Læsetid: 3 min.

Den onde FE

7. november 1998

PÅ TORSDAG skal Folketinget førstebehandle justitsminister Frank Jensens Forslag til Lov om undersøgelse af Politiets Efterretningstjeneste. Ifølge forslaget skal en undersøgelseskommission på tre personer "undersøge, klarlægge og vurdere", om PET i tiden fra 1968 har overtrådt gældende regler, og om der i så fald kan gøres retligt ansvar gældende over for individuelle embedsmænd.
Lovforslaget blev torsdag udsat for en sønderlemmende kritik på den høring, som Information arrangerede i samarbejde med PET-Komitéen og Dansk Retspolitisk Forening. Der er ingen logisk begrundelse for at indskrænke undersøgelsen til tiden efter 1968, det er ikke meningsfyldt at fokusere på spørgsmålet om enkeltpersoners retlige ansvar, det er ikke egnet til at skabe tillid, hvis kommissionen kun består af tre personer, der arbejder for overvejende lukkede døre. Sådan lød kritikken, sådan som den har lydt både før og efter lovforslagets fremlæggelse. Justitsministeren og statsminister Poul Nyrup Rasmussen har da også været på vild flugt, ikke kun efter lovforslagets fremsættelse, men stort set siden sagen tog sin begyndelse i foråret med den 'afhoppede' PET-agent Anders Nørgaards bekendelser på tv.
Mere end én fremtrædende partikammerat ømmede sig under høringens kaffepause over, at "Frank og Poul" undergraver tilliden til partiet ved kun stærkt modstræbende at bevæge sig mod en altomfattende granskning af det hemmelige væsen. "Hvor kunne det have tjent partiet til ære, hvis Frank og Poul fra starten var gået i offensiven og havde demonstreret vilje til at få tegnet det fuldstændige billede af dét, der er sket," mumlede én frustreret socialdemokrat ned i koppen.

SÆRLIG PÅ ét punkt afslørede høringen, hvor fuldstændig uholdbar regeringens position er. Det foreliggende lovforslag nævner ikke med ét ord Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), selv om det for længst står klart, at også FE flere gange siden krigen har haft ondt i sinde og overtrådt gældende regler.
Her i avisen er det dokumenteret, hvordan FE i 50'erne udnyttede den ulovlige kommunist-registrering og -aflytning, som Arne Sejrs 'Blikkenslagerbande' dengang udførte. I 1969 afsløredes FE's aflytningscentral i Kejsergade, som foruden at aflytte udenlandsk ambassader formentlig har aflyttet kontorer på Københavns Universitet. I perioden 1969-72 samarbejdede FE med den højreorienterede hjemmeværnsmand Hans Hetler om at overvåge og registrere 'undergravende organisationer' på venstrefløjen. Personoplysninger om Militærnægterforeningen blev i 1971 videregivet af FE's chef til det konservative folketingsmedlem Knud Østergaard.
Tidligere præsident for Sø- og Handelsretten Frank Poulsen, der i 1977 forestod en kommissionsdomstol om Hetler-sagen, anbefaler i dag en ny undersøgelse af FE og PET i fællesskab. Det samme gør LO's formand Hans Jensen såvel som flere historikere, og kravet blev formuleret gentagne gange af både retseksperter og politikere under høringen torsdag. Man henviser til den norske Lund-kommissions undersøgelse af de hemmelige tjenester, der også omfattede det norske FE og bl.a. afslørede aflytning af norske statsborgere, udveksling af personoplysninger mellem norsk FE og Arbeiderpartiet samt snævert samarbejde mellem FE og det norske politis efterretningstjeneste.
Sågar regeringspartiet De radikale vil gerne have FE med i den forestående danske undersøgelse, men hidtil har forsvarsminister Hans Hækkerup sagt nej. Det samme gjorde partiets politiske ordfører Jacob Buksti under torsdagens høring, idet han gentog Hækkerups argument om, at forsvaret er i gang med en egen undersøgelse af hændelsen med overdragelsen af personoplysninger til Knud Østergaard i 1971. Kun hvis der her dokumenteres et regelbrud, kan det komme på tale at inddrage FE i den forestående undersøgelse, siger Hækkerup, Nyrup og Buksti.
Argumentet er absurd. Ikke alene er FE-chefens udlevering af de regelstridige personoplysninger til Østergaard er en åbenlys overtrædelse af FE's forskrifter. Det er dertil meningsløst at gøre en bred undersøgelse af FE i hele efterkrigsperioden afhængig af vurderingen af én enkelt episode i 1971. Dén absurde logik har regeringen da også forladt i spørgsmålet om PET, hvor man nu synes indstillet på at få tegnet det fuldstændige billede af aktiviteterne siden 1945.
K, V og CD vil ikke have undersøgt noget. Derfor synes regeringen kun at have en option: At føje SF og Enhedslisten i kravet om en altomfattende undersøgelse af de hemmelige tjenesters virke siden 1945. Alternativet er nemlig, at SF og Enhedslisten gennemfører undersøgelsen direkte i Folketingssalen via en endeløs række af ømfindtlige spørgsmål til regeringen. Dét vil før eller siden bringe ministre og måske hele regeringen til fald. jsn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her