Læsetid: 3 min.

Nyrup går til Venstre

17. november 1998

"Jeg betragter EU som den stabile ø i det frådende globale ocean og ser en stor vision foran mig, der hedder, at den europæiske region i verden kan komme til at spille den rolle, den fortjener i stabiliseringen af den globale økonomi".
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen til Børsens Nyhedsmagasin den 13. november 1998

HAN ER IKKE altid let at blive klog på, når han lægger sine berømte økonomiske kurver med et skråt håndkantslag, eller når han som en fisker i et frådende hav forsøger at få sine formuleringer i sikker havn. Statsministerens manøvrer i den danske unionsdebat er ikke en undtagelse.
Under valgkampen for bare et halvt år siden scorede han billige points ved iscenesætte sig selv sig som forsvarer af de danske EU-forbehold - og gøre Venstres daværende formand Uffe Ellemann-Jensen til den store stygge ulv, der bare ville fjerne forbeholdene ved først givne lejlighed.
Og den 28. maj - på selve valgdagen - sagde han, at "signalet til befolkningen er: Lige et øjeblik - skulle vi ikke lige tage at bremse lidt og sørge for, at alle kan følge med".
Men i fredags satte han fuld skrue på debatten om det danske forbehold overfor Den Økonomiske Monetære Union. I et interview til Børsens Nyhedsmagasin udtalte han, at "jeg tror, det er alletiders chance, at den danske befolkning fra årsskiftet kan se, hvordan ØMU'en kommer til at fungere i praksis."
I interviewet sagde han udtrykkeligt ikke, hvornår danskerne skal til en folkeafstemning om evt. ophævelse af ØMU-forbeholdet, men svarede dog bekræftende på, at der ikke - "som landet ser ud lige nu" - er noget, der tyder på, vi får en afstemning før 2001. At han gerne vil have en ny folkeafstemning lod han dog klart skinne igennem.
"Jeg forbeholder mig friheden til at diskutere det åbent og så komme med en folkeafstemning på det tidspunkt, hvor vi føler, at befolkningen er velinformeret, på et tidspunkt, hvor der er et reelt grundlag for at tage stilling."

AT NYRUP MÅSKE kan få et ja, bekræfter en meningsmåling fra Greens Analyseinstitut, som Børsen offentliggjorde i går: Hele 47 procent af de adspurgte 1.179 danskere ville stemme ja til et dansk ØMU-medlemsskab, hvis der var afstemning i dag, og kun 39 procent ville stemme nej. Ja-sigerne er på kraftig fremmarch blandt vælgerne, og de har aldrig stået så stærkt i den danske befolkning før. Og nu er det kun hver ottende dansker, der ikke har taget stilling - for bare en måned siden var det hver femte dansker!
Forklaringen på holdningsskreddet skal næppe findes i det talentløse propagandamateriale Europakommissionen netop har sendt ud til danske skoleelever - så børn med et EU-'insidertip' kan lege 'slå sparegrisen i stykker' fra den 1. januar 2002 og gå over til euro. Vælgernes holdningsskifte hænger sammen med noget andet. For det første, at den verdensøkonomiske krise på et tidspunkt skabte uro om den danske krone og førte til renteforhøjelser, mens euro-landene stod som en zone af stabilitet i verdenshavet og havde lave renter. For det andet ser det ud til, at økonomiminister Marianne Jelved er ved at få held med sin ja-kampagne. Sidste beregning fra hendes ministerium siger, at det manglende danske euro-medlemsskab vil koste omkring 13.000 flere arbejdsløse. Da den danske rente antages at ligge 0,25-0,75 procentpoint over euro-zonen, så bliver regningen til familien Danmark op imod 9,5 mia. kroner om året.
'Alt-andet-lige' antagelsen bag sådanne regnestykker er dog højest diskutabel, for ingen ved, hvordan markedet reagerer på euroen. Eller som Nyrup formulerer det: "Mine fornemmelser for pengemarkedet er klare som frøken Smillas for sne, men der er tidspunkter, hvor det ikke er klogt at sige noget om ens fornemmelser."

KRISEN I VERDENSØKONOMIEN ser i hvert fald ud til at skabe lavvande for væksten i EU næste år, og det vil lægge yderligere pres på det nye euro-land. Hvis ikke politikere som Oskar Lafontaine, Lionel Jospin og Massimo D'Alema er deres opgave voksen, vil de blive straffet af valutamarkedets spekulanter, som vil kaste sig frådende over euro-landene og tvinge renten i vejret på et meget ubelejligt tidspunkt.
Derfor er det taktisk klogt af Nyrup at træde vande og holde debatten i kog, indtil vi ved om euroen bliver en succes eller en fiasko. Men lur mig, om ikke Nyrup stiler efter at overtage Venstres fuldblods-ja allerede i det kommende år.
Så han kan udskrive en folkeafstemning i 2001 og føre Danmark ind som et fuldgyldigt medlem af eurolandet fra den 1. januar 2002.bjm

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her