Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

24. november 1998

Britisk oksekød får det blå stempel
*Et flertal af EU's landbrugsministre stemte i går som ventet for at ophæve eksportforbudet af britisk oksekød. Kun den tyske landbrugsminister stemte imod. Mens Spanien, Østrig, Frankrig og Luxembourg afholdt sig fra at stemme.
Tidligere på måneden anbefalede EU's Videnskabelige Komité at ophæve forbudet - det til trods for, at EU-Kommissionens seneste undersøgelse af kogalskabstilfælde i EU viser, at Storbritannien tegner sig for 99,7 af tilfældene.
Lempelsen gælder dog kun benløst oksekød fra kvæg, der er mellem seks og 30 måneder gammelt og født efter den 1. august 1996, og som samtidig er omfattet af et effektivt dataregistreringssystem, der sikrer mod risiko for kogalskab.

Irakisk leder udsat for attentatforsøg
*Næstformanden for det irakiske Revolutionsråd, Ezzat Ibrahim, undslap et attentatforsøg i det sydlige Irak, skrev det irakiske nyhedsbureau INA mandag aften.
Ifølge INA var Ibrahim "mål for et kujonagtigt drabsforsøg i byen Karbala", der ligger ca. 100 km syd for hovedstaden Bagdad.
"Hans excellence undslap drabsforsøget, og har ikke lidt nogen skade", skrev INA.
Revolutionsrådet er Iraks højeste myndighed, og Ezzet Ibrahim er næstformand i rådet. Det vides endnu ikke, hvem der står bag attentatet, men de irakiske myndigheder sagde i går, at attentatmanden var dræbt.

Vælgerne ville vælge Venstre
*Næsten hver tredje vælger ville sætte kryds ved Venstre, hvis der var valg i dag. Med 32,2 pct. af stemmerne giver en ny Vilstrup-analyse i Politiken mandag Venstre den højeste vælgertilslutning i dette årti. Samtidig spås Socialdemokratiet en nedtur til 26,5 pct. af stemmerne.
Både Fremskridtspartiet og Kristeligt Folkeparti havner i Vilstrups november-undersøgelse under spærregrænsen. SF går i forhold til valget i marts frem fra 7,6 til 10,0 pct. For de øvrige partier er der kun små udsving.

Topmøde på sygelejet
*Præsident Boris Jeltsin blev mandag formiddag vist på russisk tv, hvor han træt, men smilende modtog Kinas præsident, Jiang Zemin, på det hospital i Moskva, hvor han bliver behandlet for lungebetændelse.
Jeltsin modtog Zemin stående iført en varm trøje, men hans pludselige indlæggelse søndag aften har på ny rejst alvorlig tvivl om den 67-årige præsidents helbred og samtidig ødelagt programmet for det sjette russisk-kinesiske topmøde.
Efter mødet sagde den kinesiske leder, at Jeltsin "følte sig okay", og at mødet var forløbet fint.

Danske kvinder arbejder længst
*Ifølge en ny OECD-undersøgelsen er danske unge længere tid i uddannelsessystemet end gennemsnittet i.
Danske piger bruger 17,4 år på at uddanne sig, mens drengene bruger 16,8 år i snit. De unge i Danmark er desuden ældre end unge i andre lande, når de begynder på og afslutter en videregående uddannelse.
Men selv om danske unge bliver senere færdige med uddannelse end unge i andre lande, er danskerne flere år på arbejdsmarkedet end andre. Dette gælder især de danske kvinder.

Rørfirma anker EU-bøde
*Løgstør Rør, der i sidste måned blev idømt en millionbøde for at deltage i et såkaldt rørkartel, har beslutte sig for at anke bøden på 66 mio.
Det var EU-Kommissionen, der i sidste måned uddelte bøder i millionstørrelsen til europæiske producenter af fjernvarmerør, der regulerede markedet og hindrede fri konkurrence, hvorved masser af fjernvarmerør-kunder blev snydt.
Løgstør Rør har truffet beslutningen om at anke efter at have modtaget dommens præmisser fra EU-Kommissionen. Firmaet mener, at Kommissionen har fejlvurderet, hvor stor en del af Løgstør Rørs omsætning, der stammer fra produkter, der var omfattet af de ulovlige aftaler.

USA afviser tysk atomstrategi
*Den amerikanske regering afviste mandag et forslag fra Tysklands nye rød-grønne regering om, at NATO skal give afkald på sin strategi om at kunne være først med at bruge atomvåben i en eventuel krig. Den amerikanske forsvarsminister, William Cohen, sagde, at NATO's nuværende strategi er "fornuftig", og at han derfor ikke ser nogen anledning til at ændre strategien.
Det fik straks Tysklands forsvarsminister, Rudolf Scharping, der er på besøg i Washington, til at forsikre, at Tyskland under den nye regering fortsat vil være en stabil partner i NATO, og at han ikke tror, at forslaget om et opgive strategien om første-gangs-brug vil skabe problemer mellem Tyskland og USA.
Det er de tyske socialdemokraters koalitionspartner, De Grønne, som har foreslået, at NATO opgiver sin nuværende atomvåben-strategi.

Congo fører krig mod civile
*I borgerkrigen i Den Demokratiske Republik Congo fører alle bevæbnede grupper krig mod ubevæbnede civile, hvilket har kostet mange tusinde mennesker livet.
Det skriver menneskeretsgruppen Amnesty International i en ny rapport offentliggjort i London mandag.
Siden borgerkrigen brød ud i august er adskillige tusinde mennesker faldet som ofre i massakrer udført af bevæbnede grupper heriblandt også den congolesiske hær, og andre tusinder drevet på flugt.
Menneskeretsgruppen opfordrer derfor alle udenlandske regeringer til ikke at støtte den siddende præsident Laurent Kabila og hans regering og hær. Det sker netop som præsidenten er på rundtur i Europa for at samle støtte til at slå oprørerne ned.

