Læsetid: 2 min.

Stort og lille arkitekturværksted

24. november 1998

3D-studier hos Louisiana og Gl. Dok sætter bygningskunsten på kant i krøllede og firkantede modeller

ARKITEKTUR
Frank Gehry er blevet verdensberømt med den mærkværdigt snoede og vredne overbygning til sit Guggenheim Museum i Bilbao. Hans tegnestue er på udstilling i Humlebæk. Og på Christianshavn er Torben Nielsen og Susanne Jensen, unge og ukendte danskere, i sving med tykke vægge på hjul, hule som skabe og helt enkle, i fuld størrelse, lige op og ned.
Legeværk
Gehrys modeller er bøjet og strukket, krammet sammen af papir og folie, videofilmet indefra med et kamera i blyantstørrelse, og bearbejdet i større udgaver, målsatte og med mere præcise kurver. Tilsidst kommer der også huse ud af det. Mange større huse i løbet af de sidste ti år - i Prag, Berlin, Seattle og Basel. Med bølgende vægge, skrå glas og tynde metaltage.
Hans tegnestue i Los Angeles ser ud til at være en herlig rodebutik. Og den har Louisiana med arkitekten Kirsten Kisers hjælp genskabt et betragteligt og seværdigt hjørne af, i balkon- og kælderrummet under cafeen. Der er stabler og rækker af Gehrys originalmodeller, med tilhørende videos og dias af de færdige bygninger, så man kan forstå legebarnets målrettede hensigt.
Modellerne giver bedre end fotos indblik i husenes rum og masser. Det aftvinger stor respekt og lyst til at komme ind i og rundt om de færdige resultater. Men ikke i betingelsesløs forhåndsbeundring, for det er bygninger i en anden tradition end vi er vant til på disse breddegrader, klimatisk og mentalt.
69-årige Frank O. Gehry er første gæst i Louisianas nye række af arkitekturværksteder. Man kan kun se frem til næste gæstevisit.

Alvorsrum
De rullende skabe på Gl. Dok er syvende udgave af Arkitekturgalleriets nyhedsserie. Torben Nielsen og Susanne Jensen er i midten af trediverne, og har foreløbig kun markeret sig i konkurrencer og på udstillinger. Men præcisionen i deres oplæg til variable boligrum tyder på mere i vente, selv om opstillingen kan forekomme stivbenet i forhold til hvad man også kunne have brugt udstillingsrummet til.
Det tydeligvis eftertankens tid. Situationisternes papirlabyrinter i 50'erne, og hvad folk fandt på i 60'erne og 70'erne, ligger langt fra Nielsen og Jensens stramme skabs-og-lysklap-siddeniche-opretstående-rullereoler som vægge om markeret seng og bord.
Men udspillet er på den anden side så skematisk og smukt udført som tankemodeller, i fuld skala og høvlet lyst træ og krydsfiner, at det udstillede ægger til videre realistiske fanasier, i samme åndedrag som de fleksible boligindretninger på udstillingen Hjem til Fremtiden for et års tid siden.
Nu mangler blot et parkeringshus eller en søjlekonstruktion til at bære sådanne 90´er-forstillinger i en ganske almindelig hverdag - med mad på bordet og sportspletter i sengen, babylort på træpanelet og en væltet kaffekop ned over bøgerne.
Men kik ind på begge værksteder - på Gl. Dok inden kommende weekend er ovre, og Louisiana frem til februar.

*Louisiana Humlebæk: Frank O. Gehry, Arkitekturens værksteder, ti.-sø. 10-17, on. 10-22. Til 7. feb. 99.

*Gl. Dok, Arkitekturgalleriet: Torben Nielsen og Susanne Jensen, hver dag 10-17. Til 29. nov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her