Læsetid: 2 min.

Regeringen vil skære i SU'en

16. november 1998

Regeringen har flertal for en plan om at skære i støtten til hjemmeboende gymnasieelever af velstående forældre

Undervisningsminister Margrethe Vestager (R) vil fjerne SU'en til hjemmeboende gymnasieelever med velstående forældre.
Regeringens SU-initiativ er en del af en større sparepakke på uddannelsesområdet, som indgår i de igangværende finanslovsforhandlinger.
Undervisningsminister Margrethe Vestager foreslår enten at fjerne eller reducere de såklafte cafépenge til hjemmeboende og velstående studenter mellem 18-19 år.
De får i dag et grundbeløb på 1.176 kr. om måneden, der kan suppleres med et ekstra tillæg på 676 kr., hvis forældrenes indkomst ligger under et vist niveau.
I sit udspil til finanslovsforhandlingerne har Margrethe Vestager præsenteret to modeller for, hvordan "cafépengene" kan beskæres: Enten ved helt at fjerne SU'en for børn af forældre med en samlet indkomst på over 355.839 kr. eller ved at reducere beløbet for samme gruppe til 650 kr. om måneden.
Ifølge ministeriets beregninger skulle det give en samlet besparelse på op til 420 millioner kr.

SF vil omfordele
Forslaget bakkes op af et flertal i Folketinget. Både Venstre og de konservative har længe ønsket at fjerne gymnasieelevernes cafépenge.
Men SF vil kun være med, hvis pengene overføres til de mange børneforældre, der er i gang med at studere på en videregående uddannelser.
"Hvis vi skal med til at kigge på cafépengene, så skal det ikke være for at spare," siger SF's uddannelsespolitiske ordfører, Christine Antorini til Information.
"Hvis fjernelsen af gymnasieelevernes cafépenge er et led i en større omfordeling af SU'en, så er vi villige til at overveje det. Men vi er ikke med, hvis Vestagers ærinde kun er en samlet besparelse på SU-rammen. Vi ønsker omvendt at give studerende med børn flere penge," siger SF's Christine Antorini.
Og dén invending kan regeringen ikke sidde overhørig, for en ændring af SU-reglerne kræver enighed med de oprindelige forligspartnerne, herunder SF.
Længere ude på venstrefløjen afviser Enhedslisten forslaget kategorisk. De mener, at forslaget yderligere vil forøge den sociale skævhed i uddannelsessystemet.
"Det er uretfærdigt at skære i SU'en til de 18-19 årige. Forældrenes forsøgelsespligt er ophørt, og derfor bør alle over 18 år være berettiget til SU," siger Enhedslistens uddannelsesordfører, Søren Kolstrup.
"De unge er allerede hårdt ramt, da de i udgangspunktet slet ikke kan få udeboende SU. I stedet for at skære yderligere burde man ændre reglerne, så unge ikke gøres afhængige af deres forældre og dermed nægtes retten til at flytte hjemmefra."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her