Økologisk landbrug boomer
*Antallet af økologiske landbrugsbedrifter vil næste år overstige 3.000, og det økologiske landbrugsareal vil blive på omkring 135.000 hektarer svarende til fire procent af det samlede landbrugsareal.
Det oplyste Landbrugsraadets præsident, gårdejer Peter Gæmelke, ved åbningen af en to dages konference om økologisk landbrugsproduktion mandag i Vejle.
Samtidig er interessen for at omlægge til økologisk landbrug steget med 30 procent siden 1995.
Men den stigende interesser for at omlægge til økologisk landbrug vækker også bekymring i økologiske kredse - ikke mindst fordi man frygter, at de økologiske principper udvandes i takt med, at storproduktionen vinder indpas i det økologiske landbrug.

Plantage støvsuget for Tvind-elever
*Flamingokasser med ny-indsamlet mos stod tilbage, mens der ikke var skyggen af Tvind-elever eller andre mossamlere at se, da Arbejdstilsynet for Ringkjøbing Amt mandag formiddag aflagde besøg i Klausi Plantage ved Ulfborg.
Arbejdstilsynet besøgte plantagen efter henvendelse fra den lokale SiD-formand, Erik Kristensen, der i fredags konstaterede, at fire udenlandske elever fra Den Rejsende Højskole i Ulfborg arbejdede i plantagen under uautoriserede forhold.
"Foreløbig har vi ingen sag, men vi vil nu undersøge omstændighederne ved mosindsamlingen nærmere," siger kredschef Jens Klug Alberten, Arbejdstilsynet, til Ritzau.

196 mio. skatte-kroner forsvundet
*Politiet i Frederikssund og Københavns Politi mistænker tre personer for at have snydt skattevæsenet for 196 millioner kroner i forbindelse med selskabstømning.
I samarbejde med Rejseholdet indledte de to politikredse ransagninger på enlang række adresser mandag formiddag. Bl.a. gik betjentene i aktion hos Nordic Holding af 1990 A/S i København og 25 andre lokaliteter i København, på Sjælland og i Nordjylland.
De tre har - ifølge politiets opfattelse - forsøgt at lokke adskillige personer her i landet til at købe anparter i projekter uden reelt indhold.
De sagde nemlige intet om, at foretagenderne var uden skattemæssig realitet, samtidig med, at de tre foregav, at aktionærerne kunne trække aktivet fra i skat.
Aktionærerne foretog på den baggrund uberettigede afskrivninger på deres selvangivelser til skattevæsenet for cirka to milliarder kroner.

Flere dræbt i Indonesien
*Indonesisk politi fandt mandag endnu otte lig efter weekendens voldelige etniske og religiøse sammenstød i Jakartas "Chinatown". Det bringer antallet af dræbte under søndagens optøjer op på i alt 14.
Søndagens voldsomheder er de de alvorligste siden prodemokratiske demonstrationer, rettet mod præsident B.J Habibies styre, tidligere på måneden kostede mindst 14 dødsofre. De aktuelle uroligheder har ingen umiddelbar forbindelse med den tidligere politiske uro i den indonesiske hovedstad.

Mitch har kostet milliarder
*Det internationale samfund har givet mere end 385 mio. dollar (ca. 2,42 mia. kr.) i hjælp til de nødstedte lande i Mellemamerika efter orkanen "Mitch" hærgede regionen for tre uger siden, oplyste FN's kontor for koordination af humanitær bistand.
Hjælpen er kommet fra en række forskellige lande og fra humanitære og internationale organisationer.

Fodboldkamp udsættes i Tyrkiet
*Det europæiske fodboldforbund UEFA besluttede mandag at udsætte onsdagens Champions League-kamp mellem Galatasaray og Juventus i Istanbul til onsdag i næste uge.
Årsagen er det meget spændte forhold mellem Tyrkiet og Italien som følge af, at Italien nægter at udlevere lederen af Det kurdiske Arbejderparti, Abdullah Öcalan, til retsforfølgelse i Tyrkiet.
UEFA satser dog stadig på, at kampen skal spilles i Istanbul.

PKK-leder skaber diplomatisk strid
*Kurdiske erhvervsdrivende i København lukkede i går eftermiddags og mødte i stedet op på Christiansborg Slotsplads for at demonstrere for frigivelse af PKK-lederen Abdullah Öcalan.
Öcalan sidder fortsat i husarrest i Italien, der nægter at udlevere ham til Tyrkiet, fordi han der risikerer dødsstraf.
Under parolen 'For en politisk og fredelig løsning af den kurdisk-tyrkise krig - nu' opfordrede Kurdisk Venskabsforening folketingets politikere til at arbejde for en fredelig løsning.
Mens det fortsat er uvist, hvad der skal ske med Abdullah Öcalan, så skærpede Italien i går tonen over for Tyskland.
Den tyske regering har tidligere udsendt en international arrestordre på PKK-lederen, men siden anholdelsen har Tyskland holdt lav profil. Man frygter, at en udlevering af Öcalan vil føre til omfattende uroligheder blandt Tysklands to millioner tyrkiske og kurdiske indvandrere. Italien krævede i går en klar stillingtagen fra den tyske regering.
"Italien venter, at Tyskland vil udvise en konsekvent holdning," fastslog den italienske udenrigsminister, Lamberto Dini.
Men en tysk regeringstalsmand sagde i går, at "her er alt uforandret."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu