare ved grænsen til Mozambique i forbindelse med den generalstrejke, som fagforeningerne har iværksat. De kræver, at regeringen ophæver prisstigningen på 67 procent på benzin.

Forældre vil have børnefri ferie
*Flere forældre foretrækker at nyde ferien uden børn. Og det vækker bekymring hos både BUPL og Kommunernes Landsforening (KL). Flere kommuner forsøger at sætte en stopper for forældrenes uvilje til at holde ferie med deres børn ved at lade dem betale ekstra for daginstitutionspladsen, hvis barnet ikke holder mindst fire ugers ferie i løbet af et kalenderår.
BUPL synes ligesom kommunerne, at forældre og børn bør holde ferie sammen, men er imod kommunernes ekstraregning.
"Vi er generelt modstander af, at man straffer forældrene. Det handler om at gøre forældrene bevidste om, at de bare skal være sig selv og fordybe sig i samværet med børnene," siger formanden for BUPL, Bente Sorgenfrey til Ritzau.

Cuba eftergiver Nicaraguas gæld
*Trods egne økonomiske vanskeligheder har Cuba besluttet at eftergive 50,1 million dollar (ca. 300 mio. kr.), som Nicaragua skylder regeringen i Havana. Beslutningen er taget som følge af det økonomiske tilbageslag, Nicaragua har lidt i forbindelse med orkanen 'Mitch.'
Cuba skylder selv mere end 10 milliarder dollar (godt 60 mia. kr.) til udlandet, og har længe været en udtalt kritiker af den gældsbyrde, som den industrialiserede verden har påført Den tredje Verden.
Leder på forsiden

Kampe truer freden i Kosovo
*NATO udtrykte i går bekymring over situationen i Kosovo, som de seneste dage har været præget af nye sammenstød mellem serbiske sikkerhedsstyrker og etniske albanske partisaner.
Samtidig sagde OECD's internationale observatører, at de fortsatte krænkelser af våbenhvilen kan true de videre forhandlinger om fred i Kosovo.
"Det er nødvendigt for alle parter at huske på, at hvis de ikke opfylder aftalerne, kan det få meget alvorlige konsekvenser for en fredelig politisk løsning," sagde talsmanden Duncan Bullivant fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) til nyhedsbureauet Reuter.

Reformkrav mødt med skudsalver
*Indonesiens hovedstad Jakarta var onsdag på ny skueplads for uroligheder, og sikkerhedsstyrker skød varselsskud mod demonstrerende studenter, som kræver demokratiske reformer.
Studenterne var på vej mod parlamentsbygningen, hvor politikere under en ekstraordinær samling diskuterer politiske reformer.
Der var tilsyneladende ingen direkte konfrontation mellem parterne, men tre sikkerhedssoldater blev kørt over af en bil ført af studenter. Det var uklart, om påkørslen var overlagt.

Schweiz kræver Pinochet udleveret
*Schweiz bad onsdag formelt Storbritannien om at udlevere Chiles tidligere diktator, Augosto Pinochet, så han kan blive stillet for en domstol i Geneve, anklaget for bortførelse af og mord på en schweizisk student i 1977. Anmodningen er et klart signal om, at Schweiz støtter det spanske krav om udlevering, hedder det i en erklæring fra det schweiziske forbundspolitis kontor.

Banankrig fortsætter på ord
*I et brev til præsident Bill Clinton advarer EU-kommissionens præsident, Jacques Santer, om, at det kan få alvorlige konsekvenser for alle internationale handelsaftaler, hvis USA gør alvor af truslerne om at indlede en handelskrig med EU.
USA har truet med at lægge 100 procent straftold på en lang række europæiske produkter, hvis ikke EU straks ændrer sine regler for import af bananer.
USA mener, EU reserverer for store dele af sine markeder til bananer fra tidligere kolonilande på bekostning af bananer fra Latin- og Mellamamerika, hvor amerikanske firmaer har store interesser.

Norske pressefolk hjalp POT og FET
*To norske journalister anklager i en ny bog en lang række norske journalister og redaktører for at have arbejdet for både den norske efterretningstjeneste (POT) og Forsvarets Efteretningstjeneste (FET). De journalister, Bjørn Nielsen og Finn Sjue, skriver i bogen "Skjult dagsorden", at der alene under den kolde krig i 60'erne var 200 pressefolk, der stod i forbindelse med de hemmelige tjenester.
Forfatterne hævder, at de uformelle netværk mellem norske journalister og de hemmelige tjenester stadig er virksomme uden dog at sætte navn på nogen af journalisterne.

Der blev danset for og på trods af dagsværk
*26.000 gymnasie- og hf-elever dansede, malede og cyklede til sammencirka 5,3 mio. kr. ind i går på årets Operation Dagsværk, som i år støtter fem uddannelsesprojekter i de palæstinensiske selvstyreområder.
På trods af eller måske netop på grund af den heftige debat der har været om dette års operation Dagsværk, der er blevet beskyldt for at vælge side i en politisk konflikt, så er indsamlingsresultatet bedre end sidste år.
Helsingør Gymnasium og Ingrid Jespersens Gymnasium boykottede årets indsamling på grund af, at man mente, at materialet tog forsvar for palæstinenserne. Alligevel valgte nogle elever fra netop de to gymnasier at trodse skolernes boykot og deltage i indsamlingen.
Fra Dagsværks kontor vurderer kampagneleder Pernille Rosenkrantz-Theil, at debatten i år i sidste ende
har betydet, at folk ikke har været i tvivl om, hvad der blev samlet ind til.
"Det er klart, at den negative omtale, som Operation Dagsværk fik i starten af kampagnen, har skræmt nogle elever væk, men omvendt oplever vi, at eleverne er meget bedre oplyst om projekterne og projektlandet end tidligere," siger hun. For første gang er Færøerne og Grønland med i kampagnen. Omkring 75 pct. af alle elever på Færøerne var ude at arbejde, mens Grønland først samler ind på mandag.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her