Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

11. november 1998

USA: Tiden rinder ud for Irak
*USA's forsvarsminister, William Cohen, sagde tirsdag, at "tiden rinder ud for Irak" og meddelte ligeledes, at et andet af USA's store hangarskibe nu sætter farten op med kurs mod Golfen.
"Det her kan ikke fortsætte. For på et tidspunkt har en dans sin begyndelse og sin afslutning," sagde Cohen, der tirsdag mødtes med præsident, Bill Clinton, hvor de diskuterede de muligheder for at svare militært igen på Iraks afvisning af FN's krav med flere af militærets topfolk.
Det Hvide Hus meddelte, at man ikke regnede med, at mødet ville munde ud i en endelig beslutning om, hvorvidt USA ville ty til militær indgriben for at få irakiske præsident Saddam Hussein til at makke ret.

Svinebaroner hyler for døve øren
*Fødevareminister Henrik Dam Kristensen fastslog endnu engang i går, at han ikke agter at komme de store svineproducenter til undsætning nu, hvor krisen kradser i svinebaronernes lommer.
"Det her sker jo på baggrund af tre år med meget gode indtjeninger, og derfor forventer jeg da også, at der er mange svineproducenter, der har konsolideret sig. Det er jo ikke usædvanligt, at svinepriserne går op og ned," siger Dam Kristensen.
Soc. dem. har venstrefløjen og dermed et folketingsflertal bag sig til at afvise svineproducenternes krav om nationale støtteordninger.

200 mio dollar til Mellemamerika
*Verdensbanken lovede tirsdag at stille 200 mio. dollar (ca. 1,26 mia. kr.) til rådighed til hjælp for de lande i Mellemamerika, der er ramt af orkanen "Mitch".
"Vi har givet grønt lys for, at penge fra eksisterende projekter frigives, samtidig med at vi forbereder nødhjælp til de lande, der har yderligere brug for økonomisk hjælp," sagde Verdensbankens direktør, James Wolfensohn, tirsdag.
Wolfensohn tilføjede, at Verdensbanken stiller omkring 100 mio. dollar til umiddelbar rådighed for Honduras til nød- og genopbygningshjælp, mens Nicaragua får stillet 60 mio. dollar til rådighed, Guatemala 21 mio. dollar og El Salvador 20 mio.

Israel stemmer om fredsaftale
*Israels regering vil onsdag gennemføre den længe ventede afstemning om land-for-fred-aftalen, som blev underskrevet i Washington for nylig af den israelske ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, og palæstinenserlederen Yasser Arafat.
Israels regering udskød sidste fredag den endelige godkendelse af aftalen med palæstinenserne efter et bombeattentat i Jerusalem.

Ekstra årsløn for funktionærtitel
*Trafikminister Sonja Mikkelsen kommer nu statens eget busselskab til hjælp og tilbyder de godt 500 tjenestemænd i det skrantende selskab, Combus, en økonomisk kompensation på en ekstra årsløn for at skifte til en billigere overenskomst.
I følge Berlingske Tidende ligger der allerede en politisk aftale mellem De Radikale, Venstre og Det Konservative Folkeparti.
Aftalen betyder, at selskabet står mere ligeligt i forhold til private konkurrenter.

Nye revner i Chiquitas image
*De to største fagforeninger i Holland opfordrede i går de hollandske forbrugere til at boykotte bananer fra Chiquita og Dole. Opfordringen kommer efter at Chiquita og Dole med øjeblikkelig virkning har fyret 18.000 medarbejdere i Honduras og Nicaragua i kølvandet på orkanen Mitch.
I en pressemeddelelse fra den ene fagforening FNV's ledelse betegnes fyringen af de mange plantagearbejdere som "inhuman og asocial".
"Det er utroligt, at to store bananselskaber fyrer sit personale, samtidig med at hele verden samler sig for at hjælpe de nødstedte for tragedien i Mellemamerika," hedder det i meddelelsen, hvor der lægges vægt på, at de to bananselskaber igennem årtier har "indtjent millioner af dollar på udnyttelse af bananplantager i Mellemamerika."

Uroen fortsætter i Bangladesh
*En oppositionsledet generalstrejke i Bangladesh resulterede tirsdag i fornyet uro og tvang butikker, havne og børser til at lukke - mindst 40 blev såret under sammenstød mellem oppositionstilhængere og regeringstilhængere.
Strejken er indkaldt og organiseret af den tidligere premierminister Begum Khaleda Zias parti BNP og støttet af partiets højreorienterede allierede.
BNP kræver, at premierminister Sheikh Hasina udskriver nyvalg før tiden. Det næste parlamentsvalg er ellers planlagt til 2001.

Salmonella spirer i spirer
*Levnedsmiddelkontrollen i Fredericia har fundet salmonella i en prøve blandede spirer. Blandingen stammer fra firmaet Greenow. Det drejer sig om en blanding af azukispirer, grønærter, babyspirer, lucernespirer og kikærter. Der er tale om to forskellige pakninger, nemlig "Grøntmandens Spiremix, der er pakket for Dagrofa, og "Friske spire mix", der er produceret og pakket af Greenow, autorisationsnummer 8.872. Begge pakninger er solgt i pakker a 200 gram og har en holdbarhed frem til den 17. november

Dagsværk-omtale har skabt interesse
*Den heftige debat om dette års Operation Dagsværk, som finder sted i dag, har skabt opmærksomhed om projektet og tegner til at blive en succes. Efterspørgslen efter dagsværkere, gymnasielever, der udlejer deres arbejdskraft for en dag, har været så stor, at man i hovedstadsområdet nærmest kan melde udsolgt, lyder det fra kampagnekontoret. Samtidig har der været stor opbakning ude på gymnasierne. I alt deltager 163 gymnasier, hf-centre, VUC-centre og htx-uddannelser i dagen, hvor der sidste år var deltagelse fra 140 institutioner.

