Læsetid: 2 min.

Nyrups bagland raser

26. november 1998

Fagbevægelsen og det socialdemokratiske bagland kritiserer den nye finanslov for at ramme de svageste

Regeringens finanslovsforlig sammen med højrefløjen har fremkaldt kritik fra både fagbevægelsen og flere socialdemokrater. De frygter, at forliget rummer en social slagside, hvor de svageste i samfundet kommer til at betale en dyr pris for regeringens nye strukturreformer på arbejdsmarkedet.
Formanden for Kvindeligt Arbejderforbund, Lillian Knudsen mener ikke, at regeringen har fået tiltrækkelig mange indrømmelser fra Venstre: "Prisen for finanslovsforliget har været for høj for Socialdemokratiet," siger hun til Information.

Forlig med tidsler
Fra Specialarbejderforbundet (SID) lyder kritikken: "Medlemmer, der længe har planlagt overgang til efterløn, når de fylder 60 år, føler sig snydt - ikke mindst på baggrund af de mange kontante løfter fra regeringen om, at der ikke ville blive ændret ved satserne."
Fra fagbevægelsens top lyder der som sædvanlig mere diplomatiske og kompromissøgende toner:
"Finanslovsaftalen sikrer den nødvendige ro om den økonomiske udvikling i Danmark. I en verden, der er turbulent, er det godt at der er et markant flertal i Folketinget, der støtter op om den økonomiske politik. Det sikrer stabiliteten, siger LO's formand Hans Jensen, der dog erkender, at forliget indeholder "mange tidsler". Ifølge LO vil efterlønsordningen i fremtiden komme til at minde om en forsikring, fordi folk allerede som 35-årige skal tage stilling til, om de vil betale en særskilt post på deres a-kasse-kontingentet til den senere betaling af efterlønnen.

Generationsopgør
Det socialdemokratiske bagland er heller ikke helt tilfredse med det forlig, som finansminister Mogens Lykketoft (S) fik forhandlet hjem i går nat. Den socialdemokratiske ungdomsorganisation DSU mener, at forliget står i skærende kontrast til de krav, som regeringen stiller til unge:
"Den gigantiske gulerod for de ældre står i paradoksal kontrast til de krav om hurtigere vej til arbejdsmarkedet, unge er mødt med i de senere år," siger formand Morten Bødskov.
De socialdemokratiske amtsformænd er også generelt kritiske, men erkender, at regeringen har været tvunget til at give de borgerlige partier nogle indrømmelser.
"Finansloven er for borgerlig, men der er ingen vej uden om, hvis vi skal fastholde den stramme økonomiske politik. Man kan ikke få de borgerlige partier med i en finanslov, uden at de får noget for det," siger formanden for Socialdemokratiet i Fyns Amt, Elise Pedersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her