Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

25. november 1998

Flertal for at tjekke Finanstilsynet
*Der er flertal udenom regeringen til en uvildig undersøgelse af Finanstilsynets rolle i blandt andet Hafnia og Baltica-sagerne.
Det stod klart efter tirsdagens samråd i Folketingets erhvervsudvalg, hvor økonomiminister Marianne Jelved (R) med henvisning til sin tavshedspligt var afskåret fra at give politikerne de fyldestgørende oplysninger om Finanstilsynets rolle i blandt andet Hafnia- og Baltica-sagen, som de havde efterlyst.
Partierne bag kravet er Venstre, Fremskridtspartiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten og de konservative.
Økonominister Marianne Jelved afviste i går, at det skulle være nødvendigt med en undersøgelse men et politisk flertal kan gennemtvinge en undersøgelse.

20 kurdere dræbt under kamp
*Tyrkiske sikkerhedsstyrker har dræbt 20 kurdiske oprørere under kampe, der også kostede tre tyrkiske soldater livet i Tyrkiets sydøstlige del. Det sker mens Tyrkiet kræver PKK-lederen Abdullah Öcalan udleveret fra Italien, så han kan stilles for en domstol i Tyrkiet. Italien nægter fortsat at udlevere Öcalan med henvisning til, at Tyrkiet har dødsstraf. Henved 6.000 tyrkiske soldater indledte en ny offensiv mod de kurdiske oprørere mandag.

Sellafield forurener Norges kyster
*Nye målinger viser en stigning af det radioaktive stof technesium i de nordnorske farvande. Stoffet kommer fra det britiske atomgenindvindingsanlæg Sellafield i det nordvestlige England.
Værdierne udgør ingen sundhedsrisiko, men det er vigtigt at følge med i udviklingen, mener forskeren Anne Liv Rudjord ved Statens Stråleinstitut.
"Tallene viser en tredobling i forhold til det nivau, vi havde før, vi så effekten af, at Sellafield øgede sine udslip af technesium-99," siger Rudjord til den norske radio tirsdag.
Den sammen tendens ser forskerne i analyse af tangprøver. De viser en jævn stigning af stoffet siden årsskiftet 1997/1998 og frem til april i år.

Sygehusmad skal fortsat være gratis
*Amtsrådsforeningens forslag om at lade langtidspatienter betale for blandt andet maden skydes umiddelbart i sænk af flere politiske partier fra begge fløje.
"Det forslag er vi under ingen omstændigheder interesseret i, så det må regeringen afvise blankt," sagde sundhedsminister Carsten Koch i går. Han afviste samtidig at amterne kan indføre brugerbetalingen uden om staten.
Heller ikke blandt Folketingets partier er der tilslutning til forslaget.
Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Fremskridtspartiet og Venstre afviser forslaget på forhånd.

Tusinder tog afsked med Starovojtova
*Flere end 5.000 sørgende indbyggere i Skt. Petersborg og mange ledende russiske politikere sagde tirsdag farvel til det myrdede russiske parlamentsmedlem Galina Starovojtova, da hun blev bisat.
Den meget respekterede Starovojtova blev skudt og dræbt fredag aften udenfor sit hjem i Skt. Petersborg af ukendte gerningsmænd.
Ved bisættelsen sad de tidligere ministerpræsidenter Viktor Tjernomyrdin, Jegor Gajdar og Sergej Kirijenko med triste ansigter foran Starovojtovas åbne båre i Marmorsalen på Det Etnografiske Museum i Ruslands næststørste by.
Udenfor stod flere tusinde mennesker i tavshed med blomster i hænderne. Flere græd over tabet af den 52-årige forkæmper for menneskerettigheder og demokrati.

Flere penge til universiteterne
*Der er behov for et ekstraordinært løft i bevillingerne til de videregående uddannelser, mener Dansk Magisterforening med henvisning til den netop udsendte OECD-rapport om uddannelse.
Ifølge rapporten er Danmark på en 14. plads, målt på bevillinger til de videregående uddannelser. Samtidig har Danmark som et af få lande skåret ned på uddannelsesudgifternes andel af bruttonationalproduktet.
"Den forsatte udhuling af de videregående uddannelser kan ikke undgå at få konsekvenser for kvaliteten af den undervisning, der udbydes. På lidt længere sigt vil det få alvorlige konsekvenser for både den private og den offentlige sektors konkurrenceevne," siger Per Clausen, formand for Dansk Magisterforening. Han mener, at det er skuffende, at den katastrofale udvikling ikke indgår i finanslovsforhandlinger.

Ingen busser over Storebælt
*Der bliver ikke åbnet nye ekspresbus-ruter mellem Thisted, Ringkøbing, Esbjerg, Sønderborg og København. Persontrafikrådet, der regulerer kørslen med fjernbusser, sagde tirsdag for anden gang nej til ansøgninger fra Thinggaard Ekspresbusser og Tigerbus Rejser.
Afslaget er ifølge sekretariatchef Erik Boll, Fjernbusforeningen Danske Ekspresbusser, begrundet med hensynet til DSB.
"Vi er især skuffede, fordi Persontrafikrådet tilsyneladende ikke forholder sig realistisk til ansøgningerne, men automatisk beskytter DSB. En svensk undersøgelse har vist, at kun 10 procent af passagererne til nye ekspresbusruter kom fra togene, mens resten var nye rejsende i den kollektive trafik, især unge og ældre," siger Erik Boll.

