Læsetid: 2 min.

Schweiz vil ikke have fri narko

30. november 1998

Et stort flertal af de schweiziske vælgere afviste i går en total frigivelse af narkotika

ZÜRICH - De schweiziske vælgere sagde i går nej til en total frigivelse af narkotika. Cirka 75 procent af vælgerne sagde afviste forslaget - dermed blev det forkastet med et endnu større flertal end et forsalg i september fra højrefløjen om en hårdere kurs mod narkomanerne.
Det har betydning for den videre udformning af den schweiziske narkopolitik, som skal op til en samlet revision i løbet af 1999.
I de landlige kantoner lå tilslutningen til forslaget nede på 20 procent, mens de i nogle af de større byer nåede op på over 35 procent. Forslaget var blevet fremsat af venstrefløjen og var blevet anbefalet fra organisationen af narkofagfolk, mens det blev bekæmpet af regeringen, de borgerlige partier og kirkerne, der ellers traditionelt står venstrefløjen nær.

Forslag om fri hash
Resultatet af afstemningen betyder, at regeringen nu har totalt fire hænder til at afgøre, i hvilken retning den vil gå. Sikkert er det, at den vil fastholde princippet om de fire søjler: Politimæssig bekæmpelse, forebyggelse, terapi og overlevelseshjælp (lægekontrolleret heroin og metadon til bestemte grupper af narkomaner). Men hertil kommer sandsynligvis et tilløb til en forsigtig liberalisering af hash, marihuana og andre lettere stoffer.
Forkæmperne for fri narko havde håbet på en kraftigere tilslutning til deres forslag for på den måde bedre at kunne følge med et forslag om fri hash.
Trods det klare nederlag overvejer de stadig at komme med et sådant forslag. Og samtidig har borgerlige politikere givet udtryk for, at de er parate til at drøfte en sådan mulighed.
Det kan ske i tilslutning til erfaringerne fra Holland, hvor det har vist sig muligt på denne måde at kunne skille markederne for hårde stoffer og lette stoffer fra hinanden og derved imødegå risikoen for at brugen af hash fører direkte over i brugen af heroin elle kokain.
Et skridt i den retning vil dog støde på en del modstand i Schweiz, hvor politiet på det seneste har gennemført razziaer imod de butikker, der fuldt legalt handler med hamp-produkter.

Jernbanenet udbygges
I en samtidig folkeafstemning har et klart flertal på 60 procent af de schweiziske vælgere sagt ja til at bevilge et beløb svarende til 140 milliarder danske kroner - det svarer til cirka syv Storebæltsbroer - til modernisering og udbygning af jernbanetrafikken.
Herunder falder blandt bygningen af en betydeligt kortere, men endnu stærkere omstridt tunnel længere vestpå gennem Lötschberg/Simplon. Vedtagelsen var en nødvendighed for, at Schweiz kan gå videre i forhandlingerne om en bilateral trafikaftale med EU.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her