Læsetid: 3 min.

Separatister står til at vinde valg i Québéc

28. november 1998

Separatistsejr kan udløse ny afstemning om Québecs løsrivelsen fra Canada

BOSTON - "Vive l'Independance!" skreg Lucien Bouchard i 1995, da Canadas fransktalende provins Québéc kun var en hårsbredde fra at løsrive sig fra unionen ved en folkeafstemning.
Det sensationelle valgresultat gjorde øjeblikkeligt Bouchard - medlem af premierminister Brian Mulroneys konservative regering i Ottawa - til en helteskikkelse blandt québéc-beboere. Kort efter sejren overtog Bouchard lederskabet af separatistpartiet Parti Québécois og derfor posten som provinsens premierminister.
På mandag skal Québécs vælgere igen til urnerne, og selv om det nu gælder fordelingen af de 125 pladser i provinsens parlament i Québéc City, har en eventuel ny afstemning om løsrivelse spillet en fremtrædende rolle i den fem uger lange valgkamp.
Premierminister Bouchard lover en folkeafstemning, men kun "hvis vi er fuldstændigt sikre på at vinde." Hans modstander Jean Charest fra det liberale parti afviser den strategi og taler for mere selvstyre og en bedre fungerende forbundsstat.
Den kun 40-årige to-sprogede Jean Charest har i de seneste år været anset som en lovende efterfølger for Canadas premierminister Jean Chretién, skønt Chretién leder det liberale parti og Charest overtog formandsskabet i det progressive konservative parti efter Brian Mulroneys kolossale nederlag ved parlamentsvalget i 1993. De konservative gik fra et flertal på 169 mandater til kun to. I det sidste landsvalg lykkedes det partiet under Charests ledelse at vinde 20 pladser, men så pludselig blev han kurtiseret af alle Canadas føderalister - om han ikke ville overtage førerskabet af Québécs liberale parti og forsøge at slå Bouchards separatister ved det næste provinsvalg?

Kæmpelussing
Jean Charest tøvede i flere uger og besluttede til sidst, at han på trods af sine nationale ambitioner ikke kunne fralægge sig et politisk ansvar for Québécs fremtid i føderationen. Hvad hvis han sagde nej til at skifte parti, og Bouchard vandt provinsvalget på mandag? Så risikerer Canada en ny folkeafstemning om Québécs løsrivelse.
Kærligheden til fædrelandet vandt, og Charest overtagelse af det liberale parti i Québéc blev set i resten af Canada som en garanti for, at Bouchards separatistparti nu én gang for alle kunne blive slået. Denne formodning blev underbygget af en række meningsmålinger i provinsen, som viser, at québéc-beboeres hidtil entusiastiske ønske om løsrivelse er aftaget siden 1995.
En erklæring fra Canadas højesteret i august styrkede desuden et argument, som fransktalende tilhængere af unionen fremsætter. Dommerne påpegede, at Québéc ikke kan løsrive sig fra resten af Canada uden de andre provinsers tilladelse, selv om de anerkendte, at et klart ja under en folkeafstemning ville skænke løsrivelsen en 'stærk demokratisk legitimitet'.
I særdeleshed fremhævede højesteret, at forhandlinger om en løsrivelse ville blive så komplicerede og vanskelige, at Québéc ikke uden videre kunne regne med fordelagtige vilkår. Tværtimod risikerer den fransktalende provins at miste en masse økonomiske privilegier.

Afpresning
Stik imod alle meningsmageres forudsigelse ser det alligevel ud til, at Bouchard vil vinde provinsvalget på mandag. Charest er blevet fanget i et edderkoppespind.
"Det paradoksale er, at han faktisk tilbyder québéc-beboere, hvad de inderst inde stræber efter," skrev dagbladet Toronto Globe and Mail i går. "Vælgerne ønsker fred i forfatningsstriden, de hader tanken om en ny folkeafstemning og vil hellere koncentrere sig om sociale og økonomiske problemer i provinsen."
Avisen fortsætter: "Men denne strategi frarøver Québéc det mest magtfulde politiske våben i provinsernes strid om privilegier og midler fra den canadiske stat - nemlig truslen om løsrivelse."
Bouchards linie er derimod afpresning af forbundsmyndighederne. "Hvis vi vinder genvalg, råder vi over mere krudt til at forbedre Québécs stilling i unionen," sagde han under en tv-debat med Jean Charest i sidste uge.
Selv ikke Québécs vælgere er i tvivl om, at våbnet er en ny folkeafstemning. Hvis Bouchards parti vinder over 50 pct. af stemmerne, mener de fleste politiske iagttagere, at en afstemning vil blive udskrevet i løbet af kort tid.
Hvis Parti Québécois derimod vinder et flertal i parlamentet med 48-49 pct. - og det er muligt med provinsens valgsystem - vil spørgsmålet om løsrivelse blive udsat på ubestemt tid. En uventet sejr til Charests liberale vil tage luften ud af den 30 år gamle separatist-bevægelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her