Læsetid: 3 min.

Slendrian kan koste Kommissionen livet

18. november 1998

Selv om kontrollen er forbedret svindles der stadig for milliarder i EU - fem procent af EU's udbetalinger forsvinder

STRASBOURG - De folkevalgte i Europa Parlamentet er med Freddy Blaks ord "dødtrætte af Kommissionens dårlige undskyldninger", når der afsløres misbrug af EU-penge.
Flere parlamentarikere truer derfor med at afsætte de 20 EU-kommissærer og dermed kaste EU ud i en alvorlig krise.
Den trussel har Kommissionen hørt før. Men efter et skandalefyldt efterår er forholdet mellem Kommissionen og parlamentet så dårligt, at det ikke er utænkeligt, at Blak og hans 625 kolleger sætter handling bag ordene.
Både EU-Kommissionen og de 15 medlemslande fik traditionen tro en overhaling, da Unionens finansielle vagthund, Revisionsretten, i går fremlagde sin årlige rapport over brug og misbrug af EU-midler.
For hver gang, EU udbetaler 100 kroner, kan der ikke redegøres ordentligt for de fem - samlet et beløb på over 30 mia. kroner.
Og de enkelte landes sløseri med told- og momsopkrævninger betyder tabte indtægter i et omfang, som svarer til det samlede, årlige EU-budget på godt 600 mia. kroner.

Skridt i rigtig retning
Mod sædvane noterede Revisionsretten små skridt i den rigtige retning på to områder, hvor pengene i årevis har fosset ud af EU-kassen, nemlig landbrugsstøtten og de såkaldte strukturfonde, der støtter de fattigste regioner i EU.
"På landbrugsområdet er der tegn på, at nye kontrolsystemer begynder at virke. Kommissionen kan dog ikke læne sig tilbage i stolen, men bør nu indføre lignende principper for alle landbrugsprodukter. Tilsvarende er der visse tegn på fremgang, hvad strukturfondene angår," sagde det britiske medlem af Revisionsretten, John Wiggin.
De pæne ord kom imidlertid til at stå i skyggen af nye, stærkt kritiske rapporter. Først og fremmest en evaluering af EU-Kommissionens arbejde med at forbedre atomsikkerheden i Østeuropa.
Trods bevillinger på 850 mio. ecu (ca. 6,4 mia. kroner) siden 1990 kan Revisionsretten ikke afgøre, om der er opnået konkrete resultater.
Alt for mange opgaver er lagt ud til konsulenter, mens Kommissionen selv ikke har haft kvalificeret personale til at tjekke, om pengene gik til nyttige projekter.
"Den elendige administration af pengene til atomsikkerhed er skammelig. Når det hele tiden har stået klart, at projektet ville strække sig over 20-30 år, havde det unægteligt været på sin plads, at Kommissionen i det mindste havde formuleret en strategi og sat sig nogle konkrete mål, der kunne evalueres," sagde formanden for De Grønne i Europa-Parlamentet, Edith Müller.

Træt af undskyldninger
EU's budgetkommissær, finnen Erkki Liikanen hæftede sig meget ved Revisionsrettens positive bemærkninger.
"De, der mener, Revisionsretten siger det samme år efter år, burde læse teksten. Den siger faktisk, det går langt bedre med landbrugsstøtten, og strukturfondene er vi i gang med at rydde op i. Min samvittighed er ren, for vi har gennemført langt flere reformer i denne femårsperiode end de foregående 20 år tilsammen," sagde Liikanen til Information.
Samtidig afviste EU-Kommissionen i store træk den skarpe kritik af atomsikkerhedsstøtten. Netop Kommissionens manglende vilje til at erkende fejl, kan få alvorlige konsekvenser. Store dele af Europa-Parlamentet er godt trætte af, hvad de opfatter som en arrogant holdning fra EU-Kommissionens side.
"Jeg er dødtræt af, at Kommissionen graver sig ned og kommer med dårlige undskyldninger. De må tage ved lære og ændre måden at gøre tingene på," sagde parlamentariker Freddy Blak (S).

Efterår med skandaler
Parlamentet har endnu ikke godkendt regnskabet for 1996. Det skal ske senest i december, og hvis parlamentet forkaster det, vil Kommissionen samtidig være afsat. Europa-Parlamentet har endnu aldrig benyttet sig af sin mulighed for at afsætte Kommissionen. Men flere parlamentarikere peger på, at det meget vel kan ske denne gang.
"Selv om den nye rapport handler om 1997, så bidrager den til indtrykket af, at Kommissionen ikke reagerer på den kritik, der bliver rejst. Derfor er det et meget åbent spørgsmål, om 96-regnskabet bliver godkendt," sagde Eva Kjer Hansen (V), der lige som Freddy Blak sidder i parlamentets budgetkontroludvalg.
Kommissionen har i løbet af efteråret været plaget af skandaler. Store beløb til ulandshjælp er endt i forkerte lommer, og den franske kommissær Edith Cresson beskyldes for at have hyret private venner til at udføre konsulentopgaver for EU.
Socialistgruppen, der er den største gruppe i Europa Parlamentet, er splittet på spørgsmålet om, hvorvidt Kommissionen skal væltes. I givet fald vil de 15 landes stats- og regeringschefer være tvunget til at udpege et nyt hold, der siden skal godkendes af parlamentet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her