Læsetid: 2 min.

Overraskende skulderklap til Japan fra Clinton

20. november 1998

Den japanske regering lover skattelettelser efter overraskende koalition med oppositionen. Forsvarschefen går af under Bill Clintons lynvisit i Japan

Den amerikanske præsident Bill Clinton havde overraskende ros og skulderklap med til de japanske værter, da han i går ankom til Tokyo på en todages lynvisit.
Det var ellers på forhånd ventet, at Clinton ville lægge pres på den japanske regeringsleder Keizo Obuchi for at gøre mere for at redde landet ud af den økonomiske recession, men i stedet erklærede Clinton, at Japan nu bevæger sig i den rigtige retning.
Clinton roste den japanske regering for de omfattende reformer inden for banksektoren, der skal redde de banker, som bevæger sig på fallittens rand. Og han havde også anerkendende ord til de planer, som Obuchi offentliggjorde tidligere på ugen om at bruge offentlige midler i et forsøg på at sætte ny gang i økonomien.
Ifølge planen vil den japanske regering pumpe over 1.088 milliarder kr. ud i offentlige anlægsarbejder.
Som et ekstra plus kunne Keizo Obuchi i går fortælle Clinton, at den japanske regering nu har planer om at gennemføre store skattelettelser - noget som USA længe har opfordret Japan til at gøre.
Skattelettelserne, der skal få japanerne til at bruge flere penge og dermed sætte 'gang i hjulene', er blevet mulige med et nyt regeringssamarbejde, der blev kendt i går.
Nogenlunde samtidig med Clintons ankomst meddelte Obuchis regeringsparti Det Liberale Demokratiske Parti (LDP), at det vil indgå i koalition med oppositionspartiet Det Liberale Parti, der ledes af Ichiro Ozawa, en garvet politiker og tidligere medlem af LDP.

Forsvarschef går af
Med det samarbejde vil det blive lettere for regeringen at gennemføre skattelettelser, da LDP ikke alene har flertal i parlamentets overhus. Samarbejdet med Ozawa giver ikke i sig selv et flertal, men han vil sandsynligvis kunne trække flere mindre oppositionspartier med over i LDP-lejren.
Som eneste antydning af kritik pegede Clinton på, at det på længere sigt vil være en fordel, hvis det japanske marked åbnes mere for udenlandske varer.
Til gengæld var det dårligt nyt for den japanske regering, at chefen for det japanske forsvar Fukushiro Nukaga i går måtte meddele, at han træder tilbage på grund af en korruptionssag.
Meddelelsen kom på et uheldigt tidspunkt, fordi Clinton under sit besøg ifølge planen også skulle drøfte den amerikanske-japanske forsvarsaftale. De to lande har aftalt en nyvurdering af forsvarssamarbejdet, som bl.a. indebærer, at Japan skal påtage sig et større ansvar, men den japanske regering har endnu ikke fået parlamentets godkendelse af ændringerne.
Med forsvarschefens afgang og afsløringerne af skandaler inden for forsvarsagenturet, kan det blive sværere for regeringen at få aftalen igennem parlamentet.
Korruptionssagen drejer sig angiveligt om, at embedsmænd i forsvarsagenturet har betalt overpriser for militært udstyr bl.a. fra elektronikfirmaet NEC.
Som modydelse var embedsmændene sikret ansættelse i firmaet, efter de var gået på pension.
Foreløbig er tre højtstående embedsmænd i forsvarsagenturet trådt tilbage, og NEC's bestyrelsesformand har også valgt at trække sig på grund af afsløringerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu