Læsetid: 6 min.

Nyhedsoverblik

2. november 1998

PET forsøgte at aflytte Rigspolitiet
*Politiets Efterretningstjeneste (PET) forsøgte at arrangere en aflytning af Rigspolitiets Rejsehold for at beskytte en af PET's meddelere.
Det oplyste TV2 Nyhederne søndag aften på baggrund af oplysninger fra den tidligere PET-agent og historiker Frede Farmand.
Frede Farmand forklarede i udsendelsen, at PET i Århus tog kontakt til ham for hemmeligt at få aflyttet en afhøring mellem Farmand og Rigspolitiets Rejsehold.
Afhøringen skulle være et led i efterforskningen mod en politiassistent, der var mistænkt for i 1991 at have lækket oplysninger til Den Danske Forenings næstformand.
Den fungerende leder af rejseholdet, vicekriminalinspektør Kjeld Agerskov Petersen, siger til TV2 Nyhederne: "Min umiddelbare reaktion er, at det ikke kan passe. Men hvis det gør, er jeg meget overrasket."
Artikel side 4

Pinochet meldt til politiet i Norge
*Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet er blevet anmeldt til politiet i Norge. Bag anmeldelsen står bl.a. eksil-chileneren Marcello Ferrada-Noli, som er professor ved Universitetet i Tromsø. Ferrada-Nolis anmeldelse gælder to barndomsvenner, som begge blev pågrebet i den chilenske hovedstad Santiago i 1974 og forsvandt, mens de var i sikkerhedsstyrkernes varetægt.
Ferrada-Noli anfører desuden, at han selv var offer, da han blev interneret som formodet venstreorienteret på stadion i byen Concepcion. Han kræver, at Pinochet tiltales og straffes efter norsk ret, eller at de norske myndigheder bidrager til, at Pinochet retsforfølges.
Tidligere er der blevet indgivet politianmeldelse mod Pinochet i Spanien, Schweiz, Italien, Frankrig, Belgien og Sverige.

Lafontaine roser USA's rentepolitik
*USA's centralbankchef, Alan Greenspan, har vist, at det kan lade sig gøre at skabe inflationsfri økonomisk vækst og på samme tid øge beskæftigelsen.
Det siger Tysklands nye socialdemokratiske finansminister, Oskar Lafontaine, til mandagsudgaven af det tyske tidsskrift Der Spiegel.
Lafontaines udtalelser falder efter, at den amerikanske centralbank to gange inden for kort tid har nedsat renten. Og efter, at der fra sidste weekends uformelle EU-topmøde i Wien lød en klar opfordring til Den Europæiske Centralbank (ECB) om, at det fremtidige renteniveau i Den Økonomisk-Monetære Union bør sænkes med henblik på at afskærme Europa fra den økonomisk-finansielle krise.
I sidste uge haglede kritikken fra de tyske oppositionspartiers side ned over Lafontaines hoved efter, at han i utvetydige vendinger havde opfordret den almægtige tyske centralbank, Bundesbank, til at nedsætte renten.

Skove kan ikke tage CO2-udslip
*Verdens skovareal kan ikke anvendes som "skraldespand" til at optage mere af industrilandenes udslip af kuldioxid (CO2) og andre drivhusgasser, advarer WWF Verdensnaturfonden i en ny rapport forud for FN's klimakonference 2.-13. november i Buenos Aires.
Tværtimod er en tredjedel af verdens skove truet af global opvarmning på grund af afbrænding af fossile brændsler (kul, olie, gas). Det gælder især de tempererede skove i Nordamerika, Europa og Sibirien, hvis areal ifølge WWF kan blive reduceret med 40 procent, såfremt drivhusgasser som CO2 driver de globale temperaturer så meget i vejret, som forskere frygter.
Hvis træer, som for halvdelens vedkommende består af kulstof, ødelægges af den globale opvarmning, kan enorme mængder CO2 slippe ud i atmosfæren og accelerere processen yderligere.

Politiaktion mod sort arbejde
*60 mand fra Uropatruljen ved Odense Politi, Told & Skat Odense samt Direktoratet for Arbejdsløshedsforsikring gennemførte lørdag aften en stor aktion mod sort arbejde på restauranter i Odense. Mængder af regnskabsmateriale og pengekontanter blev beslaglagt på fem restauranter i Odense.
Grundig forberedelse af aktionen har medført, at der er rejst så begrundet mistanke, at aktionen kunne gennemføres på basis af ransagningskendelser, oplyser Told & Skat.

Kommuner sløser med sikkerheden
*Indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) vil ikke længere finde sig i, at de kommunale brandmyndigheder sløser med brandtilsyn på diskoteker og barer. Ministeren vil nu have strammet kommunernes tilsyn, skriver Politiken søndag.
Den kontante melding kommer efter branden i Göteborg natten til fredag, som kostede 60 unge livet.
Kommunerne er ifølge loven forpligtet til mindst en gang om året at gennemføre et brandtilsyn, men de seneste opgørelser viser, at en tredjedel af landets kommuner ikke lever op til reglerne.

Kina vil have euro som valutareserve
*Kina har planer om at have et betragteligt beløb af EU's kommende valuta, euro, liggende som den kinesiske nationalbanks valutareserve.
Det sagde EU-kommissionens næstformand Leon Brittan under et officielt besøg i Kina.
Leon Brittan tilføjede, at kinesiske embedsmænd ikke havde sat et præcist beløb på, hvor mange euro, kineserne vil ligge inde med.
Euroen introduceres næste år. Kinas valutareserve er i øjeblikket på 141 milliarder dollar (knap 900 milliarder kr.)
Den kinesiske ministerpræsident Zhu Rongji sagde til den besøgende EU-delegation, at Kina håber, at euroen bliver en stabil valuta.

