Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

3. november 1998

Hans Hækkerup fastholder auditør
*Forsvarsminister Hans Hækkerup (S) holder fast ved at bruge forsvarets auditør til at undersøge nuværende og kommende sager i Forsvarets Efterretningstjeneste, FE. Han afviser, at FE bør inddrages i den kommende PET-undersøgelse og heller ikke nye afsløringer af FE, kan få Hans Hækkerup til at ændre holdning til undersøgelsesformen.
"Forudsat at der bliver bragt nye ting op, må jeg bede ham (generalauditøren, red.) undersøge dem. Men det sker jo ikke hvert år," siger forsvarsministeren.
Leder og artikel på forsiden og artikler side 4

DF undrer sig over Schengen-dom
*Dansk Folkeparti undrer sig over, at Vestre Landsret mandag afviste at behandle grundlovssagen om Schengen-konventionen.
Partiets EU-ordfører Kristian Thulesen Dahl er derfor godt tilfreds med, at Foreningen Grundlovsværn 1997 allerede har besluttet at anke sagen til Højesteret.
"Det er ubegribeligt, at Vestre Landsret har indtaget denne holdning al den stund, at Højesteret for kun et par år siden i en lignende sag om Danmarks tilslutning til Maastricht netop desavouerede Østre Landsret, som på samme måde havde afvist at behandle sagen," mener Kristian Thulesen Dahl.
Artikel side på forsiden

Irak nægter fortsat at samarbejde
*Irak aflivede mandag ethvert håb om, at landet alligevel - som tidligere meddelt mandag - vil samarbejde med FN's våbeninspektører. Det skete til trods for trusler fra USA, Storbritannien og Tyskland om militær indgriben.
Styret i Irak vedtog mandag enstemmigt med 250 stemmer for at aflyse ethvert samarbejde med FN's våben-inspektører (UNSCOM), indtil FN's sikkerhedsråd reviderer de sanktioner, verdenssamfundet har sat ind mod Irak. Allerede lørdag afviste Irak at lade FN's våbeninspektører foretage flere inspektioner på steder, som er identificeret som produktionssteder. Irak tillader dog fortsat, at der findes hundreder af overvågningskameraer og elektroniske sensorer.
Den amerikanske præsident, Bill Clinton, krævede mandag, at Irak lader FN's våbeninspektører "gøre det arbejde færdig", som de blev sendt af sted for at udføre.
Han sagde, at han ikke ville udelukke nogen muligheder, indtil de får lov at genoptage deres opgave.

Israel lægger fredsaftale på køl
*Israel erklærede mandag, at man udsætter gennemførelsen af den fredsaftale med palæstinenserne, der blev indgået i USA, i mindst ti dage - indtil den 12. november - for at give parlamentet tid til at stemme om den nye aftale.
Artikel side 5

Våbenhvile i Guinea-Bissau
*Parterne i borgerkrigen i Guinea-Bissau er blevet enige om en våbenhvile efter fem måneders kampe, sagde det vestafrikanske lands stedfortrædende udenrigsminister, Joao Cardoso, mandag.
Præsident Joao Bernardo Vieira og oprørslederen general Ansumane Mane underskrev sent søndag aftalen i Nigerias hovedstad Abuja.
Ifølge aftalen skal alle udenlandske soldater trækkes ud, og der skal holdes valg i Guinea-Bissau inden årets udgang.

Flere tager bilen over Storebælt
*Lufthavnen i Tirstrup har mistet ca. hver femte passager, hvilket primært tilskrives åbningen af den faste forbindelse over Storebælt.
Lufthavnen skønner på basis af tallene for de første 10 måneder, at tilbagegangen i år for indenrigstrafikken vil blive på ca. 17 pct. og 21,5 pct., når udenrigstrafik m.v. tælles med. Også Billund har måttet bøde kraftigt efter åbningen af broen over Storebælt - alene på indenrigstrafikken var tilbagegangen på 34 pct. i de første tre kvartaler. Derimod klarer lufthavnen sig godt med udenrigs-ruterne og chartertrafikken, hvor der var en fremgang på 3,7 pct.

Børnene koster kommuner dyrt
*For tredje år i træk kan en række af landets 275 kommuner konstatere et overforbrug ved årets udgang - hovedsagligt på grund af pasningsgarantien, skriver Aktuelt mandag.
Mange kommuner har givet en børnepasningsgaranti, der i praksis er blevet for dyr, oplyser cheføkonom Jan Olsen, Kommunernes Landsforening, KL.
Ifølge Aktuelt har tre ud af fire kommuner svært ved at overholde budgetterne. Også i 1997 og 1996 løb kommunernes økonomi løbsk. I fjor brugte man 1,2 mia. kr. for meget. Flere kommuner har på næste års budgetter kraftigt skåret ned på midlerne børnepasning og flere steder varsles bliver det dyrere at få passet sine børn.

Danske aktier skal øge indflydelse
*Danmark planlægger at købe for 2,6 milliarder kroner aktier i Verdensbanken for at sikre sig større indflydelse på bankens fremtidige politik. Det fremgår af et såkaldt aktstykke fra Udenrigsministeriet til Folketingets finansudvalg, hvor udvalget orienteres om beslutningen.
Udenrigsministeriet begrunder sit køb med, at det er igennem aktiekøb, at Danmark kan sikre sig øget indflydelse på bankens dispositioner.