Fiskere får bøder
*En stor gruppe vestjyske fiskere blev tirsdag ved retten i Lemvig idømt bøder for tilsammen 1,4 millioner kroner for ulovligt fiskeri fra Thyborøn, Thorsminde og Lemvig. Største bøde var på 300.000 kroner og mindste på 2.500 kroner.
Foruden bøderne blev fiskerne idømt konfiskation af i alt 4,5 millioner kroner.
Det ulovlige i fiskeriet var, at fiskerne enten ikke indberettede hele deres fangst eller omskrev fiskearterne, så kvoterne ikke blev overskredet. Kontrol af regnskaberne afslørede fiskerne.

Et minuts stilhed i Sverige
*Sverige gik mere eller mindre i stå i går kl. 14.00, da man over hele landet holdt et minuts stilhed for at mindes de 63 unge mennesker, som omkom ved brandkatastrofen den 30. oktober i Göteborg.
Årsagen til branden kendes endnu ikke og det har forstærket rygterne om, at branden var påsat. Göteborgs bystyre har besluttet at give hver familie, der har mistet et ungt menneske ved branden, 20.000 kr. i erstatning.

Skarp kritik af Novo Nordisk
*Ifølge Aktuelt har den danske medicinalkoncern Novo Nordisk indgået millionhandel med Algeriet, der vil indbringe Novo Nordisk mindst 400 mio. om året.
Aftalen bliver stærkt kritiseret af dr. phil i islamiske forhold ved Københavns Universitet, Jørgen Bæk Simonsen, der mener, at det er udtryk for en blåstempling af militærregimet i Algeriet.
"Ved at indgå aftaler med landets generaler bidrager Novo til en forværring af situationen i landet. I Algeriet opleves Novos fabrik som et synligt bevis på, at Danmark har valgt side i borgerkrigen" siger Jørgen Bæk Simonsen.
Novo Nordisk selv betegner handlen som interessant og afviser at virksomhedens aktiviterer i Algeriet er en blåstempling af det ene eller det andet.

Ugeavis anker til Højesteret
*Redaktør Jens Erik Olsen, Ugeavisen i Karup, vil søge om at få Højesteret til at behandle sagen om det billede, som avisen har bragt af kronprins Frederik og sangerinde Maria Montell i badetøj på en fransk flodbred.
Landsretten har dømt redaktøren til i sin avis at bringe den kendelse, som Pressenævnet har afsagt om, at det var "i strid med god presseskik" at bringe billedet.
Jens Erik Olsen vil om tilladelse til at anke til Højesteret, fordi han finder sagen principiel.
Pressenævnet rejste sagen mod Ugeavisen af sig selv, uden at den forulempede part havde bedt om det. Og uden at få nogen udtalelse fra den forulempede part.

Pinochet-sag afgøres torsdag
*Storbritanniens øverste retsinstans, Overhusets juridiske panel, ventes senest torsdag at afslutte deres høring om, hvorvidt den tidligere chilenske diktator Augusto Pinochet skal udleveres til Spanien. Det oplyste Pinochets advokater tirsdag.
Overhusets juridiske panel vil enten straks afsige en kendelse, der gør, at Pinochet kan vende hjem til Chile som en fri mand.
Eller også vil panelet vente med at afsige en kendelse i op til to uger.
Tirsdagens møde i det juridiske panel, høringens fjerde dag, gik først og fremmest med indlæg fra Pinochets advokater, der gentog deres argumenter om, at deres klient, som tidligere statsoverhoved, er beskyttet af immunitet.

Studenteruro i Indonesiens gader
*Mens Indonesiens øverste lovgivende forsamling i går indledte et ekstraordinært fire-dages møde for at drøfte politiske reformer, mødte tusinder af reformvenlige studenter op i nærheden af parlamentet i hovedstaden Jakarta.
Studenterne blev mødt af et massivt opbud af militær og sikkerhedsstyrker og flere steder kom det til alvorlige sammenstød, som gav næring til minderne om de voldelige uroligheder i maj, der kostede 1.200 mennesker livet og tvang præsident Suharto fra posten. Studenterne kræver yderligere reformer end de, regeringen har lagt til, og samtidig kræver de præsident Habibies afgang.
"Vi er her for at protestere mod parlamentsmødet, for dette er ikke, hvad folket ønsker," sagde en studenterleder til journalister.
Samtidig med studenterdemonstrationerne i Jakarta krævede flere ledende indonesiske oppositionspolitikere, som ikke deltager i den lovgivende forsamlings møde, at det kommende præsidentvalg, som er fastsat til december næste år, rykkes frem.
"Habibie skal afslutte sin præsidentperiode inden udgangen af næste år," sagde oppositionspolitikeren Amien Rais, som var med på barrikaderne, da Suharto blev fjernet for knap et halvt år siden.

Information retter
*I gårsdagens forsideleder 'Svin på støtten' blev formanden for Landsforeningen af Danske Svineproducenter til Kent Skolling. Han hedder Kent Skaanning.
I samme åndedrag beklager vi, at der i slutningen af artiklen 'Ambassader vildleder turister' har indsneget sig en fejl. I afsnittet 'Information kontaktede Sveriges og Norges ambassader i Zagreb, hvorfra det oplyses, at maksimum for sagsbehandling af en kroatisk asylsag, er....]
Som det fremgår af artiklen, er der tale om en visumsag og ikke asylsag, som der står.
Vi beklager fejlene, Red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her