Læsetid: 3 min.

Sharon opfordrer til selvtægt

17. november 1998

Israels udenrigsminister opfordrer bosættere til at 'rage land til sig', før aftale med palæstinenserne kommer i hus - og Arafat truer med våbenmagt

ROM - Israels nyudnævnte udenrigsminister Ariel Sharon har skabt forargelse blandt palæstinenserne ved at opfordre jødiske bosættere til at snuppe så meget land, de kan komme til, fra palæstinenserne.
"Alle bør gribe til handling, løbe, snuppe flere bakker. Vi vil udvide området. Det, vi bemægtiger os, vil være vores. Resten vil falde i deres (palæstinensernes) hænder," sagde Ariel Sharon sent søndag på et politisk møde. Udtalelserne blev gengivet i israelsk radio i går og skabte omgående kritik fra oppositionen i Arbejderpartiet.
Samtidig truede palæstinensernes leder Yassir Arafat med at gribe til våben for at sikre palæstinensernes rettigheder i Jerusalem. "Vores riffel er klar," lød beskeden til palæstinensiske tilhørere. Israels ministerpræsident Benjamin Netanyahu svarede omgående, at Israel ikke vil føre den planlagte tilbagetrækning fra Vestbredden ud i livet, med mindre Arafat trækker sin udtalelse tilbage.

Wye-aftalen halter
Den retoriske krigsførsel kommer få uger efter, at de to parter indgik en aftale på Wye Plantation i Maryland i USA. Iværksættelsen af aftalen halter allerede efter tidsplanen. Ifølge aftalen fra Wye skal Israel trække sig fra 13 procent af den besatte Vestbred over de næste 12 uger, men tilbagetrækningen er endnu ikke begyndt.
Aftalen siger også, at ingen af parterne må ændre den territoriale situation, hvilket inkluderer, at israelerne ikke må lave nye eller ændre eksisterende bosættelser i de områder, der ligger inden for de 13 procent. Det var ikke umiddelbart klart, hvilke områder Sharons opfordring gjaldt.
"Det er idioti af Sharon at komme med de udtalelser. Men det er også idioti, at Arafat truer med våben. Der er idioti på begge sider," siger Ron Pundik, der er tæt på Arbejderpartiet og en af arkitekterne bag Oslo-fredsaftalen.

Sharon siger det højt
Peretz Kidron, der skriver for det ansete britiske tidsskrift Middle East International, siger til Information, at det længe har været den israelske regerings uofficielle politik at udvide bosættelserne.
"Hvad Sharon har gjort, er blot at sige højt, hvad regeringen længe har praktiseret," siger Peretz Kidron.
Strategien går ud på at lade bosætterne bygge nye huse, sætte skure og vogne op på bakketopper i områder omkring de eksisterende bosættelser og bygge veje til dem. På den måde inddrages skridt for skridt mere land fra palæstinenserne, mens fredsprocessen står i stampe.
"Regeringens politik går ud på at sikre, at Israel skal afgive så lidt land som muligt i en endelig fredsaftale med palæstinenserne," siger Peretz Kidron.
Israelske soldater gik i går til angreb på en gruppe palæstinensere, der forsøgte at forhindre en bulldozer i at bygge en ny vej fra en jødisk bosættelse på Vestbredden. Omkring 30 soldater trængte 20 demonstranter væk fra området og skød med gummikugler og tåregas, da demonstranterne kastede med sten. En israelsk soldat og to demonstranter blev såret.

Ikke velkomne
De amerikanske mæglere i fredsprocessen har undladt at fordømme de seneste udtalelser fra Sharon og Arafat, men talsmand Larry Schwarz fra den amerikanske ambassade i Israel, siger til Information, at "den slags udtalelser ikke er velkomne".
"Vi har gentagne gange sagt - og det står også i Wye-aftalen - at parterne skal afholde sig fra ensidige handlinger, der kan bringe forhandlingerne ud af balance," siger Larry Schwarz.
Ariel Sharon blev udnævnt til udenrigsminister i begyndelsen af oktober. Han er kendt som en af de absolutte høge i israelsk politik og var som general arkitekten blandt den blodige og forfejlede israelske invasion af Libanon under borgerkrigen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her