Læsetid: 2 min.

'Saddam må elimineres'

14. november 1998

Det er ikke nok at udbombe irakiske våbenlagre, siger førende republikansk senator

BOSTON - Et amerikansk luftangreb mod udsøgte mål i Irak vil være et utilfredsstillende svar på Saddam Husseins overtrædelse af FN's resolutioner. I stedet kræver et kor af politiske røster i USA nu den irakiske diktators hoved på et fad.
"Det er ikke nok at gå ind og udbombe irakiske våbenfabrikker. Vi skal bombe Bagdad. Hvis det ikke lykkes at få ram på Saddam, så må vi sende landstyrker ind. Saddam-styret skal væltes," siger den moderate republikanske senator Richard Lugar.
Den indflydelsesrige politiske kommentator Jim Hoagland lægger heller ikke fingrene imellem:
"Vi kan ikke blive ved med at lade Saddam Hussein fabrikere og gemme sine dødbringende gifte. Kun alvorlige og målrettede bestræbelser på at frigøre Irak fra hans styre kan retfærdiggøre en supermagts krigsførelse mod en lille og nedbrudt nation," skriver han i Washington Post.
Men udadtil giver præsident Bill Clinton og hans ministre ikke indtryk af at have udarbejdet konkrete planer, som kan føre til en afsættelse af Saddam Husseins 30 år gamle Baath-styre.
I går gentog udenrigsminister Madeleine Albright på et pressemøde, at et eventuelt luftangreb mod Irak kun vil have til formål at ødelægge landets evne til at fremstille og anvende forbudte våben.
"Hvis der på et eller andet tidspunkt dukker et nyt styre op i Bagdad, vil USA forsøge at forholde sig til den situation," sagde Albright.
Udenrigsministeriet og det centrale efterretningsbureau CIA er mere eller mindre enige om, at kun et kup planlagt af misfornøjede officerer i den irakiske hær kan vælte Saddam-styret. I de seneste år har CIA forsøgt at udmønte denne idé i konkret handling, men uden resultat.
I Kongressen mener toneangivende republikanere og demokrater derimod, at Clinton-regeringen bør fremlægge en plan B,C og D efter at have ført plan A - et luftangreb - ud i livet.
"Vi har gennemtænkt, hvad der skal ske efter den første time, den første dag og den første uge. Vi råder over midler, som kan tilføje Saddam et nederlag", sagde viceudenrigsminister Strobe Talbott i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her