Flere ofre for diskotekbrand
*Yderligere to personer er døde efter diskoteksbranden i fredags i Göteborg.
I løbet af natten til mandag døde en svært forbrændt ung mand, oplyste Göteborg-politiets talsmand, og mandag formiddag meddelte Sahlgenskra hospitalet i Göteborg, at yderligere en ung mand var død.
Hermed er 62 personer døde som følge af branden på Hisinger i Göteborg.

Nye britiske eurotoner
*Storbritannien vil fremskynde sine forberedelser til at tilslutte sig den fælles europæiske møntfod, euroen, så den kan være klar, endnu inden der afholdes folkeafstemning om spørgsmålet. Det fastslog den britiske finansminister Gordon Brown i går.
Godt nok er landet ikke med blandt de 11 EU-lande, der indfører euroen fra nytår.
"Men vi har forpligtet os til at forberede vores land aktivt på at kunne træde ind, hvis den fælles valuta bliver vedtaget," sagde Labour-regeringens finansminister Gordon Brown.
Ifølge finansministeren vil regeringen i januar 1999 offentliggøre en såkaldt omstillings-plan, der trin for trin vil beskrive de nødvendige faser og procedurer. Folkeafstemningen om det i Storbritannien højst kontroversielle spørgsmål holdes formentlig efter det næste parlamentsvalg, der skal finde sted senest i 2002.

Danmark bør presse Storbritannien
*Herboende chilenere opfordrer Folketinget til at melde sig i rækken af lande, der officielt støtter det internationale pres mod Storbritannien til at udlevere den forhenværende chilenske diktator Augusto Pinochet til Spanien.
"Danmark vil dermed deltage i det internationale pres, der i disse dage udøves mod de britiske myndigheder," siger Eduardo Montanares fra Den Chilenske Forening i Danmark. En foreløbig kendelse fra en overret i London om, at Pinochet som tidligere statsleder ikke kan retsforfølges, er blevet appelleret til en højere britisk retsinstans.

Højskolerne må klare sig selv
*Undervisningsminister Margrethe Vestager (R) er ikke indstillet på at efterkomme et krav om flere penge til højskolerne. Kravet kommer fra en kreds af højskolebestyrelser, der opfordrer regering og Folketing til allerede på finansloven 1999 at afsætte flere midler til højskolerne, fordi de mener, at mange folkehøjskoler er truet af lukning.
"Sådan har det altid været. Det er en del af højskoletraditionen. Idet det er meget nemt at oprette en højskole, kan man ikke gå ind og redde dem alle sammen, når de får problemer. Det er klart, at hvis de er truet, fordi der er sket fejl, og de ikke er tilgodeset, som de bør, så skal det rettes, men det er der ikke noget, der tyder på," siger Margrethe Vestager.

Mitch hærger Mellemamerika
*I Mellemamerika slikker man sårene og tæller de døde efter en uges hårde prøvelser i selskab med "Mitch" - en af de værste orkaner i regionen i de sidste 20-30 år. Det officielle antal af omkomne er steget til over 1.300, heraf 808 alene i Nicaragua.
Selvom "Mitch" er blevet mildere, som dagene er gået, kæmper Nicaragua og andre mellemamerikanske lande fortsat med følgerne af de kraftige regnskyl forårsaget af orkanen, og "Mitch" vurderes stadig som en af de værste storme i området, siden orkanen "Fifi" i 1974 dræbte 3.000 i Honduras.

De konservative skraber bunden
*Vælgerflugten fra det Konservative Folkeparti kan betyde, at partiet slet ikke bliver repræsenteret i Folketinget efter næste valg. Det forudser Ugebrevet Mandag Morgen på baggrund af en analyse, som ACNielsen AIM har lavet.
Ifølge analysen, der bygger på vælgermålinger fra juli til oktober, holder kun halvdelen af de 300.000 vælgere, der stemte konservativt ved marts-valget, i dag fast ved partiet.
Det betyder, at partiets nuværende tilslutning, som i AIM's aktuelle måling er omkring 7,6 pct., i meget stor udstrækning består af "flygtige vælgere".

Festen fejres i London
*Den danske succesfilm "Festen" blev mandag nomineret som en af de syv, der skal kæmpe om hæderen som den bedste spillefilm i Europa i 1998.
Det Europæiske Filmakademi står for uddelingen, der foretages ved et stort galla-arrangement i London den 4. december.
Desuden nominerede akademiet Ulrich Thomsen, der har en af hovedrollerne i "Festen", til prisen som bedste mandlige skuespiller i Europa. Thomas Vinterbergs dogme-drama om familiens og sædernes forfald fik juryens specialpris på filmfestivalen i Cannes.

Ny politisk dagsorden i Makedonien
*Makedoniens ministerpræsident, Branko Crvenkovski, accepterede tidligt mandag, at hans parti, Socialdemokraterne, havde tabt landets parlamentsvalg søndag.
"Vi vil ikke stille spørgsmålstegn ved valgresultatet. Vi har vist, hvordan der skal regeres. Nu vil vi vise, at det også kan være nyttigt at være i opposition, sagde Branko Crvenkovski i en tale, der blev transmitteret til nationen.
Ministerpræsidenten lovede, at den Socialdemokratiske Alliance, SDM, landets tidligere kommunistparti, vil støtte den nye regering, hvis den "træffer de rette beslutninger". En højrekoalition bestående af to partier vandt dermed begge valgrunder, hvoraf den første fandt sted 18. oktober.
Makedoniens parlament har 120 pladser, og generalsekretæren for partiet Demokratisk Alternativ, sagde, at det sammen med koalitionspartneren UMRO-DPMNE vil råde over 59 af pladserne. Omkring 1,5 mio. mennesker kunne stemme ved valget i den fattige stat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her