Hvem bliver ny WTO-chef
*Verdenshandelsorganisationen, WTO skal have ny generaldirektør. Den nuværende generaldirektør, italieneren Renato Ruggiero stopper til april. WTO meddelte i sidste uge, at der nu er nomineret fire kandidater:
Den tidligere marokkanske landbrugsminister, handelsambassadør, Hassan Abouyoub. Den tidligere New Zealandske udenrigs-, handels- og premierminister Mike Moore. Den tidligere canadiske handelsminister Roy Maclaren, som forhandlede NAFTA aftalen på plads for Canada. Og Thailands handels- og vice-premierminister Dr. Supachai Panitchpakdi.

Mor bag rattet i Saudi-Arabien
*Et hårdnakket rygte har skabt både glæde og frygt i Saudi-Arabien. Rygtet siger, at kvinder snart får lov til at sidde bag rattet i en bil i det meget konservative islamiske kongerige ved Den Persiske Golf.
Saudiarabiske og udenlandske iagttagere siger, at det olierige land syder af overbevisende forlydender og snak om det, som kan gå hen og blive det største fremskridt for kvinders frigørelse i Saudi-Arabien. Iagttagerne vurderer, at økonomiske årsager gør det sandsynligt, at der er hold i sagen. Hvis kvinder får lov at køre bil, kan det betyde, at saudiaraberne ikke længere får brug for en halv million udenlandske chauffører.
Holder rygterne vand, vil det være en dramatisk ændring i det kønsopdelte kongerige, hvor kvinder skal tildækkes fra top til tå og ledsages af en mandlig slægtning, når de færdes offentligt.

Oversvømmelser truer i Tyskland
*Kraftigt regnvejr øgede i går risikoen for oversvømmelser flere steder i det centrale og sydlige Tyskland.
Rhinen, Mosel og andre floder var nær ved at gå over deres bredder, og bl.a. den gamle bydel i Köln er truet.
Skibstrafikken på Rhinen ved Köln og Koblenz blev indstillet.
Mange tusinde kældre står under vand. Flere motorveje og gader er afspærret, fordi der er for meget vand på kørebanen. Det tyske forsvar er sat i forhøjet beredskab for at kunne rykke hurtigt ud for at dæmme op for oversvømmelser. Også andet katastrofemandskab er parat til blive sat ind med kort varsel.

Iransk øvelse ved afghansk grænse
*Iran holder en ny militærmanøvre i det spændte område mellem Iran og Afghanistan. Det meddelte den statskontrollerede iranske radio.
Ifølge oplysningerne vil øvelsen omfatte både infanteri, panser- og artilleri-enheder samt kommandostyrker og luftvåbnet.
Spændingerne mellem Iran og Afghanistan steg dramatisk i august, efter at Taleban-militsen, der regerer i store dele af Afghanistan, myrdede adskillige iranske diplomater, som den meget fundamentalistiske milits havde taget til fange under et angreb på oppositionsstyrker.

Light up our lives
*Hver tredje dansker vil få en bedre livskvalitet og mere energi, hvis de får bedre belysning hjemme og på arbejde. Det vurderer psykiater og overlæge Henrik Dam, der de seneste fem år har behandlet danskerne for vinterdepressioner, skriver De 3 Stiftstidender og JyskeVestkysten.
"Vores undersøgelser viser, at syv procent af danskerne lider af egentlige vinterdepressioner. De er så syge, at de slet ikke fungerer og må i behandling. Men jeg vil skønne, at op imod en trediedel af danskerne vil få det bedre, hvis de opholder sig i rum med bedre lys, siger Henrik Dam."

Dementi
*I Information Weekend beskrev vi tidligere professor Paul Thygesens indsats i afklaringen omkring telefonaflytningen af Alfred Jensen i 50'erne. Vi skrev, at Paul Thygesen var død. I går ringede han redaktionen op og dementerede den oplysning, som har vakt nogen undren hos hans nærmeste.
Information beklager dybt at have viderebragt den forkerte oplysning. Red.
Opinion side 9

Årsag til brand i Göteborg fortsat ikke kendt
*Alle 60 unge, som omkom ved en brand i et festlokale natten til fredag i Göteborg, var i går blevet identificeret og deres pårørende underrettet.Det oplyste Göteborg politi på en pressekonference.
Samtidig blev det meddelt, at myndighederne fortsat ikke kender årsagen til branden.
"Der er intet, der peger på en naturlig forklaring. Men der er heller intet, der peger på, at branden er påsat," sagde den offentlige chefanklager, Ulf Nóren.
En tredje mulighed, der luftes, er, at branden skyldtes et uheld, f.eks. et væltet stearinlys. Opklaringen af brandårsagen er blevet vanskeliggjort af, at samme vidner har afgivet forskellige udsagn, oplyste lederen af efterforskningen, Hans Carlsson.
De tekniske undersøgelser, der skal fastslå brandårsagen, blev genoptaget søndag. Undersøgelserne har vist sig vanskelige, og politiet venter ikke, at et resultat vil ligge klart før i slutningen af den kommende uge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her