Freden har lange udsigter i Mexico
*Der er opstået nye spændinger i det sydlige Mexico, efter at zapatisterne sent mandag afsluttede drøftelser med en parlamentarisk fredskommission med at sige, at de ikke vil aflevere deres våben.
"Vi er ikke indstillet på at lade os afvæbne på noget tidspunkt, før de indianske rettigheder er garanteret, og før alle mexicanere lever et værdigt liv," sagde zapatist-kommandant "Tacho" i et interview i San Cristobal de las Casas i den voldsramte Chiapas-delstat.
Forinden var parterne sent søndag nået til enighed om visse punkter - bl.a. oprettelsen af en kommunikationslinje og en snarlig afvikling af nye drøftelser.
Men regeringens side betegnede weekendens runde som stort set frugtesløs på grund af oprørerens dybe modvilje.

FN forlænger madaftale med Irak
*FN's sikkerhedsråd fornyede tirsdag aftalen om olie-for-mad med Irak for en ny periode på seks måneder.
De 15 lande i Sikkerhedsrådet vedtog enstemmigt en resolution, der giver Irak ret til at eksportere for en værdi af olie på op til 5,2 mia. dollar.
Resolutionen, der gælder fra torsdag, fastholder også, at Irak kan bruge 300 mio. dollar til at betale for reservedele, som irakisk olieindustri har hårdt brug for, efter at store dele af olieinfrastrukturen blev ødelagt under Golf-krigen i 1991.

Udvisningssager bør genoptages
*Højesteret fastslog i går, det vil stride mod Den Europæiske Menneskerettighedskonvention at udvise to kriminelle udlændinge. Og det får den enes advokat til at stille spørgsmålstegn ved tidligere udvisninger.
"Højesterets dom bør føre til overvejelser, om vi burde have sendt alle de tidligere udviste ud. Nogle af sagerne burde revurderes," siger forsvarsadvokat Poul Jost Jensen til Ritzau.
"Med sin udvisningsdom var landsretten så skarp, at den nærmest gjorde udvisning til et ufravigeligt krav. Det var ikke lovgivernes intention. Dommen var for skarp og heldigvis var Højesteret enig," forklarer han.

Razziaer gav fem mio. kroner
*50 personer har fået stoppet deres sociale ydelser for tilsammen fem mio. kr. efter en landsdækkende razzia mod 476 restauranter i september.
De 50 personer har begået socialt bedrageri og dermed uberettiget fået udbetalt kontanthjælp, sygedagpenge eller revalideringsydelse, samtidig med at de arbejdede "sort".
I alt drejer det sig om ydelser på over fem mio. kr. om året, og mange af de 50 fuskere kan se frem til krav om at betale penge tilbage, og nogle må imødese en politianmeldelse.

Trøjborg ændrer universitetsloven
*Forskningsminister Jan Trøjborg (S) vil give universiteterne mere selvforvaltning i forskningen og overvejer at give studenterne mere magt i universiteternes styrende organer.
Det fremgår af en universitets- og forskningspolitisk redegørelse, som Trøjborg tirsdag forelagde for Folketinget.
Til foråret vil han fremlægge ændringsforslag til universitetsloven om, at universiteterne får adgang til at forhandle sig til rette med1ministeriet om forskningspolitikken - noget, der skal højne kvaliteten.
Han vil desuden give universiteter og højere læreanstalter direkte lovadgang til at indgå samarbejdsaftaler eller fusioner - det skal de i dag have dispensation til.
Desuden overvejer ministeren at give studenter noget af den magt tilbage i universitetsstyrelserne, som de mistede ved en reform i 1993

Grønland kræver udstoppet lig hjem
*Museet Kunsthal Rotterdam i Holland er kommet i søgelyset, fordi det i en løbende særudstilling har udstillet en død grønlænder sammen med museets udstoppede dyr. Oprindelig stammer manden fra Det vestfrisiske Museum i byen Hoorn.
Den grønlandske landsstyreformand, Jonathan Motzfeldt, har henvendt sig til det danske Udenrigsministerium for at få resterne af manden udleveret, så liget kan få, hvad Motzfeldt kalder en god kristen begravelse.
Han påpeger, at det virker "moralsk og uetisk uacceptabelt for mange mennesker" i Grønland ... at have en mulig "tipoldefar" udstillet på denne måde.
Det vestfrisiske Museum har haft manden i sine samlinger i over 100 år.
Af denne grund, og fordi man ikke er sikker på, at det nu også drejer sig om en grønlænder, kan der ifølge ministeriet godt gå nogen tid, inden en hollansk reaktion indløber.

Europa er indhyllet i kuldegrader
*Mindst 80 mennesker er døde i Europa i løbet af de seneste to uger, hvor kulden for alvor har sat ind.
Størstedelen af de omkomne er hjemløse alkoholikere og vagabonder, der ikke har kunnet søge ly for kulden.
69 mennesker er omkommet i Østeuropa, alene i Polen er mindst 30 mænd og to kvinder omkommet, oplyser politiet i hovedstaden Warszawa.
Visse steder har temperaturen været nede under minus 20 grader, og mange hjemløse har ikke kunnet finde overnatning på overfyldte herberger.
I Tyskland har myndighederne åbnet flere s-togstationshaller, så de hjemløse kan komme ind der om natten.
I Moskva har en knagende frost gennem et par uger kostet 24 mennesker livet, og i Frankrig er mindst syv hjemløse bukket under for frosten. Og i det nordlige Bulgarien faldt tre ældre mennesker om, da de var på vej hjem og frøs ihjel på grund af en pludselig kuldebølge og snefald.
Et højtryk over Rusland vil i de kommende dage give koldt vejr over Central- og Østeuropa, mens lunere luft fra nu strømmer op over Nordvesteuropa.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her