Læsetid: 2 min.

Nu skal retten tale

17. november 1998

Store investorer, der mistede flercifrede millionbeløb i Hafnia-skandalen føler sig ikke snydt - men det gør nogen af de små. Endda så meget, at repræsentanter for samfundseliten nu skal forklare sig i retten

I foråret 1999 starter en erstatningssag ved Sø- og Handelsretten mod blandt andet Hafnias tidligere topledelse og Den Danske Bank.
Sagen er anlagt af Ole Steffensen, en 34-årig prokurist fra Hou, der for mere end seks år siden brugte sine sparepenge - i alt 21.000 kroner - på at købe 200 aktier i Hafnia Holding. Handlen blev registreret omkring den 20. juli 1992, men bare én måned senere, den 19. august, var de 200 aktier værdiløse, da Hafnia trådte i betalingsstandsning. Det forløb har prokuristen tænkt meget på lige siden.
Ole Steffensen var langt fra den eneste, der tabte penge på Hafnias aktieudvidelse. Tilsyneladende var de næsten to milliarder kroner, som Hafnia-koncernen netop havde solgt aktier for, fordampet i løbet af 30 hektiske sommerdage. Men i modsætning til prokuristen fra Hou har de investorer, der led de største tab - heriblandt Lønmodtagernes Dyrtidsfond med værdiløse aktier for 400 millioner kroner - senere meddelt, at de ikke ser grundlag for en erstatningssag.
Sø- og Handelsretten har afsat ikke færre end 26 retsdage til at behandle Ole Steffensens sag - samt endnu en sag anlagt af en utilfreds små-investor.
Spændende bliver det, om det børs-prospekt, der i 1992 dannede grundlag for aktie-udvidelsen, kan siges at have overholdt gældende regler.
Den Danske Bank stod som en af garanterne og deltager i det emissions-konsortie, der gennemførte aktie-salget, og banken hæfter derfor for formuleringerne i børs-prospektet. På linie med en række andre investorer havde Den Danske Bank også på forhånd forpligtet sig at investere et stort beløb i de nye Hafnia-aktier.
Har nogen gjort noget forkert? Tja... Det skal retten afgøre. Men hvis vigtig viden om dele af Hafnia-koncernens regnskabsmæssige sikkerhed er blevet skjult for de investorer, der senere købte aktierne i tillid til det fremlagte børs-prospekt, begynder det at ligne noget - selv om det kan blive lidt af et kludetæppe at finde ud af, hvem af feltets vigtige aktører, der vidste hvad hvornår...
Efter at "kron-juvelerne" er blevet udleveret, har Ole Steffensens advokat bebudet, at Eigil Mølgaard, direktør i Finanstilsynet under hele forløbet, ønskes ført som vidne.
Til april bliver der nok trængsel på tilhørerpladserne, når sagen starter i Sø- og Handelsretten. Så hvis man ønsker at se udvalgte repræsentanter for samfundseliten optræde live i den vanskelige disciplin bortforklaringer, kan det måske betale sig at komme i god tid. Flot bliver det og husk: Der er ingen smalle steder i Bredgade.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu