Læsetid: 3 min.

Schröders solidaritet med samfundets svage

26. november 1998

Tysklands social-demokratiske kansler forsvarer skattelettelser til lave indkomster, og det giver problemer med SPD's højrefløj og delstatsregeringerne

Schröder
Det er ikke nemt, at befinde sig på den 'nye midte'. Så er man nemlig udsat for kritik fra alle sider. Men det er - ifølge Tysklands nye socialdemokratiske kansler, Gerhard Schröder - netop et tegn på, at man gør noget rigtigt, når man bliver beskudt fra både højre og venstre. Og hvis man bliver beskudt mest fra højre, så kan man i hvert fald ikke beskyldes for at være usolidarisk.
Hvis den definition holder vand, så gør Schröder det godt i disse dage. Fra højrefløjen i sit parti får han på puklen for ikke at gøre nok for at hjælpe de små og mellemstore virksomheder, og dermed ikke nok for at skabe job. Fra socialdemokratiske delstatsregeringer kritiseres han for at fjerne noget af deres indtægtsgrundlag ved at ville fritage indkomster under 620 mark (2.400 kroner) om måneden fra at skulle betale indkomstskat.
I de seneste dage har Schröder været udsat for et sandt bombardement i medierne, baseret på utilfredse partifæller, der samtidig er ministerpræsidenter i flere af Tysklands delstater.
Koret, som tæller bl.a. Niedersachsens Gerhard Glogowski, Sachsen-Anhalts Reinhard Höppner og Nordrhein-Westfalens Wolfgang Clement, finder det urimeligt, at delstaterne kommer til at mangle 2,5 milliarder mark på den konto.
"Det er forkert at bruge delstaterne til at betale for de finansielle tab, som skattereformen resulterer i," sagde Glogowski til Braunschweiger Zeitung.

De regionale baroner
Schröder har på sin side udtrykt forståelse for delstaternes kritik, men understregede den overordnede politiks vigtighed.
"Jeg ved, at de (ministerpræsidenterne, red.) som det første kigger på deres egne penge. Men de bliver også nødt til at anerkende, at vi har skabt en reform, som først og fremmest hjælper borgerne, og at de regionale baroner ligger nummer to," sagde Schröder til tysk tv sent tirsdag aften.
Oskar Lafontaine, SPD's finansminister, er den hovedansvarlige for skattereformen, der også vil sænke arbejdsgivernes udgifter til social sikring mod en stigning i energiafgifter. Han har forsøgt at berolige delstaterne med udsigten til at få kompensation for de manglende skatteindtægter.
"Vi vidste på forhånd, at ministerpræsidenterne ville sige, at de ikke ville betale," sagde Lafontaine i et tv-interview. "Det (deres kritik, red.) handler ikke om at skabe forbedringer. Det handler om kompensation til delstaterne. Det har der aldrig været tvivl om (at de ville få, red.)."
Lafontaine vil diskutere spørgsmålet med delstaterne senere på ugen. De har truet med at blokere for reformen i det tyske parlaments andetkammer, Forbundsrådet, som består af delstaternes repræsentanter.

Lafontaine i saksen
Skulle det ske, vil det først og fremmest gå ud over Lafontaine, som alle erkender, er arkitekten bag den samlede skattereform. Det vil ikke nødvendigvis skade Schröder, der ligger længere til højre i SPD end Lafontaine. Hvis Lafontaine lider et nederlag i forbindelse med skattereformen, der bliver kritiseret heftigt i medierne, kan det gavne Schröders anseelse, idet han i samtlige de fire uger, han har været på posten, er blevet klandret for at have overladt den reelle magt til den stærke og ambitiøse Lafontaine.
Ikke desto mindre forsvarer Schröder foreløbig planen. Og han afviser, at der kan blive tale om at opfylde visse SPD-politikeres krav om flere skattelettelser ud over de 15 milliarder mark, som allerede er annonceret.
"Min regering ønsker en solid og stabil finansiel base," sagde Schröder som svar på kritikerne til højre i SPD.
"Dette er et kardinalpunkt, hvis vi skal skaffe varige forbedringer på arbejdsmarkedet. Derfor kan der ikke blive tale om flere skattelettelser på nuværende tidspunkt," sagde Schröder.
Også SPD's finanspolitiske talsmand, Joachim Poss, afviste kritikernes krav om yderligere skattelettelser. Han sagde til Deutschlandradio Berlin, at ingen skattereform på mirakuløs vis kunne skabe job, og at det ville være forkert at stille forhåbninger om, at skattelettelser vil skabe job.
"Når de klager over byrderne på små virksomheders skuldre, kan jeg kun sige, at jeg også er ked af det. Men det er en byrde, vi har arvet fra den tidligere regering," sagde Poss med henvisning til Helmut Kohls regering, der tabte ved valget den 27. september.
SPD's koalitionspartner, Bündnis90/Die Grünen, afviser også kritikken.
"SPD vil ikke komme nogen vegne med absurde krav om lavere skatter. Koalitionsaftalen varer fire år endnu, og jeg advarer delstatsbaronerne i SPD om at forsøge at pille ved den nu," sagde De Grønnes Heide Rühle til radiostationen SWR.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her